Bērns čīkst visu laiku: ko darīt?

Bērns čīkst visu laiku: ko darīt?

12. Feb 2012, 16:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Aug buciņš, aug radziņi!" tā varētu teikt par mazajiem ķipariem, kuriem ir ap 1-2 gadiņiem un veidojas jau savs raksturiņš. Ko darīt, kad bērns nemitīgi čīkst? Vai tas maz ir normāli? Konsultē psiiholoģe Diāna Zande.

 

Jautājums:

 

Mana 12 mēnešus vecā meitiņa čīkst gandrīz visu laiku. Viņa čīkst, kad jāmaina autiņbiksītes vai jāpārģērbjas, kad viņa ir garlaikota un reizēm tas notiek vispār bez iemesla. Es mēģinu nodrošināt, lai viņai ir ērti un vēlmes tiek apmierinātas, bet tas mani patiešām kaitina. Ko man iesākt?

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

 

Ap 12 mēnešu vecumu bērniem sāk rasties neatkarības sajūta. Šajā laikā tādas ikdienišķas darbības kā autiņbiksīšu maiņa, ģērbšanās uz došanos laukā, pārvēršas par īstu cīņu.

 

“Neatkarības un brīvības pasaule bērnam paveras, kad viņš iemācās staigāt,” stāsta psiholoģe Diāna Zande. “Ar visām šīm pārmaiņām, jūs jutīsiet, ka bērns kļūst apmulsis. Viņa vēlas būt neatkarīga, bet tajā pašā laikā viņa jūtas apmulsusi.”

 

Šajā laikā bērnam ļoti strauji attīstās motorika, kā arī notiek dažādas emocionālas pārmaiņas, tādējādi šis laiks ir īsts izaicinājums bērniem un viņu vecākiem.

 

Mēģini neuztvert bērna čīkstēšanu personiski. Tava negatīvā reakcija var tikai izprovocēt viņas uzvedību. Ja ir iespējams, vienkārši ignorē meitas čīkstēšanu un visticamāk, ka pēc laika viņa vienkārši pārtrauks to darīt un meklēs citus veidus, kā pievērst Tavu uzmanību (protams, ne vienmēr tas būs mums pieņemams un patīkams veids). Bērns vienkārši mācās, kā var ietekmēt apkārtējos un kas no šiem paņēmieniem darbojas un kas nē. Nepakļaujoties šīm provokācijām, Tu daudz vieglāk spēsi uzturēt vecāka autoritāti.

 

Kad jūti, ka kļūsti aizkaitināta, ievelc dziļi elpu un izej uz brīdi no istabas, lai nomierinātos (protams, iepriekš pārliecinoties, ka bērns ir drošībā).

 

Atceries: arī šis vecuma posms pāries un būs arvien jauni pārbaudījumi, ar kuriem tikt galā!

 

Kā Tu rīkojies situācijās, kad bērns čīkst, čīkst un čīkst?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

princesemince princesemince 07. Apr 2011, 14:17

o, jā, kā saka ap gada vecumu "čīkstēt", tā "čīkstēšana" tik pieņemas spēkā. ap 2 gadu vecumu vispār mammai pārbaudījumi nopietni, ja bērns tāds aktīvāks un nav iespējams viņam nepārtraukti piedāvāt viņu interesējošas un aizraujošas nodarbes 😀 bet kurš gan teica, ka izaudzināt kārtīgu cilvēku ir viegli?! 😉