Kas jāņem vērā mazuļa intīmo zonu kopšanā?

09. Mar 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasaulē ieradies jūsu mazulītis? Apsveicam! Tikko dzimis bērniņš ir jaunas rūpes māmiņai un tētim, tāpēc noderēs pediatra ieteikums, kā pareizi kopt mazulīša intīmās zonas.

Galvenais nosacījums mazuļa intīmās zonas kopšanā ir tīrs ūdens. Kā skaidro Rimi Bērniem veselības eksperte, pediatre Sanita Mitenberga, ziepes mazuļa intīmās zonas aprūpē nav nepieciešamas izmantot katru dienu, tāpēc būs pietiekami, ja tās tiks izmantotas tikai reizi nedēļā. “Ja redzat, ka intīmajai zonai kaut kas ir piekaltis un savādāk to nevar notīrīt, šo zonu ar ziepēm var mazgāt arī biežāk,” teic ārste. Vispareizākais gan zēnu, gan meiteņu intīmās zonas kopšanai izvēlēties bērniem paredzētās ziepes. Pediatre uzsver, ka mazuļa aprūpē nekādā gadījumā nevajadzētu izmantot pieaugušām sievietēm paredzētās intīmās ziepes, jo tās var nodarīt tikai ļaunu – sausināt dzimumorgānu gļotādu un izmainīt mikrofloru.

Meiteņu un zēnu intīmo zonu kopšana ir atšķirīga. “Apmazgājot meitenītes zīdaiņu vecumā, nevajadzētu intīmo zonu berzt un rīvēt, jo dzimumorgānu gļotāda ir jutīga un var ļoti ātri iekaist,” norāda pediatre Sanita Mitenberga, piebilstot, ka ir ļoti svarīgi, lai dzimumorgānos mazgājot nenokļūtu netīrumi, tāpēc jāpievērš uzmanība, lai mazgāšanas laikā mazulītis tiktu turēts pareizi – ar seju pret māmiņu vai tēti, kurš mazuli mazgā, lai ūdens tecētu uz anālās atveres pusi.

Rūpējoties par zēnu intīmo higiēnu, jāatceras, ka zēniem nav jāatvelk priekšādiņa, jo tā pati pēc gada vecuma sāk atbīdīties. “Lai gan zēniem ir daudz vieglāka intīmās zonas kopšana, arī nevajadzētu aizrauties ar ziepju lietošanu. Tāpat arī ieteicams sekot līdzi tam, vai dzimumorgāni nepaliek sarkani, tāpēc tos nepieciešams nosusināt,” teic ārste, norādot, ka intīmajai zonai jābūt tīrai un sausai.