VIDEO: Īpašās rūpes par mazuļa higiēnu

11. Apr 2013, 08:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir tikai normāli, ja pirms bērniņa piedzimšanas, mēs nezinām, kā teoriju pielietot praksē, tādēļ tad, kad bērniņš ir klāt, mainās ne tikai mūsu ikdienas ieradumi, bet arī izpratne par to, kā tad mazuļi jāmazgā, kā jātīra viņa sejiņa, dibentiņš.. Par to, kā uzturēt mazuļa higiēnu ik dienu, pastāstīs Neonataloģijas māsu asociācijas prezidente, bērnu māsa Elita Svareniece.

Ar ko tīrīt nabiņu?

Latvijā situācija ir mainījusies kopš 2009.gada, kad mainījās nabiņas kopšanas vadlīnijas. Nabiņu var mazgāt ar kumelīšu tēju, bet nevajag to darīt katru dienu, jo kumelīšu tēja ir antiseptiska, un līdz ar to – sausina ādu. Svarīgi pēc mazuļa kopšanas ir arī izsusināt mazuļa krokas. Briljantzaļo nabiņas kopšanai nevajadzētu izmantot. Kad nabiņa noklemmēta ar klemmīti, ja nabiņa nosmērējas, to apskalojam ar ūdeni. Nabiņu var nosusināt arī ar salvetīti vai tīru, mīkstu dvielīti. Bambusa šķiedru dvielīši ir ļoti mīksti. Vesela bērna nabiņas aprūpei tātad – TIKAI ūdens!

Actiņas

Ikrīta apkopē bērniņu noģērbjam, vispirms sakopjam dupsi, nomazgājam zem tekoša ūdens. Pēc tam tīram sejiņu – sākam ar actiņām. Katru actiņu tīra ar savu vates gabaliņu. Actiņas bieži mēdz iekaist, tad atkal jāņem vatīte – jātīra pirmo actiņu to, kurai nav nekādu problēmu, tad – iekaisušo. Iekaisušo actiņu tīra dienā vairākas reizes. Jāsamitrina vatīte kumelīšu tējā vai vārītā, siltā ūdenī (tas ir mīkstāks par nevārītu). Var izmantot arī melno tēju. Tīram actiņu virzienā uz degunu.

Jāpievērš uzmanība zonai aiz austiņām, kur varbūt palicis atgrūsts mammas pieniņš vai piena maisījums. Tur ir silta vide, tātad tur ir iespēja veidoties iekaisumiem.

Austiņas

Ausu tīrīšanai vates kociņus nevajadzētu izmantot, ar tiem var sabojāt bērnam dzirdi. No ausīm izdalās sērs un tas ir normāli. Austiņas jātīra tikai tad, ja sērs ir jau austiņas gliemežnīcā. Un arī tad ar vates pikucīti austiņu vienkārši var iztīrīt, nebojājot bērnam veselību un muzikālo dzirdi.

Kakla krokas

Bērniņi paši to nevar izvēdināt, krociņa ir jāpaceļ un tad jāiztīra. Tur klāt netiek gaiss, tur sarodas mammas piens, tāpēc katru dienu – caur vienu sāniņu, pagriežam uz otru sānu un paceļam krociņu uz augšu, iztīram ar samitrinātu vates gabaliņu. Kad iztīrīts, jāizsusina kakla krociņa.

Paduses

Padusēs arī kādreiz krājas pūciņas no apģērba, sviedri. Atveram padusīti un iztīram padusīti ar samitrinātu vates gabaliņu. Katru reizi darbojoties runājaties ar bērniņu! Stāstiet, ko jūs darāt.

Plaukstiņas

Rociņas mazuļi bieži nogaršo, tāpēc tās jātīra ļoti bieži, iztīrot katru reizi arī pirkstu starpas. Gan kāju, gan roku pirkstiņiem.

Tīrs mazulis ir laimīgs mazulis!

Māmiņu Klubs

Tiešraidi piedāvā Huggies® mitrās salvetes

20130410153318-98091.jpg


Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā