Bērna prasmes 9 mēnešos nosaka uzvedību nākotnē

Bērna prasmes 9 mēnešos nosaka uzvedību nākotnē

15. Nov 2010, 14:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna pirmie 9 mēneši ārpus dzemdes paredz bērna uzvedību nākotnē un spēju mācīties. Pie šāda secinājuma nonāca University of London’s Institute of Education zinātnieki, kuri atklāja, ka bērniem, kuriem 9 mēnešu vecumā ir mazāk attīstīta motorikas spējas, 5 gadu vecumā sagaida izaicinājumi uzvedībā un mācībās.

 

Vecāki parasti ir norūpējušies par sava bērna attīstību un to, vai viņu attīstība atbilst noteiktiem principiem. Saskaņā ar Mičiganas universitātes Veselības sistēmu, attīstības pavērsieni ir noteiktu funkcionālo spēju vai īpašu prasmju kopums, ko bērns spēj paveikt noteiktā vecumā. Katrs bērns ir unikāls un tāpēc, lai gan pastāv noteikti vecuma periodi, kad bērnam vajadzētu, piemēram, rāpot vai staigāt, īstais vecums, kad bērns sasniedz šo attīstības posmu, var variēt.

 

Londonas universitātes pētnieki analizēja 14853 bērnu attīstību. Bērni bija dzimuši 2000. un 2001. gadā un pētnieki viņu attīstībai sekoja 5 gadus. Sasniedzot 5 gadus, bērnu attīstība tika vērtēta, gan no vārdu krājuma, gan vārdu pamatojuma aspekta, salīdzinot ar rezultātiem, kas tika sasniegti iepriekšējos gados.

 

Pētījuma autori atklāja, ka bērniem, kuri 9 mēnešu vecumā nebija sasnieguši tādus attīstības posmus kā rāpošana, sēdēšana bez atbalsta, stāvēšana, pirmo soļu speršana un priekšmetu turēšana ar pirkstiņiem, ir mācīšanās un uzvedības problēmas piecu gadu vecumā. Līdzīgā pētījumā tika konstatēts, ka bērniem, kuriem katru dienu tika lasīts priekšā, 5 gadu vecumā veicās daudz labāk plašākās dzīvēs jomās.

Pētījuma secinājumos tika norādīts, cik būtisks ir bērnu apskate līdz 1 gada vecumam pie fizioterapeita. Ingrīda Šona, pētījuma vadītāja, norādīja, ka bērna attīstības novērtējums līdz gada vecumam, nosakot bērna stiprās un vājās puses visās attīstības jomās, ļauj profesionāļiem strādāt ar vecākiem, lai noteiktu, vai bērnam ir vajadzīga iejaukšanās viņa attīstībā.

 

Bērna dzīves pirmie 9 mēneši ir mācīšanās un izzināšanas laiks gan bērnam, gan vecākiem. Vecākiem tas ir arī laiks, lai saprastu un novērtētu aizkavēšanos attīstībā, kas varētu ietekmēt bērna uzvedību un mācīšanos nākotnē, kad bērns sāk skolas gaitas.

 

www.emaxhealth.com

19. Feb 2010, 01:23

jā šie pētījumi ir smieklīgi😃😃😃

18. Feb 2010, 22:28

Es par šitādiem pētījumiem vienmēr esmu pasmaidījusi😀