Bērniņš slikti guļ

Bērniņš slikti guļ

12. Aug 2011, 11:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādi varētu būt iemesli tam, ka 5 mēnešus vecs bērns naktī mostas raudot un pēc tam nevar aizmigt? Atbild neiroloģe Baiba Norīte.

 

Jautājums:


Labdien!Manai meitiņai ir 5.5 mēneši un jau aptuveni nedēļu mazajai ir traucēts miegs. Aptuveni 2 - 2,5 stundas pēc aizmigšanas uz nakti, mazā mostas raudot. Pirmajās reizēs nomierinās, kad piedāvā knupīti, bet pēc tam ir jāņem rokās un šūpojot jānomierina un jāieaijā miedziņā. Vēlāk mazā mierīgi izguļ visu nakti (ar vienu ēdienreizi). Gulēt iet laikā no 20:00 līdz 21:00, mostas ap 8:00. Nu jau aptuveni mēnesi pēc ārsta ieteikuma saņem papildēdienu mazā svara pieauguma dēļ, tomēr neesmu novērojusi nekādas pazīmes, kas liecinātu, ka meitiņai varētu sāpēt vēderiņš. Jāpiebilst gan, ka viņa grib gulēt uz vēderiņa un arī mostoties cenšas apvelties uz punča. Kādi tam varētu būt iemesli?

Baiba_Norite

 

Atbild neiroloģe Baiba Norīte:


Pirmkārt, varu ieteikt mammai pārrunāt radušos situāciju ar ģimenes ārstu. Otrkārt, ir jāpievērš uzmanība bērna dienas režīmam - cik bieži bērniņš guļ dienā, kāda ir viņa dienas kārtība, varbūt tajā ir kaut kas izmainījies? Svarīgi ir arī tas, cik daudz pieniņu un piebarojumu mazulīte pa dienu apēd. Varbūt piebarojums tiek dots pārāk maz?

 

Šajā vecumā bērniņi jau redz sapnīšus, iespējams, ka bērniņu uzmodina slikts sapnis vai sliktas emocijas. Treškārt - ļoti daudz kas atkarīgs no vecakiem. Ja vecāki ir saspringti un satraukušies, tas ietekme arī mazulīti. Tāpat kā citas negatīvās, dienā piedzīvotās emocijas tiek pārstrādātas naktī.

 

Vēdera sāpes tās noteikti nav, iespējams, ka meitiņa vēlas sākt mācīties rāpot, tādēļ viņai tik ļoti patīk gulēt uz vēderiņa. Vēl varu ieteikt mammai pamainīt bērniņam gultas atrašanās vietu. Iespējams, ka arī var sākt šķilties zobi, kas pasliktina bērniņa pašsajūtu.