Bēbīša mēneši. 7. dzīves mēnesis.

Bēbīša mēneši. 7. dzīves mēnesis.

13. Nov 2010, 21:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs veido mazuļa attīstības kopsavilkumu pa mēnešiem. Šodien par mazuļa 6. dzīves mēnesi. Ko Tavs mazulis prot 7. dzīves mēnesī?

 

 1. mēnesis

2. mēnesis

3. mēnesis

4. mēnesis

5. mēnesis

6. mēnesis

 

Fiziskā attīstība

 

Nepārtrauktas aktivitātes pēdējo mēnešu laikā ir palīdzējušas attīstīt bērniņa ķermeņa kontrolēšanam, muskulatūru, līdzsvaru. Zīdainis šajā vecumā vair stikai īsu brīdi guļ uz muguriņas, tad, stiepjot pretī rociņas, liek skaidri saprast, ka vēlas, lai viņu paņemtu rokās.

 

Gulēdams uz vēdera, bērns augstu ceļ galviņu un krūškurvi, balstoties uz iztaisnotām rociņām. Bērns mēģina pievilkt kājiņas zem vēderiņa – tā viņš gatavojas četrrāpus stāvoklim. Ieraugot priekšmetu sasniedzamā attālimā, viņš mēģina to satvert un, šādi pūloties, veic pirmās līšanas vai rāpošanas kustības, sākumā atpakaļgaitā, tad uz priekšu.

 

Bērnu pieceļot sēdus, viņš balstās uz rociņām priekšā, bet vēl ir nestabils, muguriņa apaļi izliekta.

 

Ja bērnu, turot pie krūškurvja, pieceļ stāvus, viņš sajūsmā „lēkā”. Pakāpeniski stabilizējas līdzsvara reackijas un pozīcijas maiņas kļūst arvien saskaņotākas.

 

Rotaļlietu satveršana

 

Parūpējies, lai bērniņa rotaļu apkārtnē būtu vismaz pāris rotaļlietas, kas saista viņa uzmanību ilgāku laiku, kas savukārt palīdz attīstīt koncentrēšanās spējas. Taču neceri pārāk daudz! Visbiežāk šajā vecumā bērni spēlējas vienatnē līdz 10 minūtēm, kad atkal ir vajadzīga Tava kompānija.

 

Bērns priekšmetus spēj satvert ar abām vienlaikus, tos paklapējot, parīvējot, tīšām ļaujot tiem nokrist, lai atkal varētu satvert citas lietas.


Rokas – acu koordinācija


Tā kā attīstās bērna tvēriens, viņš spēj turēt rotaļlietas daudz ciešāk un stabilāk; pagrozīt, apskatīt no visām pusēm, arī iebāzt mutē. Ja vienai rokai apnicis šo lietu turēt, bēbītis māk pārlikt to otrā rokā. Taču, ja pa tvērienam ir gadījušās divas lietas, ko var paņemt rokās, bērns māk tos pasist vienu pret otru.

 

Šajā laikā bērniņš cenšas pats paņemt karotīti un virzīt to uz muti, taču parasti tā nejauši tiek apgriezta otrādi un karotītes saturs nokrīt uz grīdas.

 

Pirkstiņu attīstība ļauj arī ikdienas darbībās, piemēram, maltīšu ieturēšanā ieviest pārmaiņas, kas būs aizraujošas arī bērnam. Sagriez augli vai svaigu dārzeni šķēlītes un piedāvā veselu gabalu! Protams, sākumā viņš visu neapēdīs un, iespējams, pat nezinās, ko ar to iesākt, taču drīz mazais sapratīs, ka šādi tiek sasniegti jauni apvāršņi un jaunas iespējas. Svarīgi – nekad neatstāj bērnu vienu ar veselu gabalu pārtikas, pavisam viegli viņš var aizrīties, sevišķi, ja bēbītim vēl nav zobu!



Emocionālā un sociālā attīstība

 

Līdz šim brīdim lielākā interese bērniņam bijusi par ēdienu, gulēšanu un Tevi. Tagad pa īstam sāk attīstīties bēbīša personība.


Kļūt sabiedriskam

 

Gan jau būsi ievērojusi, ka bērniņš kļuvis arvien sabiedriskāks –kad tiek dzirdēta kāda viņam saistoša balss, pat ja tā nav pazīstama, viņš pagriež galvu un ieklausās. Protams, nevar aizmirst arī komunikāciju, kurā bēbītis tagad iesaistās īpaši aktīvi, čalojot, lalinot atklājot dažādas ķermeņa pozas un sejas izteiksmes. Aizejiet pie spoguļa un kopīgi aplūkojiet šīs jaunās emocijas un grimases! Lai gan bērns joprojām nesaprot, ka spogulī tas ir viņš, ir interesanti vērot citus bēbīšus un gaidīt atbildi.

 

Ja bērns izrāda patiesu prieku un laimi, esot kopā ar Tevi (un tā noteikti arī ir), tā ir zīme, ka bēbītis veido dziļu, neviltotu saikni ar Tevi, galveno aprūpētāju. Varbūt arī esi ievērojusi brīžus, kad pazūdi no bērniņa redzesloka – iespējams, tas beidzas ar nelaimīgu sejiņu vai pat asarām.

 

Šajā laikā bērni piedzīvo atklāsmi, ka viņi ir atsevišķa persona no Tevis, kas ir milzīgs un nozīmīgs solis attīstībā. Lai šķiršanās no Tevis kaut uz pāris stundām nebūtu tik sāpīga un skumja ne Tev, ne bērniņam, izstāsti, kur iesi, ko darīsi un ka noteikti pavisam drīz būsi mājās. Mazais sajutīs Tavas emocijas un centīsies nomierināties.


Valodas un intelektuālās prasmes

 

Pašreiz ikdienas ritms bēbītīm ir ļoti pazīstams un ierasts, kā arī ir attīstījusies cēloņa/ seku sakarība un ir zināma daudzu lietu kārtība, piemēram, uzvelkot pidžamu, mamma iedos ēst un tad iešu gulēt.

 

Bēbītis sāk mācīties par lietu nemainīgumu. Piemēram, paslēpjot lietu zem lakata, bērns domā, ka šis priekšmets vairs neeksistē. Pacel lakatu un parādi šo priekšmetu! Spēlējiet šo spēli, tikai daļēji apslēpjot mantu un mazulītis pats centīsies to sameklēt.

 

Šajā mēnesī bērniņš atsaucas uz savu vārdu un pagriež galvu saucēja virzienā. Kad mazais atbild ar gugināšanu, čalošanu, noteikti ievērosi, cik ļoti viņa veidotās skaņas ir līdzīgas īstajai valodai. Atkārto pavisam vienkāršus vārdus vai zilbes, piemēram, „mamamamama” vai „bababa” un viņš spēs izdarīt to pašu. Bērns, atkārtojot šādus īsus vārdiņus, cenšas pievērst uzmanību. Viņš precīzi jūt skaņu un griežas tās virzienā, mēģina sasniegt skanošo lietu, labprāt imitē skaņas un trokšņus.



Aktivitātes, lai attīstītu prasmes

 

•    Sešu mēnešu vecumā vari sākt piedāvāt dzert no mācību krūzītes, kurai ir divi rokturīši ērtākai turēšanai.

•    Parādi bērniņam, cik aizraujoša rotaļa var būt burbuļu pūšana, kas palīdz arī roku un acu koordinācijai.

•    Sāciet aktīvi spēlēt pirkstiņspēles, piemēram, Cepu, cepu kukulīti vai Vāru, vāru putriņu.

•    Atkārto skaņas un mīmikas, ko izrunā bērniņš. Tā viņš redzēs, kā pats izskatās no malas un, iespējams, sāks atkārtot jaunas skaņas.

•    Piedāvā savam mīlulim mazliet sarežģītākas spēles un rotaļas, nekā viņš šobrīd ir gatavs izpildīt- panelīšus ar pogām, svirām, skaņas un gaismas signāliem.

•    Spēlējiet „atā” spēli – kad kāds iet laukā no telpas, mājiet ar roku un sakiet „atā”!

•    Šūpojiet mazuli šurpu, turpu un uz augšu, uz leju. Lai mazulim būtu interesantāk, skaitiet atkal pantiņus, piemēram, Pieci vilki vilku vilka pa slidenu ezeriņu.

 

Raksta autore: Kristīne Damškalne

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu un neonataloģi Vandu Vīksnu

 

1

NATURAL FIT

  • Labi pieguļ, jo ir speciāli veidotas mazuļu ērtībām
  • Elastīgas sānu maliņas!
  • Izcila uzsūktspēja!
  • Disneja varoņu attēli!
  • Vairākkārt attaisāmi un aiztaisāmi klipši!
  • Speciāli piemeklēti materiāli mazuļu labsajūtai!

 

HUGGIES® Natural Fit autiņbiksītēs mazulis jutīsies ērti, dabiski un bezrūpīgi!

Šīm autiņbiksītēm piemīt izcilas īpašības!

 

Apskati veikalu sarakstu, kur iegādāties Huggie®s Natural Fit autiņbiksītes!