Ar ko atšķiras ģimene no laulības?

26. Jun 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilvēki precas dažādu iemeslu dēļ - iemīlas, vēlas atbrīvoties no vecāku aizbildniecības, vienkārši vēlas savus bērnus, un vēl nereti cilvēki precas vienkārši tāpēc, ka pienācis kritiskais vecums un it kā visi draugi un apkārtējie jau ir precējušies, un šķiet, ka nu ir laiks. 

Protams, motīvs, kas kalpo par iemeslu precībām ietekmē arī to, no šīs laulības izdosies ģimene vai tomēr nē. 

Var droši apgalvot - laulība un ģimene - tās ir divas dažādas lietas. 

Laulības - tā ir sociālā institūcija. Bet ģimene - tā ir telpa, ko būvē divi cilvēki. Tā ir tā vide, kurā katram jājūtas brīvam sevis realizēšanā, un pats galvenais - šajā vidē katram ir jābūt laimīgam. 

Tas, cik ģimenes telpa būs "tīra" un "gaiša", protams, atkarīgs no tā, cik daudz enerģijas šie divi cilvēki ieliks telpas būvniecībā. Laulība nav jābūvē, pietiek vien aiziet uz dzimtsarakstu nodaļu un iegūt zīmogu pasē. Bet ģimene ir jāveido un katram tās dalībniekam ir savas funkcijas, savi uzdevumi šajā celtniecības plānā. 

Daudzas mūsdienu ģimeņu problēmas ir tajā, ka sievietes un vīrieši pārstāj ne tikai pildīt savus pienākumus, bet neapzinās arī savas funkcijas. Sievietes un vīrieši ir ļoti atšķirīgi, viņiem ir atšķirīga enerģija, dažādas funkcijas. Ja vīrietis un sieviete saprot, ka pats galvenais ir pieņemt, ka viņi ir atšķirīgi, necenšoties pierādīt vienam otram, kurš no viņiem ir galvenais, tad tas ir pirmais un pats noturīgākais ķieģelis "ĢIMENES" celtniecībā. 

Mēs vienkārši esam dažādi.. Un, ja katrs no mums apzinātos savas funkcijas ģimenes celšanā, un caur savām funkcijām realizētu savu potenciālu, atļaujot arī otram cilvēkam blakus "elpot", tad šķiršanos skaits, iespējams, būtu krietni mazāks.. 

Alika Sorokina, psiholoģe

Māmiņu ONLINE TV

Videosaruna ar Ainu Poišu: pāra attiecības pēc bērniņa piedzimšanas