Bērnu slimnīca: Aktuālie jautājumi par jauno gripu H1N1

Bērnu slimnīca: Aktuālie jautājumi par jauno gripu H1N1

20. Jul 2010, 10:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Aktuālie jautājumi par jauno gripu H1N1



Informāciju sagatavoja Inga Miķelsone, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste.

 

Latvijā prognozē iespējamu strauju gripas attīstību, tāpēc gan medicīnas darbiniekiem, gan iedzīvotājiem būtu svarīgi zināt, kāda gripa norit citās valstīs. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem pasaulē jaunā H1N1 gripa visbiežāk ir skārusi pusaudžus un jaunus pieaugušos cilvēkus.

 

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir gatava pārkārtot savu darbu tā, lai visus bērnus ar gripu, kuriem tas nepieciešams varētu uzņemt stacionārā. Iespējams, ka būsim spiesti uz laiku ierobežot plānveida pacientu uzņemšanu. Mēs ļoti ceram, ka varēsim palīdzēt visiem bērniem , organizējot medicīnisko palīdzību, kur vien tas būs iespējams ambulatori.

 

Labā ziņa ir tā, ka lielāka daļa cilvēku atveseļojās bez slimnīcas palīdzības. Jaunās gripas smagums neatšķiras no ierastās sezonālās gripas gaitas. Labā ziņa ir arī tā, ka pret vīrusu darbojās 2 pretvīrusu preparāti, diemžēl viens no tiem lietojams inhalācijās bērniem no 5 gadiem.

 

Pirmdien Valsts imunizācijas padome pieņēmusi lēmumu par nepieciešamību Latvijai iegādāties vakcīnu pret jauno gripu riska grupām. Ir svarīgi, lai sabiedrība izmantotu šo iespēju nekavējoties pēc vakcīnas iegādes, jo prognozējams, ka jaunais gripas vīruss varētu cirkulēt ar atkārtotiem uzliesmojuma viļņiem un ilgāk nekā vienu sezonu. Šobrīd aicinām ievērot visus piesardzības pasākumus, bet , ja saslimst bērns, nekavējoties sazināties ar savu ģimenes ārstu.

 

Bērniem gripa var noritēt gan ar tipiskiem gripas simptomiem (ar augstu temperatūru, sausu klepu, galvassāpēm un muskuļu sāpēm) kā pieaugušiem cilvēkiem, gan arī bez temperatūras, ar vemšanu un caureju.

 

Bērnu slimību klīnikas vadītāja Prof. Dace Gardovska uzsvēra: "Jūsu bērnam ārsts nepieciešams nekavējoši, ja novērojat apziņas vai kustību traucējumus, uzbudinājumu vai pretēju stāvokli, kad bērns nereaģē uz pieskārieniem vai uzrunu ,ja ir elpošanas traucējumi, tai skaitā ļoti ātra elpošana, zilgana vai pelēcīga ādas krāsa, atteikšanos no dzeršanas, atkārtota , stipra vemšana, nav urinācijas, parādās asiņošana vai izsitumi uz ādas vai gļotām, kā arī gadījumos, kad liekas , ka gripa jau atkāpjas, bet tad atkal paceļas temperatūra un pieaug klepus! Šīs pazīmes liecina par smagu gripas gaitu un iespējamu komplikāciju pievienošanos, kas var apdraudēt bērna dzīvību."

 

Globāli slimnīcās tiek ārstēti 1- 10 % no slimniekiem, kuriem ir klīniskās pazīmes, pārējie ārstējās mājās. 10-25% no slimnīcā uzņemtiem pacientiem nepieciešama ārstēšanās intensīvās terapijas nodaļā, bet 2-9% iespējama smaga slimības forma, kura var beigties pat ar nāvi. Šādi nelabvēlīgi gadījumi iespējami cilvēkiem ar hroniskām slimībām, gan citādi pilnīgi veseliem cilvēkiem.

 

Zīmīgi, ka 7-10 % no hospitalizētiem pacientiem ir grūtnieces, kurām diemžēl gripa norit daudz smagāk nekā pārējiem cilvēkiem, par ko liecina nepieciešamība ārstēties intensīvās terapijas nodaļās desmit reizes biežāk nekā pārējiem.

10. Nov 2009, 18:36

Aptiekām superīgs bizness-Tamiflu maksā 22Ls!!!