Kas jāņem vērā, mainot mazulim autņbiksītes?

17. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajos dzīves mēnešos mazulītis daudz laika pavada guļot, un tieši autiņbiksīšu nomaiņa ir laiks, kuru pavadīt kopīgi.

Māmiņu Klubs uz sarunu aicināja fizioterapeiti Kristīni Asonovu, lai saņemtu ieteikumus, kā izvēlēties jaundzimušajam autiņbiksītes, un kā tās pareizi nomainīt.

Kā izvēlēties autiņbiksītes?

Dodoties uz veikalu iegādāties autiņbiksītes, priekšroku dod zināmiem zīmoliem, kuriem piešķirti sertifikāti, kas garantē, ka ražotājam nav maznozīmīga jaundzimušā aprūpe. Fizioterapeite Kristīne Asonova piemetina, ka ne mazāk svarīgi, lai produkts būtu draudzīgs videi, jo autiņbiksītes mazulītim jāmaina gana bieži.

Speciāliste norāda, ka, izvēloties autiņbiksītes, svarīgi ņem vērā mazulīša svaru, izvēloties tam atbilstošo autiņbiksīšu izmēru, kā arī būtiski, lai autiņbiksīšu materiāls būtu maigs un patīkams, neveidojot krociņas, kas mazulītim var radīt diskomfortu un izsaukt ādas reakcijas.

Kā pareizi nomainīt autiņbiksītes?

  • Sagatavo vietu autiņbiksīšu nomaiņai tā, lai šajā procesā ērti justos arī tu pati, t.i., lai nebūtu pārlieku jāsaliecas un nesāpētu mugura.
  • Izvēlies pietiekami platu pārtinamo virsmu, lai autiņbiksīšu nomaiņa būs ērta.
  • Autiņbiksīšu nomaiņas procesā secīgi stāsti un iepazīstini mazuli ar to, ko tu dari.
  • Pasaki mazulītim, ka pavelsi viņu uz sāniņa. Veļot bērniņu, seko līdzi, lai viņš tevi redzētu un nepazaudētu acu kontaktu ar tevi.  Kad bērniņš pavelts uz viena sāniņa, pieliec pie sāniņa autiņbiksītes, pēc tam mazuli atvel atpakaļ uz muguriņas un pārvel uz otru sāniņu, lai piekoriģētu autiņbiksītes. Kad tas izdarīts, pavel mazulīti atpakaļ uz muguriņas.
  • Nostiprinot autiņbiksītes, seko līdzi, lai starp jostiņu un vēderiņu būtu brīva vieta aptuveni divu pirkstu platumā. Gadījumā, ja nabiņa vēl nav sadzijusi, autiņbiksīšu maliņu vari atlocīt.

Atceries, ka autiņbiksīšu maiņa ir process, kas dod gandarījumu gan mazulim, gan māmiņai!