Kā izvēlēties pirmās rotaļlietas bēbītim? Iesaka psiholoģe, psihoterapeite Diāna Zande

10. Jan 2014, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā tikai šķiet, ka pirmajās 12 bērniņa dzīves nedēļās nekas īpašs nevarētu notikt, tomēr šis ir laiks, kad bērniņš adaptējas lielajā pasaulē, tāpēc Māmiņu Klubā sekojam līdzi mazulīša dzīvei no nedēļas uz nedēļu un tā trīs mēnešu garumā. Pienācis laiks stāstam par septīto dzīves nedēļu, tāpēc uzzināsim, ko šajā laikā piedzīvo mazā Katrīna un citi meitenītes vecuma mazuļi.

Kas notiek jaundzimušā septītajā dzīves nedēļā? 

Septiņu nedēļu vecumā bērniņš vairs tik bieži var neraudāt kā pirmajās dzīves nedēļās, jo bēbītis jau ir apradis ar jaunajiem dzīves noteikumiem un jūt to, ka viņš šajā pasaulē ir gaidīts viesis. Mazulītis arvien vairāk smaida, speciālisti pat ir iemanījušies saskaitīt, ka septiņu nedēļu vecumā mazuļi prot pasmaidīt vairāk nekā 70 dažādos veidos. 

Bērniņi jau ir apguvuši to, ka gulēt gultiņā var būt ļoti patīkami, turklāt, ja vēl ir iespēja brīvi kustināt rociņas un kājiņas, vērot pasauli sev apkārt un radīt dažādas skaņas, dzīve ir izdevusies, tāpēc jādod iespēja mazulītim pabūt savās sajūtās, ja bērniņam kaut kas nepatiks, viņš noteikti mums par to paziņos.

Pusotra mēneša vecumā mazulis jau spēj just visdažādākās lietas. Bēbītis spēj atšķirt kontrastējošas krāsas, jūt dažādas smaržas un garšas, atšķir savu ģimeni no svešiniekiem, tāpat bērniņš mēģina pieskarties visam, kas ir apkārt, iepazīstot apkārtējo pasauli. 

Iedomāsimies, lūk, ko: mums priekšā stāv nolikta tasīte mūsu rīta kafijas - mēs spējam saskatīt tās krāsu, izjūtam tās smalkās garšas nianses, sajūtam tās smaržu. Malkojot kafiju jūtam, ka tā ir karsta. Mēs iegūstam informāciju par šo dzērienu, izmantojot visas savas maņas. Tieši šo visu maņu savienojumu šobrīd mēģina apgūt mūsu mazulītis. 

Tāpat bēbītis kļūst atvērtāks, par to liecina viņa ķermeņa valoda, jo rociņas un kājiņas visbiežāk ir izvērstas. Taču nemainīga ir bērniņa nepieciešamība pēc māmiņas, kura reizē ir viss - drošība, siltums, jā, arī iztikas avots un reizē arī rotaļu biedrs.

Pirmās rotaļlietas un rotaļas: kādas?

"Joprojām šajā vecumā galvenā rotaļlieta ir mamma un tētis," uzskata psiholoģe Diāna Zande, "Visu pirmo dzīves gadu galvenais rotaļu objekts ir vecāki, jo tieši ar vecākiem bērniņš iepazīst sejas, gan attīsta tausti, turklāt var iebraukt arī mammai degunā. Iesaku mammām krāsot lūpas, jo tad mamma ir spilgtāka, vēl viena lieta - mamma sev atgādina, esmu sieviete un šodien uzkrāsošu lūpas."

Pirmajos dzīves mēnešos bērniņiem ir ļoti stipri izteikts tveršanas reflekss. Ja mēs mazuļa plaukstiņā ieliekam savu pirkstu, bēbītis to nedomājot stipri jo stipri satvers. Tāpēc varam mēģināt savu bērniņu lēnām iepazīstināt ar rotaļlietām un kā pirmā no tām varētu būt viegls grabulītis, kuram ir maiga skaņa.

Psiholoģe Diāna Zande iesaka pirmajos mēnešos mazulītim rokās neko nedot, bet turēt pašai mammai vai tētim, nodibinot kontaktu, runājoties un rādot grabulīti. 

Septiņu nedēļu vecumā bērniņš spēj jau ilgāku laika brīdi koncentrēt savu skatienu, kā arī labprāt seko līdzi objektiem, kas pārvietojas.

"Mamma vai tētis var pavirzīt grabulīti uz vienu vai otru pusi, vērojot,vai mazulis seko tam līdzi ar acīm,turot priekšmetu aptuveni 15 centimetru attālumā," iesaka psiholoģe. "Tad, kad mazulītis būs noguris, viņš signalizēs, pagriežot galvu."

Tiek uzskatīts, ka mazulis pirmajos savas dzīves mēnešos vislabāk reaģē, ieraugot kontrastējošus baltu un melnu krāsu savienojumus, nevis krāsainas rotaļlietas.

Viss vienkāršais ir ģeniāls

Psiholoģe iesaka piekārt melnu vai baltu zeķi, kurā var ielikt čaukstošu priekšmetu vai, piemēram, makaronus. Turklāt ar pāris zeķēm var veidot tik daudz interesantus vērojamus objektus.

Ja tomēr mēs vēlamies mazuli iepazīstināt arī ar citām krāsām, vēlams, lai tās būtu pamatkrāsas: sarkanā, zilā un dzeltenā. Tāpat varam mēģināt mazulīša uzmanību pievērst dažādām lietām, ar kurām sastopamies ikdienā, piemēram, mainot autiņbiksītes, rādām to, kas uz tām ir uzzimēts, visticamāk mazulītim patiks šie jaukie zīmējumi, lai gan pagaidām tie viņam nekādas asociācijas neraisa. 

Mazāk ir vairāk

Protams, mēs kā mīloši vecāki vēlamies savam mazulītim dot visu pašu labāko, taču reizēm dzenoties pēc dārgām un vērtīgām mantām, mēs aizmirstam par visnozīmīgāko - mūsu uzmanību. Tāpēc nebūtu vēlams aizrauties ar pārlieku dažādu un skaita ziņā lielu rotaļlietu iegādi, jo visam ir savs laiks. Visticamāk pienāks diena, kad mūsu mazulis būs jau tik liels, lai pieprasītu no mums kārtējo jauno rotaļlietu, taču, kamēr tas vēl nav noticies, trīs līdz četri grabulīši ir pilnīgi pietiekams rotaļlietu skaits.

Pievēršam uzmanību rotaļlietu skanējumam, jo arī skaņa ir tā, kas spēlē lielu lomu pasaules iepazīšanā, taču šeit ir jālūko, lai skaņas, kuras dzird bērniņš, būtu patīkamas un maigas.

Nē mīkstajām rotaļlietām

Tāpat septiņu nedēļu veciem mazuļiem nav nepieciešamas mīkstās rotaļlietas, patiesībā šīs rotaļlietas nebūs bērnam interesantas vēl krietnu laika sprīdi. Tās drīzāk mājās kalpo kā putekļu savācējas, kurās ļoti patīk mitināties putekļu ērcītēm, tāpēc mīksto rotaļlietu iegādi atstāsim uz vēlāku laiku, jo šajā vecumā mazulītis joprojām visvairāk priecājas, redzot savas mīļās māmiņas seju. Tāpēc centīsimies daudz sarunāties ar savu bērniņu, uzsmaidīsim savam bēbītim un baudīsim to, kā viņš mums atbild.

Būsim mīloši un pacietīgi vecāki arī tad, ja mums neizdodas izgulēties un jūtamies noguruši. Un jau drīz mēs redzēsim, kā visas mūsu rūpes un negulētās naktis atmaksāsies, jo mazulītis augs sveiks un vesels.

Māmiņu Klubs

PAMĒĢINI UN IZVEIDO SAVA JAUNDZIMUŠĀ KOLĀŽU ŠEIT->>>

20131115112130-36574.jpg


Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā