Cūku gripa un krūts barošana

Cūku gripa un krūts barošana

01. Aug 2010, 01:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

H1N1 jeb cūku gripa uzņem apgriezienus arī Latvijā, tāpēc saņemam arvien jaunus māmiņu jautājumus par krūts barošanu laikā, kad māmiņa vai mazulis ir slims ar cūku gripu. Lūk, arī atbildes!

 

Vai es varu zīdīt mazuli, ja esmu slima ar cūku gripu?

 

Jā, bet tomēr ar piesardzību. Tavs piens nepadarīs mazuli slimu. Patiesībā krūts piens izstrādā antivielas, kas palīdz mazulim veidot savu imūnsistēmu. Kamēr Tu esi slima, Tev mazulis ir jāpasargā no baktērijām, kas ir Tevī. Drošākais veids, kā to izdarīt, ir atslaukt krūts pieniņu un kādam citam ar pudelīti barot to mazulim.

 

Vai man vajadzētu pārtraukt zīdīšanu, ja man ir aizdomas, ka esmu nokļuvusi saskarē ar cūku gripas nēsātāju?

 

Ja Tu domā, ka esi bijusi saskarē ar H1N1 gripas nēsātāju, bet neesi slima, turpini zīdīt mazuli. Tavs piens palīdzēs uzlabot bērniņa imūnsistēmu. Tomēr, ja Tu sajūti cūku gripas simptomus, veic papildus pasākumus, lai pasargātu mazuli no mikroorganismiem, kas izraisa cūku gripu. Starp šādiem pasākumiem var minēt barošanu ar pudelīti, kurā ir Tavs atslauktais pieniņš.

 

Kā es varu pasargāt mazuli no cūku gripas?

 

Ja esi slima ar H1N1 gripu, Tu vēlēsies ierobežot kontaktēšanos ar savu mazuli. Ja tas ir iespējams, palūdz, lai kāds cits baro mazuli ar Tavu atslaukto krūts pienu vai piena maisījumu. Ja tas nav iespējams, mēģini ierobežot bērniņa saskari ar slimības baktērijām dažādos veidos:

 

-          mazgā rokas ar ziepēm un siltu ūdeni pirms pieskaries vai paņem mazuli;

-          valkā sejas masku;

-          ja nav iespējas valkāt sejas masku, šķaudi vai klepo savā elkonī vai kabatlakatiņā, nevis tieši virsū mazulim. Ja Tu šķaudi kabatlakatiņā, pēc šķaudīšanas to izmet un nomazgā rokas vēlreiz;

-          kad Tu turi rokās mazuli vai baro viņu, novieto starp jums tīru drānu vai autiņu. Katru reizi lieto tīru autiņu;

-          pirms barošanas mazgā krūtis ar maigām ziepēm un noskalo tās ar siltu ūdeni;

-          lieto atsevišķus traukus, galda piederumus, dvieļus, gultas, spilvenus vai segas vismaz vēl 5 dienas pēc simptomu izzušanas.

 

Vai es varu lietot medikamentus, ja man ir H1N1 jeb cūku gripa?

 

Jā, Tu vari lietot medikamentus, ko ir izrakstījis Tavs ārsts, piemēram, Tamiflu vai Relenza, arī krūts barošanas laikā,

 

Ja Tu esi nokļuvusi saskarē ar cūku gripas slimnieku, lieto izrakstītās zāles, kas aizsargās pret slimības baktērijām, un Tu varēsi turpināt zīdīt tik ilgi, kamēr nejutīsi nekādus simptomus. Tomēr, ja Tev sākas tādi H1N1 gripai raksturīgie simptomi kā drudzis, klepus vai iekaisis kakls, ieteicams atslaukt krūts pienu un barot mazuli ar pudelīti cilvēkam, kurš nav slims ar gripu.

 

Vai es varu turpināt zīdīšanu, ja manam mazulim ir cūku gripa?

 

Noteikti. Krūts barošana ir viens no labākajiem paņēmieniem, kā palīdzēt mazulim izveseļoties. Arī bēbīšiem ir vajadzīgs papildus šķidrums slimošanas laikā un krūts piens ir labākais veids, kā to nodrošināt, jo reizē tiek stiprināta arī mazuļa imūnsistēma.

 

Ko darīt, ja laikā, kad bērniņš ir slims, ir problēmas ar krūts barošanu?

Ja Tavs mazulis ir pārāk slims, lai viņu barotu ar krūti, mēģini piedāvāt atslauktu krūts pienu no pudelītes, šļircītes vai pipetes.