11 radošas idejas kārtošanai

11 radošas idejas kārtošanai

15. Aug 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūžīgā cīņa par kārtību var kļūt arī par aizraujošu pasākumu, tāpēc Māmiņu klubs apkopoja 11 radošas idejas, kā iesaistīt bērnu kārtošanā.

20160801145018-14572.jpg

Vizuālais atgādinājums. Vecāki kopā ar bērniem var pagatavot vizuālu atgādinājumu, kas bērnam dienas laikā jāizdara un kad uzdevums ir izpildīts – attēls tiek aizvērts (otrā pusē ir uzraksts – izdarīts, paveikts u.tml.). Uz attēliem var attēlot gan, ka jāsaklāj gulta, jāsakārto mantas, bet tikpat labi var attēlot, ka jāiztīra zobi, jāizķemmē mati utt. Nākamā dienā atkal visi tiek atvērti un bērns var aiztaisīt tos, ko ir izpildījis. Vizuālais pasniegšanas veids var būt dažāds – var būt vizuāli attēlots, ko no rīta jāizdara, ko vakarā, bet tikpat labi var būt uz pulksteņa uzzīmēti attēli vai pulksteņa ciparnīca iekrāsota krāsās un apakšā skaidrojums, kas kurā laikā jāizdara.

Zinātniskie eksperimenti. Bērni var kļūt par zinātniekiem un pētījumā noskaidrot, kurš tīrīšanas līdzeklis ir visefektīvākais – trauku mazgāšanai, drēbju mazgāšanai, grīdas tīrīšanai, putekļu slaucīšanai u.tml. Izmēģināt var arī dažādus dabisko tīrīšanas līdzekļus – citronu, sāli.

Kārtošana pēc krāsām. Lai kārtošana būtu interesantāka, kārtošanu var grupēt pēc krāsām. Piemēram, mamma nosauc kādu krāsu un tās krāsas mantas ir jāsaliek vietā – drēbes, rotaļlietas u.tml.

Uzfilmēt tīrīšanas līdzekļa vai kārtošanas triku reklāmu. Mūsdienās daudzos telefonos iespējams vienkārši nofilmēt jebko un šī var būt reize, kad kopā ar bērniem sagatavot tīrīšanas līdzekļu vai kārtošanas reklāmu – nofilmējam, cik labi līdzekli tīra traukus, kādi ir interesanti triki, lai kārtību ieviestu iespējami ātrāk. Lai bērniem būtu interesantāk, varat sarunāt ar draugiem, ka vairākas ģimenes uztaisa šādu video, pēc tam kopīgā tusiņā visi noskatās un izvērtē, kuram ir interesantākie vai lietderīgākie kārtošanas triki.

Sniegbaltīte uzkopj rūķīšu mājiņu. Ja bērnam patīk Disneja multfilmas, tad var noskatīties, kā Sniegbalīte kārto rūķīšu mājiņu un līdzīgi izdomāt, kā sakārtot savu māju, fonā uzliekot multenīti vai dziesmiņas no multenītes.

Kārtošana uz laiku. Sacensības bērniem ļoti patīk – reizi pa reizei var izspēlēt spēli, kurš var vairāk sakārtot piecās, desmit vai piecpadsmit minūtēs. Līdzīgi var darīt, piemēram, uzņemot laiku, cik ātri iespējams sakārot galdu, plauktu u.tml. Ja bērnam ir savas mīļākās dziesmas, tad uzlikt trīs bērna mīļākās dziesmas un novērtēt, cik daudz viņš šo dziesmu laikā pagūst sakārtot.

Bērna izmēra tīrīšanas līdzekļi. Lai gan bērni labprāt ņem lielās slotas un mēģina slaucīt, ideāli, ja ir slotiņa, šaufelīte un citi līdzekļi, kas ir atbilstoši bērna izmēram, lai bērnam darbošanās būtu vieglāka un aizraujošāka.

Sadalīt kārtošanas teritorijās.  Lai bērniem liktos interesantāk, bērnistabu ar balto līmlenti var sadalīt vairākās kārtošanas teritorijās, nosakot, kura teritorija kuram bērnam jāsakārto vai kura teritorija šodien jākārto.

Kārtošana kā daļa no ziedošanas citiem. Kad jūtams, ka mantu paliek pa daudz, var būt tāda kārtošana reize, kurā daļa mantu tiek izmestas, jo ir saplīsušas, apnikušas, vairs nav lietojamas, bet daļu bērns izvēlas, ko grib ziedot citiem bērniem. 

Loterija. To, ko nepieciešams katram bērnam sakārtot, var izlozēt loterijā, kur var izvilkt, ka jāsakārto drēbes, jānomazgā pusdienu trauki, jāizmazgā grīda, jānoslauka putekļi u.tml. Tāpat var rindas kārtībā katru dienu viens bērns izvēlēties, ko viņš darīs, pārējie izlozēt.

Sakārtošana kā pārsteigums. Ir patīkami atgriezties sakārtotā vidē, tāpēc kādreiz mamma var sakārtot bērnu istabu kā pārsteigumu, kamēr viņi ir dārziņā, skolā, ceļojumā. Arī bērni mēdz sakārtot virtuvi vai viesistabu, kamēr vecāki ir prom, un tas ir aizkustinoši.

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170629095820-48787.jpg