Bērni atceras reklāmas, bet zobus iztīrīt aizmirst

Bērni atceras reklāmas, bet zobus iztīrīt aizmirst

18. Oct 2010, 19:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī statistika par Latvijas bērnu mutes veselības stāvokli kopš neatkarības atgūšanas ir uzlabojusies, daudzi no viņiem joprojām nevelta pietiekami laika zobu tīrīšanai. Īpaši aktuāla šī problēma ir valsts reģionos.

 

"Lai spriestu par iedzīvotāju mutes veselības stāvokli, pamatā ir jāvērtē bērnu mutes veselības stāvoklis – īstenojot profilakses pasākumus bērniem, iespējams izvairīties no attiecīgajām saslimšanām. Pieaugušo un pensionāru gadījumā zobi ir tikai ārstējami, tā ir seku likvidēšana," TVNET skaidro Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra vadītājs Andis Paeglītis.

 

Savukārt Saldus zobārstniecības klīnikas "Sigma Z" vadītāja un zobārste ar gandrīz 20 gadu pieredzi Agita Garoza sarunā ar TVNET pauž viedokli, ka par spīti tam, ka bērni apzinās mutes veselības nozīmību, daudzi no viņiem joprojām zobus nekopj pietiekami rūpīgi.

 

"Pie mums brauc daudz lauku bērnu, kuri no galvas zina visas tās televīzijas reklāmas, bet tik daudz kā atrast trīs minūtes laika rītā un vakarā viņi nevar. Mēs atduramies pret to, ka mutes veselības problēmas sākas jau no bērna vecuma," secina zobārste.

 

Statistika liecina, ka kopš neatkarības atgūšanas Latvijas bērnu mutes veselības stāvoklis uzlabojas –  1993. gadā 12 gadus vecam bērnam pēc KPE indeksa (KPE indekss norāda kariozo, plombēto un izrauto zobu daudzumu mutē) bija vidēji 5,8 bojāti zobi, 2008. gadā šis rādītājs bija 2,4. Šie dati gan attiecināmi uz Latvijas reģioniem, nevis Rīgu.

 

Kopš 2007. gada rudens Latvijas rajonos strādā divi mobilās zobārstniecības autobusi, kas nodrošina pakalpojumu pieejamību attālāku reģionu bērniem skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs.

 

Mobilās zobārstniecības autobusu darbu apmaksā valsts. 2008. gadā mobilās zobārstniecības autobusus apmeklējuši 4640 bērni, 2009. gadā - 5393 bērni. Ilgtermiņā mobilās zobārstniecības autobusu projekts paredzēts sociālās aprūpes pacientiem un vecāka gadagājuma cilvēkiem pansionātos.

 

Šā gada otrajā pusē tiks veikts apjomīgs 12 gadus vecu bērnu mutes veselības stāvokļa pētījums Rīgā un visā Latvijā, kurā tiks iegūti jaunākie dati par bērnu mutes veselību.

 

 

Kalvis Bormanis, TVNET