Drošības pasākumi vasaras sporta veidiem un rotaļām

04. Jul 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasarā rotaļas kļūst aktīvākas kā citos gadalaikos, tāpēc ir arī biežākas traumas. Kādi profilakses pasākumi jāievēro,lai vasara sagādātu vien patīkamas atmiņas, lasi Veselības Ministrijas sagatavotajos padomos.

Sporta drošība un velodrošība

  • Neatstājiet bērnu braucam vienu ar divriteni, kamēr neesat pārliecināts par bērna braukšanas prasmi. Ņemiet vērā bērna koordinācijas spējas. Lietojiet ceļu un roku aizsargus, lai izvairītos no lūzumiem, kamēr bērns nav pilnībā apguvis riteņbraukšanas prasmi.
  • Iegādājoties velosipēdu, ņemiet bērnu līdzi, lai pārliecinātos, ka velosipēda svars ir bērnam atbilstošs, kā arī iegādājieties velosipēdu atbilstošu bērna augumam.
  • Iegādājoties velosipēdu, nodrošiniet bērnu ar ķiveri, ceļu un roku sargiem un paliecinieties, ka tie atbilst drošības standartiem. Vienmēr lietojiet aizsardzības līdzekļus, jo bērnam tiek izstrādāts pieradums tos lietot un tā būs garantija, ka arī nākotnē bērns vienmēr tos lietos.
  • Braucot ar velosipēdu, vienmēr bērnam lietojiet ķiveri un citus aizsargus, neatkarīgi no tā, cik tālu no mājas Jūs atrodaties. Kā rāda pieredze mazi bērni velo traumas gūst tieši savas mājas pagalmā.
  • Ķiverei ir labi jāpieguļ galvai, tā nedrīkst būt nobīdīta uz priekšu vai atpakaļ. Ķiverei jābūt cieši piesprādzētai tā, lai to nevarētu nobīdīt nevienā virzienā.
  • Rūpējaties, lai bērni nelietotu skrituļslidas, skrituļdēļus un citus līdzekļus, tur, kur pārvietojas autotransports. Lietojot sporta inventāru rūpējaties, lai tiktu lietoti arī aizsardzības līdzekļi. Nodrošiniet, lai bērni ar skrituļslidām, skrituļdēļiem u.tml. braukātu tikai tam piemērotās vietās, piemēram, atbilstoši aprīkotos un uzraudzītos parkos.

Spēļu (rotaļu) drošība

  • Iegādājoties rotaļu inventāru pārliecināties, ka tas atbilst drošības standartiem un bērna vecumam.
  • Ierīkojot spēļu laukumu, tas nedrīkst būt no slīdošiem vai viegli plīstošiem materiāliem. Spēļu laukuma ierīkošanai var izmantot gumijotus materiālus, smiltis, koka skaidas vai mizas.
  • Spēļu laukuma aprīkojumā nedrīkst būt brīvu āķu, atklātu naglu vai skrūvju galvu un citu bīstamu faktoru.
  • Pārliecināties, ka spēļu laukumā bērns nevar aizsniegt tādas detaļas, kas varētu savainot (iedurties, iesist) bērna ķermeni.
  • Šūpoļu sēdeklis jāapdarina ar mīkstu materiālu - gumiju, plastikātu vai brezenta audumu.
  • Nodrošiniet, lai bērns nevar aizsniegt virves vai siksnas, kas varētu būt par iemeslu nožņaugšanai.
  • Pārliecinieties, ka metāla daļas nevar radīt apdegumu. Nekādā ziņa neizmantojiet pašdarinātus tramplīnus. Batutus izmantojiet tikai ar drošības tīklu. 

Krišana no augstuma

Īpaši svarīgi ieteikumus ievērot pirmskolas vecuma bērnu vecākiem: Norobežojiet kāpnes, novērsiet iespēju bērnam piekļūt pieslienamām kāpnēm. Novērsiet iespēju bērniem piekļūt un uzrāpties uz citiem augstiem objektiem (jaunceltnes, šķūnīšu jumti).

Avots: Veselības Ministrija

Skaties Māmiņu Kluba veidotu īsfilmu par bērnu drošību skrituļojot un braucot ar riteni,uzzini, kā pareizi lietot velosipēdu ķiveri, aizsargus un kā sniegt pirmo palīdzību traumu gadījumā.

Īsfilmā padomos dalās:

Andris Pāže – Valsts policijas Prevencijas pārvaldes Metodiskās vadības nodaļas priekšnieks

Aigars Pētersons – Bērnu slimnīcas Ķirurģijas klīnikas vadītājs

Evita Krievāne – Sportland slidošanas trenere

Haralds Lučkovskis – galvenais speciālists – eksperts pirmās palīdzības jautājumos, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests 

Filmu atbalsta Labklājības ministrija, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests