VIDEO: kā kopt sausu ādu jaundzimušajam

VIDEO: kā kopt sausu ādu jaundzimušajam

01. Jun 2012, 20:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedzimstot mazulim, jaunās māmiņas nereti pamana, ka bēbīša āda ir pavisam sausa. Par sausas ādas kopšanu jaundzimušajam konsultē Veselības zinātņu bakalaurs, sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece.

"Tas, ka mazulim piedzimstot ir sausa āda, ir pavisam normāla situācija, jo, ja tā var teikt, šī āda jau nonēsāta," mierina bērnu māsa Elita Svareniece. "Lai gan tā bija ierasta prakse, sausas ādas kopšana ar eļļu pēdējos gados bijusi visai kļūdaina- iedomājieties paši, jūs esat bijuši jūrmalā, esat nedaudz par daudz iesauļojušies un jūtat, ka āda lobās nost. Parasti mēs mēģinām kaut ko uz tās uzziest un vizuāli izskatās, ka ir skaists iedegums, bet, ejot dušā, visa šī sausā āda nomazgājas."

Līdzīgi ir ar jaundzimušajiem- peldot mammas puncī augļūdeņos, āda atmirst un, bēbītim piedzimstot, nav nepieciešams šo ādu lipināt atpakaļ ar eļļu vai citiem ādas kopšanas līdzekļiem - āda ir jāapstrādā ar ūdeni un tā nomazgāsies nost.

Jaundzimušam bērniņam īpašu vērību vajadzētu pievērst locītavu vietām- plaukstām, pēdām, potītēm. "Var gadīties, ka āda ir tik sausa, ka āda tiešām acīmredzami lobās, tā var sprēgāt vai pat parādīties daži asinspilieni," stāsta E.Svareniece. "Pasaules Veselības Organizācija neiesaka lietot eļļu, jo tā aiztaisa sviedru dziedzerīšus, jo noteikti nevajadzētu panākt, tāpēc sausajās zonās var lietot mitrinošu krēmu tikai uz sausajiem ādas laukumiem, nevis uz visa ķermeņa, ja speciālists nav ieteicis citādi."

 

Ieteikumi zīdainīšiem ar sausu ādu

- Pēc iespējas retākas un īsākas vannošanas reizes. Lielākajai daļai mazuļu nav nepieciešama ikdienas vannošana 30 minūšu garumā. Bieža un ilga vannošanās nomazgā dabisko mitruma slāni, kas atbild par veselīgu ādu. Tā vietā mēģini vannot mazuli ik pārdienas ne vairāk kā 10 minūtes siltā, nevis karstā ūdenī.

- Izvairīšanās no ziepēm. Izvēloties mazgāšanās līdzekļus dod priekšroku tādam, kas nesatur ziepes un smaržvielas.

- Mitrinošu līdzekļu lietošana. Ja mazuļa āda ir izteikti sausa, pēc vannas uz sausajiem ādas laukumiem lieto mitrinošu krēmu. Ja sausa āda nav izteikta, bez krēma var iztikt- jo mazāk ķermeņa kopšanas līdzekļu, jo labāk.

- Mitrināt mazuli no ārpuses. Ja baro mazuli ar krūti, pirmajos mēnešos noteikti dari to pēc pieprasījuma- arī mātes piens spēj remdēt slāpes. Ja bēbītis pietiekami daudz uzņems šķidrumu, arī āda būs mitrināta.

- Mitrinātāja lietošana. Ja mājās ir sauss gaiss, obligāts nosacījums ir gaisa mitrināšana- vienalga, vai tas būtu veikalā iegādāts gaisa mitrinātājs vai ūdens burciņa uz radiatoriem, pietiekami mitrs gaiss ne tikai uzturēs ādu pietiekami mitru, bet arī ļaus vieglāk elpot.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv