Gara diendusa vai īsa snauda – kas labāk?

Gara diendusa vai īsa snauda – kas labāk?

06. Feb 2010, 21:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

7. dzīves mēnesis ir laiks, kad atkal mainās mazuļa diendusas paradumi. Lielākoties 7. dzīves mēnesī mazuļi guļ 2-3 reizes dienā: vienu reizi no rīta, vienu – pusdienlaikā un reizēm arī vēlreiz nosnaužas vakarpusē. Kā vecākiem iekārtot dienasrežīmu, lai tas būtu paredzams un būtu saprotams gan viņiem, gan mazulim?

Kad mazulis ir 3-4 mēnešus vecs, vari sākt piestrādāt pie diendusas grafika izstrādes, ņemot vērā dažus noteikumus.

Lasi zīmes

Pievērs uzmanību mazuļa miega signāliem. Vai viņš berzē acis un kļūst niķīgs uzreiz pēc pusdienām? Vai viņš bieži iemieg automašīnā pēcpusdienā? Vai Tu esi ievērojusi pārmaiņas mazuļa uzvedībā un modrībā, kad viņš guļ garākas vai īsākas stundas?

Piemēram, ja mazulis kļūst untumains un ir gatavs nosnausties ap 10 katru rītu, Tu vari viņa palīdzēt iemigt pirms mazais kļūst pārguris. Sāc snaudiena rituālu apmēram 15-20 minūtes pirms plānotajiem miega signāliem, piemēram, pabaro mazo, nomaini autiņbiksītes un pašūpo viņu pavisam mierīgi.

Pieturies pie kārtības

Mērķis ir pastāvīgums: mēģini ieradināt mazo pie kārtības un liec gulēt katru dienu vienā un tajā pašā laikā. Citādi, ja liksi gulēt mazo vienu dienu 3 pēcpusdienā, bet otrā dienā mēģināsi iemidzināt viņu jau pēc pusdienām, tas radīs grūtības ieviest regulāras snaudas. Arī vēlāk, kad bērniņš sāks apmeklēt bērnudārzu, vēlams pieturēties pie tās pašas kārtības arī mājās.

Neuztraucies par kārtības pārtraukšanu

Protams, būtu skaisti un ideāli, ja viss mūsu dzīvē notiktu pēc plāna un punktuāli pēc plāna, bet tā vienkārši nenotiek. Dzīves notikumi ievieš savas korekcijas, tāpēc pārāk nepārdzīvo, ja kāda snauda tiek izlaista vai reizēm tiek nobīdīta- tā nav katastrofa. Ja pamatā Tev un mazulim ir izstrādāta kārtība, kā noris diena, pāris šādi traucējumi netraucēs atgriezties ierastajā kārtībā.

Ņem vērā, ka, mazulim pieaugot, pārmaiņas notiks tik un tā, jo reiz mazulis pāries uz diendusu tikai reizi dienā, bet kādu dienu negulēs vispār. Tev jāprot novērtēt mazuļa miega vajadzības un paradumus un pēc šiem kritērijiem vadīties, izstrādājot dienas režīmu.

Praktiski padomi snaudienam

Nav nepieciešams obligāti vilkt pidžamu, bet pārliecinies, ka mazais ir ģērbies ērtās un pietiekami biezās drēbēs – tā lai nebūtu ne par karstu, ne par aukstu.

Rotaļāšanās laikam pirms snaudas vajadzētu būt mierīgam. Izvairies no skaļas trokšņa vai atraktīvām rotaļām, kas apgrūtina mazuļa nomierināšos un iemigšanas procesu.

Kad vien vari, snaudām izmanto to pašu vietu, kur mazulis guļ naktī, jo šo vietu viņam būs vieglāk saistīt ar došanos gulēt.

Ja plāno doties ceļojumā vai ārpus mājas un zini, ka snaudas laikā nebūsiet mājās, pārliecinies, ka paņem līdzi lietas, kas mazajam saistās ar gulēšanu, piemēram, mīļākā grāmata, miega lupatiņa, mīkstais lācītis. Tas palīdzēs nodrošināt bērniņa dienas režīmu jebkurā vietā.

Negaidi līdz mazulis ir pārguris. Ja tā darīsi, iespējams, mazulis negulēs labi vai negulēs vispār, jo arī nogurums traucē iemigt. Ja Tavam mazulim īpaši neiet pie sirds gulēšana, nevaino sevi – katram mazulim ir vajadzīgs atšķirīgs miega daudzums, lai justos mundrs.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv