Kas dīgstos tik vērtīgs?

Kas dīgstos tik vērtīgs?

16. Mar 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tik ļoti cildinātie diedzētie graudi un sēklas ir pirmais īstais spēka avots, ko pašas varam izdiedzēt virtuvē uz palodzes. Tomēr, kas tieši dīgstos ir tik vērtīgs un kuras no sēklām un graudiem izvēlēties? 

To jautājām uztura speciālistei Inesei Siksnai.

Dīgsti mundrumam!

Speciāliste uzskata, ka pats galvenais ir saņemties un vispār sākt kaut ko diedzēt, jo uzturvērtības ziņā lielas atšķirības starp dažādiem diedzētiem graudiem un sēklām nemaz nav!

„Jebkurā sēkliņā koncentrējas ļoti augsta minerālvielu un vitamīnu, īpaši E vitamīna, deva.

E vitamīns mūs pasargā no brīvajiem radikāļiem un palīdz pilnvērtīgi darboties šūnām, atjaunojot to membrānu, lai visām barības vielām šūnā būtu vieglāk iekļūt. Tas, savukārt, pēc garās un nogurdinošās ziemas mums palīdz justies mundrākām!

Vēl dīgstos ir arī daudz minerālvielu, un dažos no tiem – arī dzelzs.

Tomēr ļoti būtisku atšķirību uzturvērtības ziņā nav, tādēļ var teikt, ka pilnīgi visi diedzētie graudi un sēklas ir līdzvērtīgi!

Tāpat jebkurā dīgstā vitamīnu un minerālvielu koncentrācija ir augstāka nekā izaugušā augā, jo lai izdīgtu, graudi un sēklas tam sakoncentrē un izmanto visu savu enerģiju.

Tieši tāpēc mēs no dīgstiem saņemam ļoti spēcīgas uzturvielas, un tāpēc uzturvērtības ziņā izcelt kādu atsevišķu dīgstu ir grūti,” stāsta Inese Siksna.

Lielākā atšķirība - dīgšanas laiks un garša  

Būtiskākās atšķirības starp visiem dīgstiem veido to diedzēšanas ilgums un garšas īpašības! Tādēļ šie arī būs galvenie faktori, pēc kuriem izvēlēties, ko diedzēt.

„Ir sēklas un graudi, kuriem pirmie asni izdīgst jau trīs dienu laikā, un ir arī tādi, kam tas prasa nedēļu.

Protams, izvēloties, ko diedzēt, noteikti jāņem vērā arī garšas īpatnības! Piemēram, Ķīnas pupiņas ir maigas, tādēļ noteikti garšos arī bērniem. Tāpat ļoti patīkama un maiga garša ir arī saulespuķu sēklām, kuras man pašai ļoti, ļoti garšo! Interesanti, ka saulespuķu sēklu dīgsti garšo līdzīgi kā pašas sēkliņas – tie ir gaļīgi un trekni. Tos noteikti ir vērts izmēģināt!

Savukārt asāki ir, piemēram, redīsu dīgsti, rukola un sinepes. Ja šāda garša patīk, tad kāpēc gan nepamēģināt izdiedzēt sinepju sēklas?! Ne jau vienmēr jālieto sinepes burciņā, ēdienam kā garšaugu var pievienot arī sinepju dīgstus,” iesaka uztura speciāliste Inese Siksna.

Līva Zaksa, www.sieviesuklubs.lv

Kādus dīgstu šopavasar izvēlies tu?