Bērnam caureja. Kā ārstēt?

Bērnam caureja. Kā ārstēt?

13. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Caureja parasti tiek konstatēta, ņemot vērā šķidrās vēdera izejas konsistenci, kā arī vēdera izejas biežumu. Maziem bērniem visbiežākais caurejas cēlonis ir kuņģa - zarnu trakta infekcijas, saaukstēšanās, pārtikas nepanesamība, reakcija uz antibiotikām. Visbiežāk sastopamā infekcijas izraisītā slimība bērniem ir gastroenterīts.


Gastroenterīta gadījumā vēdera izeja ir bieža, ūdeņaina, krāsa ziņā tā var būt zaļgana, ar nepatīkamui aromātu, un dažreiz pat ar asins piejaukumu. Parasti ir arī sarkani izsitumi uz dibena, ap taisnās zarnas atveri. Bez tam, bērnam bieži vien ir arī citas vīrusa infekcijas pazīmes: paaugstināta ķermeņa temperatūra, saaukstēšanās simptomi, slikts noskaņojums un arī izskata pasliktināšanās. 


Atūdeņošanās  - nopietns pamats uztraukumam

 

Vairumā saslimšanu, kas saistītas ar caureju, nenodara lielu kaitējumu veselību, jo ātri norimst, ja dzer daudz ūdens un ievieš dažas izmaiņas uzturā. Pamata lieta, par ko būtu jāuztraucas, ir organisma atūdeņošanās. Bērna ķermenī ir noteikts sāļu - elektrolītu balanss, tāpat arī ar ūdeni. Vesels kuņģis un nieres regulē šo balansu. Tāds balanss vajadzīgs normālai citu orgānu darbībai. Caurejas gadījumā šis balanss tiek izjaukts, kā rezultātā ķermenis zaudē šķidrumu un elektrolītus, kā arī, ir iespējama atūdeņošanās. Vemšanas gadījumā atūdeņošanās risks paaugstinās. 

 

Atūdeņošanās pazīmes 

Vāja vai vidēja atūdeņošanās 

· ķermeņa svara zaudējums 5% apmērā 
· bērns rotaļājas, bet ir ļoti kluss
· sausums mutē, kā arī, raudot izdalās mazāk asaru
· retāka urinēšana, nekā parasti 



Stipra atūdeņošanās


· ķermeņa svara zaudējums 5%-10% apmērā  
· bērns ir apātisks, paaugstināta jūtība pret apkārtējo vidi, notiekošo
· iekritušas acis
· avotiņš uz iekšu (mazuļiem līdz gada vecumam) 
· sausums mutē, raud bez asarām
· sausa, bāla āda 
· reta urinēšana 
· urīns tumši dzeltenā krāsā 

Kā cīnīties ar caureju? 

Pirmais solis: Nosakiet caurejas cēloni! Iespējams, nesen mainījusies bērna ēdienkarte. Atgriezieties pie iepriekšējās pārtikas un izslēdziet no ēdienkartes vai samaziniet to pārtikas produktu, no kura bērnam varētu būt caureja. Vēdera izejai vajadzētu normalizēties nedēļas laikā. Bet, ja mazulis ir saaukstējies, ir arī paaugstināta temperatūra, ieskatieties nākošajā solī!

Otrais solis: Jānosaka caurejas smaguma pakāpe, kā arī jāizdara secinājumi par atūdeņošanos. Ja Jūsu bērns joprojām ir labā noskaņojumā, lai arī ir mazliet bāls, iespējams, nāksies vienkārši biežāk mainīt autiņbiksītes un vērot, kas ar viņa vēdera izeju notiek tālāk. 
 

Lai pārliecinātos par to, ka caureja neizraisa organisma atūdeņošanos, bērns katru dienu jāsver, vēlams to darīt no rītiem. Pamata princips ir tāds: nav svara zuduma, nav iemesla satraukumam. Organisma atūdeņošanās pakāpi nosaka svara zuduma apjoms un ātrums. Ja mazuļa svars ir nemainīgs, nav jāuztraucas, bet, ja svars krities par 5% no kopējā ķermeņa svara, tas jau liecina par vāju vai pat vidēju organisma atūdeņošanos, un tādā gadījumā ir jāvēršas pie ārsta. Ātrs ķermeņa svara zudums ir bīstamāks kā pakāpenisks. 

Ja bērna vēdera izeja ir bieža, ūdeņaina, zaļganā krāsā un arī bērna izskats liecina par to, ka viņš slikti jūtas, bet bērna mute nav sausa, kā arī raudāšanas laikā, asaras ir, tāpat kā līdz šim, ieskatieties nākošajā solī!

Trešais solis: Izslēdziet no ēdienkartes ēdienu, kas var pašķidrināt vēdera izeju. Ja bērnam ir vemšana, dodiet viņam pēc iespējas biezāku, cietāku ēdienu. Ja caureja ir vāja un nav vemšanas, izslēdziet no ēdienkartes piena produktus, sulu un treknos ēdienus. Ja caureja ir spēcīga, ūdeņaina, un vēdera izeja ir ik pēc 2 stundām, galvenais - dodiet bērnam daudz dzert.

Ceturtais solis: Atūdeņošanās profilakse. Iegādājieties aptiekā (nopērkams bez receptēm) dzeramu šķidrumu, kas satur elektrolītus. Pakonsultējieties ar ārstu par to lietošanu, kādās devās, un cik bieži būtu jādzer šāds šķidrums. 



Piektais solis: Atjaunojiet normālu ēdināšanas režīmu. Pamatojoties uz bērna vēdera izejas biežumu, bērna stāvokli un ārsta ieteikumiem, apmēram 8h pēc ārstēšanās uzsākšanas, Jūs varat sākt atgriezties pie iepriekšējās ēdienkartes. Sākumā labāk bērnu barot nelielās devās, bet bieži. Nav vēlams dot govs pienu, bet to var aizstāt ar jogurtu. 

Kuņģa darba atjaunojas lēni, un caureja var būt vēl pāris nedēļas, bet stāvoklis, kurā "bērns jūtas labi, bet vēdera izeja ir šķidra", var saglabāties pat mēnesi. Galvenais ir vērot vēdera izjūtas biežumu, kā arī to, vai parādās kādas sāpes vēderā, vai bērns slikti svarā pieņemas. 

 

Ja mazulim ir infekcijas izraisīta caureja, ir 3 metodes tās ārstēšanā:



Elektrolītu saturoša šķidruma lietošana. Šķidrums nodrošina organismu ar tam nepieciešamajām vielām un palīdz paātrināt atveseļošanās procesu. 

 

Sulu izslēgšana no ēdienkartes. Var izrādīties, ka sula nav tas labākais kuņģa draugs. Daudz sulu satur sorbītus - cukurus, kas var pastiprināt caureju. Tāpat arī pārāk daudz bumbieru, ābolu, ķiršu sulas var izraisīt caureju, kā arī tās var būt vēdersāpju cēlonis maziem bērniem. 

Caurejas gadījumā nevajag pātraukt krūts ēdināšanu, tai piemīt pat terapeitisks efekts, jo krūts piens var izrādīties vienīgais ēdiens, ko mazulis vēlas uzņemt caurejas laikā. 



Bez ēšanas nedrīkst atrasties bērns vairāk kā 48h, viņam ir nepieciešams ēdiens, lai sāktos atlabšanas process. 



Zāles pret caureju var lietot tikai un vienīgi pēc ārsta ieteikuma!


 

Savukārt, uz mājām ārsts jāizsauc, ja: 

· bērna organisma atūdeņošanās kļūst lielāka
· bērns zaudējis vairāk kā 5% sava ķermeņa masas
· bērnam nav apetītes
· ir paaugstināta ķermeņa temperatūra
· parādās vemšana
· bērnam ir sāpes vēderā

 

Veselību Jūsu bērniem!