Atklājam, kādas ir izplatītākās acu problēmas bērniem

Atklājam, kādas ir izplatītākās acu problēmas bērniem

26. Oct 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādi ir galvenie, ar redzi saistītie riski bērniem, kāds ir to cēlonis un kādas - sekas, portālam www.maminuklubs.lv stāsta Aīda Macijevska, Dr. Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centra bērnu acu ārste.

„Visbiežāk sastopamā bērna acs patoloģija ir ambliopija, kas plašāk zināma kā „slinkā acs". Par „slinko aci” to sauc tāpēc, ka viena no acīm nav „iemācījusies” skatīties.

Ambliopija rodas tādā gadījumā, ja informācija, ko bērns redz ar vienu aci un kura nokļūst smadzenēs, ievērojami atšķiras no tās informācijas, ko viņš redz ar otru aci.

Ja savlaicīgi netiek novērsta šī pataloģija, smadzenes sāk ignorēt signālus no vienas acs, līdz ar to normāls redzes asums šajā acī nebūs iespējams un nelīdzēs pat brilles,” skaidro bērnu acu ārste.

Visbiežākais cēlonis ambliopijai ir optiskā stiprumu atšķirība starp abām acīm, taču tā var rasties arī no sķielēšanas vai arī no augšējā plakstiņa noslīdējuma, kas aizklāj redzes laukumu, iedzimtas kataraktas un citiem iemesliem.

Ambliopija ir bīstama ar to, ka parasti bērns nesūdzas par to, kā arī, skatoties no malas, nekādas patoloģijas pazīmes bērnam nav redzamas.

Ambliopijas gadījumā pēc iespējas ātrāk tiek ieteikts veikt redzes korekciju ar briļļu palīdzību. Nepieciešamības gadījumā brilles var izrakstīt jau sešus mēnešus vecam bērnam. Jāuzsver, ka reizēm īpaši smagos gadījumos redzes korekcijai tiek izmantotas arī kontaktlēcas.

“Arīdzan šķielēšana ir bieži sastopama patoloģija, kas ir acs muskuļu  darbības traucējums, ko izsauc vienas acs novirzīšanās no paralēlās acu pozīcijas.

Škielēšana rodas redzes traucējumu dēļ vienā vai abās acīs, apskatāmajam objektam fokusējoties nevis centrālajā tīklenes daļā, bet gan blakus tai, kur redzes jūtība ir ievērojami mazāka,”, stāsta Aīda Macijevska.

Ārste uzsver, ka šajā gadījumā ārstēšanās ir jāsāk pēc iespējas ātrāk. Vislabākais efekts tiek sasniegts, ja ārstēšana tiek uzsākta līdz 4 gadu vecumam. Ārstēšanās procesā veselā acs tiek piesegta, tādā veidā tiek trenējot problemātisko acs.

Ja acs novirzes leņķis ir diezgan liels, tad bez operatīvās korekcijas diemžēl izārstēties nevarēs.

Ar kādu no acu problēmām ir saskāries Tavs bērniņš? Kā to ārstējāt?