Tīt vai netīt mazuli autiņā?

18. Dec 2011, 14:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādreiz bērniņiem piedzimstot, viņus cieši ietina autiņos un kā mazus kukulīšus salika rindiņā, taču tagad zīdainīšiem ļaujam brīvi iepazīt savas rociņas un kājiņas. Ko par tīšanu autiņos domā fizioterapeite Kristīne Stalidzāne un psiholoģe Sandra Sebre?

„Autiņus sākumā vecvecmāmiņas izmantoja, lai bērnus „savāktu” un iedrošinātu, jo toreiz nebija tik daudz laika, ko pavadīt kopā. Lai justos drošāk, autiņu tina mazulim apkārt nevis cieši, bet lai bērns jūtas kā ligzdiņā drošībā. Ar laiku šo tīšanu sāka pārspīlēt un bērns tika ietīts tā, ka gulēja stīvs un nevarēja pakustēties,” stāsta fizioterapeite Kristīne Baranova.

Mūsdienās mēs no šīs tīšanas metodes esam atteikušies, jo lielākoties mēs – māmiņas esam kopā ar saviem bērniņiem gandrīz līdz gada vecumam un mums ir iespēja viņus samīļot un radīt viņiem drošības sajūtu.

Fizioterapeite iesaka: „Lai bērns mierīgāk gulētu pa nakti, mēs, fizioterapeiti, dažreiz rekomendējam mazu, jauku autiņu, tā, lai bērns jūtas drošībā, kas ir viegli aplikts ap mazuli.”

Arī psihologi domā līdzīgi. Kā stāsta psiholoģe Sandra Sebre, ir brīži, piemēram, bērns ir satraucies, kad ir nepieciešama tāda kā saturēšana un strukturēšana, kam lieti var noderēt sedziņa vai autiņš.

„Vislabāk, protams, ir tad, ja māmiņa mazuli var turēt pati uz savām rokām, jo māmiņas iedrošināšana, miers palīdz radīt arī bērnam drošības sajūtu un mieru,” iesaka psiholoģe.

Vai Tu savu mazuli tini autiņā? Kāpēc to darīji un kādi bija panākumi?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Huggies® zina, ka Tu vēlies sava jaundzimušā jutīgajai ādai visu to labāko. Tieši tāpēc godalgotās Newborn autiņbiksītes izstrādātas, lai būtu īpaši maigas ar īpašu aizsardzību. Tīra un maiga aizsardzība no Huggies® mazajiem dupsīšiem ar jaunajām Huggies® Newborn, kurām ir mitruma indikators un U veida izgriezums nabiņas vietai.

Skaties video sarunu par jaundzimušā kopšanu - konsultē bērnu māsa Elita Svareniece!