Kad nav vai trūkst mātes piena

Kad nav vai trūkst mātes piena

24. Jul 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts barošanas nozīme bērna pirmajā dzīves gadā ir milzīga. Tā ir ne tikai augstākās kvalitātes pārtika, tā ietekmē arī bērna psihoemocionālo attīstību. Tomēr tikai aptuveni 49% bērnu līdz sešu mēnešu vecumam Latvijā tiek baroti ar krūti. Šādai situācijai ir daudz iemeslu.

Gados jaunākas māmiņas pārtrauc bērna barošanu ar krūti ātrāk par gados vecākām. To iemeslu vidū, kāpēc tiek pārtraukta krūts barošana, pirmajā vietā ir piena trūkums jeb hipogalaktija. Problēmas var izraisīt arī nepietiekams krūts dziedzera lielums. Īpaši grūti "uzsākt” piena veidošanās procesu pēc ķeizargrieziena operācijas, priekšlaicīgām dzemdībām u. c. gadījumos.

Tautas medicīnas klāstā ir daudz veidu, kā palielināt krūts piena daudzumu. Lielākā daļa no tiem ir augu valsts produkti novārījumu veidā. Populārākie no tiem ir ķimenes, dilles un anīss. Šeit ir nepieciešama individuāla pieeja. Kāda metode, kas palīdz vienai māmiņai, nedarbojas citai. Tomēr ir zināmi daži augi, kuru efektivitāti atzīst arī oficiālā medicīna.

Pirmām kārtām tā ir galega (Galega officinalis), kas spēj stimulēt piena veidošanos. Šis augs ietilpst daudzu kombinēto zāļu tēju sastāvā. Taču ir jāatceras, ka, lai pietiekamā daudzumā veidotos augstas kvalitātes piens, jābūt ne tikai labi funkcionējošam piena dziedzerim, bet arī jānodrošina tajā pietiekams daudzums „izejvielu”, t. i., uzturvielu, no kurām veidojas piens. Galvenokārt tās ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, kā arī minerālvielas, vitamīni u. c.

Inovatīvais diētiskais produkts MILK RIVERS, ko ražo Maskavas rūpnīca „Vitaprom”, atbilst visām augstākajām šādam produktam izvirzāmām prasībām. MILK RIVERS ir pārbaudīts Krieviju Medicīnas zinātņu akadēmijas Uztura institūtā. Pētījuma dati liecina, ka pēc 1–3 dienām laktācija sāk palielināties 90% sieviešu. Tikai divām sievietēm no 40, kas saņēma produktu, attīstījās laktācijas krīzes. Piena uzturvērtības paaugstināšana veicināja ātrāku sāta sajūtas sniegšanu bērnam, kā rezultātā palielinājās intervāli starp ēdienreizēm, tika nodrošināts adekvāts svara pieaugums un bērna psihomotorā attīstība, samazināta saslimstība ar akūtām respiratorām vīrusu infekcijām (sk. žurnālu „Педиатрия”, 2010. g., 89. sēj., Nr. 1, 61. lpp.).

Saskaņā ar Krievijas Valsts medicīnas universitātes un Maskavas Bērnu pilsētas poliklīnikas speciālistu atzinumu diētisko produktu MILK RIVERS var ieteikt barojošām māmiņām krūts piena samazināšanās gadījumā, kā arī visām barojošām māmiņām krūts barošanas periodā kā papildu olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu avotu (sk. žurnālu „Вопросы детской диетологии” 2009. g., 7. sēj., Nr. 5, 75. lpp.).

Produktus var iegādāties

Rīgā:

Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūta firmas veikalos Inčukalna ielā 2,

tirdzniecības centrā „Sky&More” Duntes ielā 19a

Rīgas centrāltirgus sakņu paviljonā un Pils Oranžajā aptiekā K. Valdemāra ielā 17a

Citur:

Jelgavas Pils aptiekā Akadēmijas ielā 2

Ventspils Mazajā aptiekā Lielajā prospektā 26

Liepājas Centra aptiekā K. Zāles laukumā 6

Valmieras Pārgaujas aptiekā Stacijas laukumā 11

Materiālu sagatavojusi

Dr. Anita Nikolajenko

{fotoblog:4795}