Ģimenes ārsti negrib pieļaut pediatrus kā tiešās pieejamības ārstus

Ģimenes ārsti negrib pieļaut pediatrus kā tiešās pieejamības ārstus

24. Nov 2010, 12:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ģimenes ārstu bailēs no pediatru praksēm deputāti saskata bailes no konkurences

 

No 2010.gada janvāra arī pediatri kļuvuši par tiešās pieejamības ārstiem un vecāki var izvēlēties, pie kā reģistrēt savu bērnu - ģimenes ārsta vai specializētā bērnu ārsta - pediatra.

 

Šis Veselības ministrijas lēmums izsaucis nopietnus protestus ģimenes ārstu vidū - tagad izveidojusies situācija, ka pediatri un ģimenes ārsti savstarpēji konkurē mazo pacientu piesaistē.

 

Ģimenes ārsti neredz pamatojumu tam, ka paralēli ģimenes ārstu praksēm kā primārās pieejamības speciālisti darbotos arī pediatri, taču Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šai nostājā saskata ģimenes ārstu bailes no konkurences.

 

Šodien komisijas sēdes laikā Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvji pauda bažas par to, ka viņi neredzot, kāda varētu būt pediatrijas nākotne, jo pašlaik gan pediatru, gan ģimenes ārstu funkcijas pārklājas. Pēc asociācijas prezidentes Sarmītes Veides sacītā, ģimenes ārstam esot vieglāk diagnosticēt arī bērnu saslimšanas, jo viņš jau pazīst bērna ģimeni, zina gan ģimenes psiholoģisko noskaņojumu, gan fizisko veselību.

 

Viņa tāpat pauda pārliecību, ka Veselības ministrija (VM) apzināti vēloties vairāk atbalstīt pediatrus, ieviešot viņiem īpašus kvalitātes kritērijus. Viņa arī norādīja, ka jāveicina ģimenes ārstu kvalitāte un jāstiprina komanda, taču šai gadījumā esot ejams cits ceļš.

 

VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis, atbildot uz ģimenes ārstu pārmetumiem, uzsvēra, ka ģimenes ārstiem finansējums šogad netika samazināts, turklāt reģionos tiek piedāvāts papildināt ģimenes ārsta praksi ar medicīnas māsu trūcīgo pacientu apkalpošanai.

 

Runājot par pediatriem un ģimenes ārstu pieejamību, viņš skaidroja, ka šai situācijā esot ņemti vērā pacientu priekšlikumi, kuri esot sūdzējušies par ģimenes ārstu pieejamību. Turklāt, aptaujājot māmiņas, tika noskaidrots, ka viņas vēlētos, lai pediatrs būtu tiešās pieejamības speciālists. Turklāt šai situācijā tika ņemts vērā arī lielais ģimenes ārstu noslogojums.

VM Veselības aprūpes departamenta direktors Reinis Joksts turklāt uzsvēra, ka jau tagad no aptuveni 1300 ģimenes ārstu praksēm deviņās 90% pacientu ir bērni, kas nozīmē, ka šie ārsti jau pilda pediatra funkcijas. Līdz ar to arī izmaiņas likumdošanā būtiski neiespaidošot ārstu darbu, bet padarīs mediķus pieejamākus pacientiem.

 

Arī komisijas deputāti Andris Bērziņš (LPP/LC) un Ainars Baštiks (LPP/LC) atzinīgi vērtēja pediatra kā primārās pieejamības speciālista ieviešanu. Pēc viņu sacītā, Latvijā ir liela zīdaiņu mirstība, turklāt viņiem nereti nākas ilgi gaidīt pēc palīdzības ģimenes ārstu rindās. Deputāti pauda pārliecību, ka ģimenes ārstiem ir bail no konkurences.

 

24. Feb 2010, 23:06

nu mūsu ģimenes ārsts par pārējo ģimeni nezina NEKO!!! arī par bērnu 15 min vizītē, no kurām puse aiziet ģērbšanās procesam, neko daudz viņa nezina!!
tā ka,jā, pediatriem jābūt tiešās pieejamības ārstiem!!