Bērna ēdienkarte pēc gada vecuma

Bērna ēdienkarte pēc gada vecuma

23. Jul 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir veselīgu mazuļa maltīšu pamatā? Sabalansēts uzturvielu daudzums! Turpinājumā uzzini, kā vedot sava bērniņa ēdienkarti pēc gada vecuma, lai tā būtu pēc iespējas daudzveidīgāka un viņa vecumam atbilstoša!  

Konsultē klīnikas "Premium Medical" uztura speciāliste Inga Pūce. 

Kā rāda novērojumi, atslēgas vārds veselīgam bērna uzturam ir līdzsvars. Bērniņam pieaugot, viņa ēdienkartē būtu jācenšas saglabāt mātes pienā esošo dabisko proporciju: visas dienas laikā, no visas uzņemtās pārtikas 10% jābūt olbaltumvielām, 40% - taukiem, bet 60% -saliktajiem ogļhidrātiem.  

„Bērniņiem pēc gada vecuma var dot dabiskos graudaugus, dažādas putras, kartupeļus un citus dārzeņus. Runājot par piena produktiem, noteikti iesaku dot dabiskos, treknos piena produktus – nepasterizētu pienu, lauku biezpienu un sieru.

Lai gan diētas ārstu viedokļi dalās, esmu pārliecināta, ka jābūt ļoti piesardzīgiem, dodot bērnam gaļu. Tai noteikti nevajadzētu veidot vairāk par 10% no visas kopējās dienas uztura devas un dienas laikā mazajam nevajadzētu uzņemt vairāk par 100 gramiem olbaltumvielu.

Pēc manām domām, gaļu bērna ēdienkartē varētu iekļaut tikai pēc gada vecuma. Lai sagremotu mātes piena olbaltumu, bērna kuņģī ir vajadzīga sārmaina vide, bet olbaltumi, ko satur gaļa, ir tā viela, kas prasa skābu vidi.

Mātes piena olbaltums, savukārt, ir ļoti maigs un tas sagremojas daudz vieglāk, jo maza bērniņa kuņģis ir vairāk sārmains, nekā skābs. Tad, ja pie sārmainas kuņģa vides, vecāki bērnam sāk dot gaļu, tad gremošanas process notiek daudz lēnāk un neefektīvāk, un tā laikā rodas baktērijas, kas mazuļa organismu skābina.

Bērnam pieaugot, viņa kuņģa vide kļūst skābāka, un tai ir vairāk resursu, lai gaļu sagremotu. Tieši šī iemesla dēļ šis pārtikas produkts nav ieteicams ātrāk kā pēc gada vecuma! Tad, ja līdz gadiņam vecāki bērna ēdienkarti tomēr vēlas papildināt ar olbaltumvielām, labāk izvēlēties piena olbaltumus siera un biezpiena veidā,” iesaka Inga Pūce.

Māmiņu klubs

Kādu pārtiku tu izvēlies savam bērniņam? 

20140716090312-29588.jpg

Pirmajos dzīves gados pilnvērtīgam uzturam bērna attīstībā un veselībā ir liela nozīme, jo tas ietekmē ne tikai mazuļa tagadni, bet arī atstāj iespaidu uz viņa veselību nākotnē.

Speciālo pienu klāstā ir jaunpienācējs -Friso GOLD 3 speciālais piens, kurš:

•    satur visas nepieciešamās uzturvielas, 
•    pasargā bērnu no biežākajiem uzturvielu trūkumiem, 
•    veicina smadzeņu attīstību, 
•    nodrošina veselas zarnu mikrofloras attīstību,
•     paaugstina organisma aizsargspējas,
•     tam ir laba garša.