Ko svarīgi zināt par kombinētu barošanu?

23. May 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mammas piens jaundzimušajam ir vislabākais, jo tā viņš uzņem visas nepieciešamās barības vielas, vitamīnus, stiprina imunitāti un satuvinās ar mammu, taču ir dažādi apstākļi, kad jāpraktizē kombinētā barošana. Šādos gadījumos svarīgi ievērot dažus priekšnosacījumus. Skaidro sertificēta zīdīšanas konsultante Evita Žvagiņa-Jākobsone.

Lai veicinātu piena vairošanos, ieteicams mazuli likt pie krūts arī starp lielajām ēdienreizēm, īpaši pirmajos mēnešos. 

Ja bērniņš tiek barots tikai ar atslaukto mammas mammas pienu, atliek vien mazulim dienā nepieciešamo piena daudzumu sadalīt pa dienā paredzēto ēdienreižu skaitu. Tomēr gadījumos, kad tiek izmantota kombinētā barošana, jāseko līdzi, cik daudz piena mazulis vienā reizē apēd. “Ja mazulim vienā ēdienreizē jāapēd, piemēram, 100 ml, bet atslauktais mammas piens ir 60 ml, klāt jādod piena maisījums 40 ml apmērā,” stāsta sertificēta zīdīšanas konsultante Evita Žvagiņa-Jākobsone. Gadījumos, ja bērniņš tiek likts arī pie krūts, reizi piecās vai septiņās dienās var veikt kontroles svēršanu, lai, atkarībā no klāt nākušā svara, izanalizētu – palielināt vai samazināt dotā piena maisījuma daudzumu.

Vaicāta, kā rīkoties, ja vēlamies, lai mazulis zīstu no krūts un atradinātos no pudelītes lietošanas, Evita Žvagiņa-Jākobsone iesaka apgrūtināt bērnam pudelītes zīšanu.

Eksperts

Evita Žvagiņa Jākobsone

Sertificēta Bērnu nēsāšanas un sertificēta Zīdīšanas konsultante
Evita Žvagiņa Jākobsone Vecāku skolā