Ātra un precīza diagnostika ar astoņu krāsu plūsmas citometru

Ātra un precīza diagnostika ar astoņu krāsu plūsmas citometru

14. Dec 2011, 11:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā (BKUS) 4. februārī ar Latvijā vienīgo astoņu krāsu plūsmas citometru pirmoreiz tika diagnosticēta akūta leikoze. Astoņu krāsu plūsmas citometru uzdāvināja Pētera Avena Labdarības fonds decembra sākumā.

 

Līdz šim brīdim asins slimību diagnostikai Latvijā bija pieejami tikai trīs un četru krāsu plūsmas citometri. Jaunais citometrs atbilst mūsdienīgas diagnostikas un ārstēšanas prasībām, tas ir vismaz 10 reizes jūtīgāks par četru krāsu plūsmas aparātiem, ar to var noteikt pat vienu ļaundabīgi izmainītu šūnu starp 10 000 normālām šūnām. BKUS Klīniskās laboratorijas ārsti ar jauno astoņu krāsu plūsmas citometru gan apstiprināja akūtas leikozes diagnozi, gan precizēja leikozes formu, kas ir nepieciešams mērķtiecīgai ārstēšanai un pacientu veselības stāvokļa uzlabošanai. Jaunā astoņu krāsu plūsmas citometra izmantošana nozīmīgi paaugstinās diagnožu precizitāti Latvijā līdz citās Eiropas valstīs pieejamam līmenim.

 

BKUS Klīniskās laboratorijas speciālisti tika apmācīti Lietuvas un Zviedrijas kolēģu pavadībā.

 

BKUS Klīniskās laboratorijas ārsts Doc. Sergejs Ņikuļšins uzsver: ”Mūsu rīcībā tagad ir ļoti vajadzīgs, derīgs, moderns un precīzs instruments. Tālākos plānos ir praksē ieviest jaunus diagnostikas protokolus, lai pilnībā izmantotu aparāta tehniskās iespējas, kā arī paplašināt diagnosticējamo slimību klāstu.”             

 

Atgādinām, ka plūsmas citometrija ir īpaša tehnoloģija, kas ļauj noteikt molekulas dzīvā šūnā. Diagnostikai ir svarīgas tās molekulas, kuras atbild par šūnu izmainītu darbību, t.sk. par ļaundabīgu pārveidošanos. Šī tehnoloģija ļauj vienlaikus noteikt daudz molekulu vienā šūnā un izmeklēt daudz šūnu (līdz dažiem miljoniem). Metode ir relatīvi ātra, jo rezultātus var iegūt jau dažu stundu laikā. Plūsmas citometrija visvairāk tiek izmantota asins šūnu izpētei, diagnosticējot asins un imūnās sistēmas slimības ar praktisku pielietojumu onkoloģijā, orgānu pārstādīšanā, kā arī reimatisku slimību un infekciju diagnostikā.