Bēbīša mēneši. 3. dzīves mēnesis.

Bēbīša mēneši. 3. dzīves mēnesis.

14. Jul 2010, 13:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs veido mazuļa attīstības kopsavilkumu pa mēnešiem. Šodien par mazuļa 3. dzīves mēnesi. Ko Tavs mazulis prot 3. dzīves mēnesī?

 1. mēnesis

2. mēnesis

 

Fiziskā attīstība

 

Apgūstot prasmi kontrolēt savu ķermeni, bēbītis sāk saprast, kā to likt lietā, lai vairāk iemācītos par pasauli.

Saliektā poza ir mazāk izteikta. Guļot uz muguras, bērniņš nedaudz iztaisno kājiņas, pagriežas uz vieniem un otriem sāniem. Galviņu notur vidusstāvoklī.

Bērniņa kakla muskuļi ir tik spēcīgi, ka, guļot uz vēdera, labi ceļ galviņu. Šādā pozīcijā daudzu bēbīši sāk mēģināt ar grozīt galvu pa labi un pa kreisi, vērojot apkārtējo vidi.

 

Laimīgās rociņas

 

Tavs bērniņš beidzot ir pamanījis savas rociņas! Nu tās ir kļuvušas par apbrīnas objektu un mazais pavada daudz laika tās aplūkojot. 3.mēneša beigās mazais cilvēkbērns ir spējīgs salikt kopā rociņas, spēlēties ar pirkstiņiem, iebāzt tos mutē. Ir taču tik interesanti vērot, kā atveras un aizveras pirkstiņi!

 

Prasmju apgūšana

 

Bēbītis ir kļuvis par aizrautīgu domātāju. Tagad mazais apjūsmo savu ķermeni un sāk saprast, ka viņš var kustētis pats, ja vien to vēlas. Tas ir pirmais nozīmīgais solis uz bēbīša izpratni par cēloni un sekām, piemēram, ja guļ uz vēdera, var pacelt galviņu. Sāk attīstīties spēja sasaistīt darbību ar redzi, kas savukārt ir pirmais solis uz roku – acu saskaņošanu.

 

Atmiņa

 

Bērniņa atmiņa jau ir tiktāl attīstījusies, ka viņš jau atceras noteiktus tuvākos cilvēkos, piemēram, mammu un tēti, kā arī notikumus un darbības. Ir pierādīts, ka bēbītis šajā vecumā ātri iemācās, kā jārīkojas, lai liktu mantiņai kustēties, kas ir pieejamā attālumā. Ja šī rotaļlieta ir noņemta un pēc pāris dienām atkal nolikta turpat, mazais jau zina, ko ar to darīt.

 

Aizsniegšanās un satveršana

 

Lai gan bēbītis vēl nespēj pats aizsniegties un satvert rotaļlietas, ja Tu turēsi mantiņu, mazais uz īsu brīdi centīsies to satvert. Guļot aktivitātes centriņā, bērniņš cenšas satvert rotaļlietu un brīžiem arī tas izdodas. Ja bērniņam iedod rotaļlietu, viņs to satver, aplūko, kustina, grabina.

Pavēro, kā mazais atver un aizver rociņas, cenšoties aizskart iekāroto priekšmetu!

 

Valoda

 

Tavs bērniņš sāk eksperimentēt ar patskaņiem un nu vārdu krājums ir no īsām, aprautām skaņām līdz garām „eh” un „ooo” skaņām. Mazais sāk atklāt, kuras skaņas tiek veidotas ar kakla, kuras ar mēles vai mutes darbībām. Sākumā Tev šķiet, ka šīs dūdojošās un burbuļojošās kakla skaņas ir pavisam retu reizi, taču ar laiku pamanīsi, ka šīs skaņas, ko mazais izdveš, ir veltītas tieši Tev brīžos, kad Tu sarunājies ar viņu!

 

Redze

 

Lai gan bēbītīm joprojām ir jāpiepūlas, lai koncentrētu skatienu ar abām acīm vienlaicīgi, taču viņa redze ir kļuvusi daudz asāka. Tagad ir iespējams saredzēt jau mazākas detaļas, ne tikai lielus priekšmetus, kā arī izšķirt asas un pakāpeniskas izmaiņas gaismas uztverē. Piemēram, ja mazuļa istabā ir gaismas regulators, Tu vari pievērst bēbīša uzmanību, mainot gaismas stiprumu. Acis fiksē priekšmetus redzes laukā ilgak un seko tiem 180 grādu leņķī, vienlaikus pagriežot galviņu.

 

Emocionālā un sociālā attīstība

Bēbītis mācās, ka Tavi apskāvieni, mīlestība, mierinoši vārdi un skaņas ir kā apbalvojums viņam par to, ka mazulītis vienkārši ir šajā pasaulē. To zinot un saprotot, bērniņš smaida vēl vairāk, jo zina, ka Tu smaidīsi atpakaļ. Ja ciešāk ieskaties, vari pamanīt, ka brīžos, kad tuvojies bēbītim viņam redzamā vidē, viņš sāk māt ar rociņām un kājiņām.

 

Atpazīšana

 

Tā kā bērniņam ir attīstījusies detalizēta atmiņa, viena no būtiskākajām šā brīža attīstības pazīmēm ir atsevišķu personu atpazīšana. Šāda atpazīšana ietekmē veidu, kā bēbītis kontaktējas ar apkārtējiem. Ar Tevi un tēti mazulis būs mierīgs un līdzsvarots, savukārt ar svešiem cilvēkiem viņš var kļūt nemierīgs un uztraukts.

 

Tā kā kontakts ar apkārtējo pasauli kļūst avien intensīvāks, arvien izteiktāka kļūst pieķeršanās tuvākajiem cilvēkiem.

 

Priecīgas sarunas

 

Tagad bēbīša runā var izšķirt atsevišķas mazas skaņas. Viņš ir iemācījies sevi izpaust un savā veidā pateikt, ko vēlas un kā jūtas. Tev, māmiņ, tikai uzmanīgi jāieklausās un noteikti sapratīsi! Tā kā bēbītis eksperimentē ar savu balsi, tad viņš var pat spalgi iekliegties no prieka vai ķiķināt no apmierinājuma! Tāpat mazulis sāk redzēt sakarības starp viņa balss intonāciju, skaņu un Tavu rīcību – viņš iebrēcas skaļāk, Tu uzreiz skrien uz bēbīša pusi. Vēl viena noderīga paraugstunda bērniņam par cēloņiem un sekām.

 

Lai gan mazais vēl nevar atkārtot vārdus, ko Tu viņam saki, bēbītis klausās un uzkrāj atmiņā nākotnei. Tātad – jo vairāk Tu runā ar savu bērniņu, jo labāk viņam!

 

Aktivitātes, lai attīstītu prasmes

 

Tā kā mazulis arvien biežāk un vairāk atbild Tev, sāk veidoties saturīga saruna un jums abiem ar bēbīti kļūst arvien interesantāk. Joprojām bērniņam ir vajadzīgi glāsti, apskāvieni, iedrošinājuma vārdi un mierinājums. Nu Tu vari paplašināt rotaļu klāstu. Noguldi bēbīti uz vēdera un paripini uz priekšu bumbu, ļaujot mazajam stiepties tai pretī. Šāda rotaļa spēcina kakla, roku un kāju muskulatūru.

 

•    Dažādas tekstūras. Lai attīstītu tik nozīmīgu maņu kā tauste, ļauj bēbītim aptaustīt dažādi tekstūru un materiālu rotaļlietas un citus priekšmetus: kažokāda, zīds, samts, ūdens, silta āda.

•    Dziesmu dziedāšana. Dziedi noteiktas dziesmas pie noteiktām darbībām, šādi veidojot rituālus, kas ir pazīstami tikai jums abiem ar bērniņu. Dziedot vari veikt darbības arī bērniņa ķermeņa daļām, šādi viņš kļūst par vēl uzmanīgāku klausītāju un piedevām tas sagādā arī jautrību!

•    Skaļas rotaļlietas. Rotaļlietas, kas izdod kādu skaņu, piemēram, pēkšķoša pīle, rada pārsteiguma efektu un atkal māca cēloņa un seku sakarības. Kas paspiež pīli, tā pēkšķ.

Raksta autore: Kristīne Damškalne,

Māmiņu Klubs, kristine@maminuklubs.lv

Konsultējusi Rīgas Dzemdību nama neonatoloģe Vanda Vīksna

 

 

1

NATURAL FIT

  • Labi pieguļ, jo ir speciāli veidotas mazuļu ērtībām
  • Elastīgas sānu maliņas!
  • Izcila uzsūktspēja!
  • Disneja varoņu attēli!
  • Vairākkārt attaisāmi un aiztaisāmi klipši!
  • Speciāli piemeklēti materiāli mazuļu labsajūtai!

 

HUGGIES® Natural Fit autiņbiksītēs mazulis jutīsies ērti, dabiski un bezrūpīgi!

Šīm autiņbiksītēm piemīt izcilas īpašības!

 

Apskati veikalu sarakstu, kur iegādāties Huggie®s Natural Fit autiņbiksītes!