Ar ko atšķiras bērna izlutināšana no bērna izlaišanas?

Ar ko atšķiras bērna izlutināšana no bērna izlaišanas?

17. Jan 2012, 12:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar ko atšķiras bērna izlutināšana no bērna izlaišanas? Kurā vecumā viss var mainīties? Uz šādiem kādas māmiņas jautājumiem atbildēja psiholoģe Diāna Zande.

 

JAUTĀJUMS

 

Man mazajam 1,10 gadi. 1,6g vecumā sāka apmeklēt bērnudārzu - tur viss ir ļoti labi.

 

Daži paziņas, tuvinieki saka, ka man bērns esot izlutināts, daži  - izlaists puika. Es ļauju visu brīvi darīt. Viņš pats lien ledusskapī, pats grib smērēt sviestu un vispār - pats, pats, pats... Arī staigāt sāka pats 9 mēnešos - nedrīkstēja pat palīdzēt. Arī ar ēšanu tas pats. Viņš vienkārši neļauj nevienam palīdzēt. Grūž nost, bļauj. Vai bērnu vajag ierobežot? Vaitad, kad bērns sāks runāt, visu labāk varēs sarunāt, - ko var, ko nevar?

 

Ja bērns ko iekāro un nedabū, dusmojas, raud, pēdējā laikā arī krīt gar zemi.

 

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:


Bērna izlutināšana un izlaišana ir viens un tas pats. Māmiņas mazulis ir vecumā, kurā ļoti būtiski ir pateikt ES PATS, tomēr, ne vienmēr var notikt tā, kā bērns vēlas. Un tas ir tas, kas viņam jāmācās - robežas.

 

Māmiņai ir svarīgi izveidot pēc iespējas konsekventas un skaidras un arī vienkāršas prasības jeb ierobežojumus, un tos ievērot. Māmiņa raksta, ka visu ļaujat. Tas var būt riskanti, jo bērns cieš no tā, ka viss ir atļauts, turklāt, divgadnieka vēlmes nereti ir ļoti pretrunīgas. Viņam ir nepieciešamas arī robežas - ne viss, ko vēlos, ir saņemams.

 

Man nav īsti skaidrs, tieši kādu bērna uzvedību vēlaties ierobežot? Ir jauki, ka jūsu bērns daudz spēj pats, un to arī vajag sekmēt. Kādēļ gan viņš nedrīkstētu pats smērēt savu sviestmaizi? Vai saģērbties? Bet ir citas situācijas, kurās ir svarīgi teikt - Nē, un pie tā arī turēties.

 

Bērns nevar tikt pie visiem kārumiem, pie visām rotaļlietām, un tas arī nav vajadzīgs. Izturēt to, ka kaut ko nevar dabūt, bērns iemācās ar laiku, un tas notiek ar protestiem un raudāšanu - tāds nu ir divgadnieks.

 

Tā kā māmiņas jautājums ir ļoti aptuvens un uz to var sniegt ļoti aptuvenu atbildi, tad aicinu uz divgadnieka lekciju Māmiņu Klubā, tur 2 stundas runājam par šiem svarīgajiem jautājumiem!

 

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.