Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērni saņems dāvanā  darba aizsardzības spēles

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērni saņems dāvanā darba aizsardzības spēles

31. Oct 2011, 07:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīt, 30.decembrī plkst. 11.00 kompetentā institūcija darba aizsardzībā SIA „Inspecta Prevention” dāvinās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) rotaļu istabām uzņēmuma izstrādātās izglītojošās galda spēles par darba aizsardzības tēmu „Cirks”. Tāpat svētku laikā bērniem būs iespēja BKUS šo spēli izspēlēt vides formātā uz 5x5 metrus liela laukuma.


Inspecta Prevention vadītāja Linda Matisāne: „Bērnu un jauniešu augstais traumatisma līmenis, kā arī nelaimes gadījumu statistika darba vidē liecina, ka par darba aizsardzības jautājumiem ir jārunā agri pirms darba gaitu uzsākšana. Latvijas bērni un jaunieši nav apguvuši iemaņas, kā pareizi un saudzīgi izturēties pret savu ķermeni, līdz ar to, stājoties darba attiecībās, viņi ar savu rīcību var apdraudēt gan sevi, gan citus. Apzinoties šī jautājuma aktualitāti, esam radījuši galda spēli „Cirks”, kura rotaļu veidā māca drošības pamatprincipus, lai bērniem un jauniešiem būtu zināšanas, kā sevi pasargāt ikdienā un uzsākot savas darba gaitas.”


UNICEF dati liecina, ka Latvija ir līdera pozīcijās Eiropas Savienībā bērnu un jauniešu traumatisma ziņā. BKUS mediķi ik dienas vidēji sniedz palīdzību 80 bērniem, kuri guvuši dažāda rakstura traumas. Traumas bērni gūst: mājas apstākļos – 54%; brīvā dabā – 15%; skolā – 8%; transportā vai satiksmes zonā – 7%; citviet – 16%. Tāpat saglabājas augsts apdegumu slimnieku skaits, kuri ārstējas BKUS. BKUS Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas statistika liecina, ka 2008. gadā palīdzība tika sniegta 19847 bērniem ar dažādām traumām vecumā no 0-18 gadiem, savukārt 2009. gadā - 18797 bērniem.

 

Valsts darba inspekcijas 2009.gada dati liecina: 65% cilvēki, kas cietuši nelaimes gadījumos darbā, ir bijuši ar darba stāžu līdz 3 gadiem, jo šie nodarbinātie ir vissliktāk informēti. Labklājības ministrijas izstrādātajā Darba aizsardzības jomas attīstības plānā 2011.–2013.gadam kā viens no galvenajiem trūkumiem šajā jomā atzīmēts bērnu un jauniešu izglītošanas un zināšanu trūkums par darba aizsardzības jautājumiem skolās un mācību iestādēs, kā arī formālā pieeja darba aizsardzības instruktāžām darba vietās.

 

SIA Inspecta Prevention ir nacionālās Eiropas kampaņas par drošības uzturēšanu darba vietās nacionālais partneris, kā arī darba vides pilnveidošanas projekta „Droša skola-drošs darbs” atbalstītājs.