Kā izvēlēties ratiņus bēbītim?

Kā izvēlēties ratiņus bēbītim?

12. Oct 2011, 11:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ratiņi – tā ir viena no nepieciešamākajām precēm, kas jāiegādājas mazulim. Bērna ratiņu izvēle daudziem vecākiem liek nopietni lauzīt galvu, tāpēc uzņēmuma ELKOR iepirkumu menedžere Viktorija Penčura nāk talkā ar ieteikumiem, kādiem apsvērumiem vajadzētu pievērst uzmanību, izvēloties mazuļa „pirmo pārvietošanās līdzekli”.


Svars. Jo lielāki un funkcionālāki ratiņi, jo tie ir smagāki. Pārdošanā ir pat tādi modeļi, ko sievietei pašai grūti pacelt no zemes, tāpēc, izvēloties ratiņus, svarīgs faktors ir arī to svars. Protams, ja ikdienā tie nav jānēsā uz 5.stāvu vai ģimene dzīvo privātmājā, tad svara kritērijs varētu būt otršķirīgs. Ratiņi var būt ražoti no vieglā tērauda, plastmasas, alumīnija vai šo materiālu sajaukumiem. Vieglākai lietošanai iesakām izvēlēties vieglākos ratiņus - tie būs jāizmanto arī tad, kad bēbīša svars sasniegs 10 kg, un tas nebūs ļoti viegli.

 

Izmērs. Šis kritērijs ratiņu izvēlē būs svarīgs tiem vecākiem, kuriem ikdienā jāizmanto lifts. Lai ratiņi ar bērnu nebūtu jānes pa kāpnēm uz augšējo stāvu, pirms iegādes nepieciešams izmērīt platumu ratiņu platākajā vietā, kas parasti sakrīt ar attālumu starp riteņiem. Ratiņu izmērs būs svarīgs arī ģimenēm, kuru automašīnām ir neliels bagāžnieks.

 

Riteņi. Dažas māmiņas pastaigās dodas tikai pa asfaltu vai bruģētiem celiņiem, tomēr citas svaiga gaisa baudīšanai dod priekšroku parkam vai mežam. Optimāls variants ir izvēlēties ratiņus ar piepumpējamiem riteņiem. To gaita būs līganāka, būs labāka amortizācija un ilgāks kalpošanas laiks, salīdzinot ar ratiņiem ar plastmasas riteņiem. Ja māmiņa plāno doties pastaigās tikai pa asfaltu, derēs arī ratiņi ar pildītajiem riteņiem, galvenais - pārbaudīt pašu ratiņu amortizāciju. Kas attiecas uz sezonāla rakstura kritērijiem, tad jāteic, ka ar plastmasas riteņiem būs vieglāk izbraukt sniegā, kamēr piepumpējamās gumijas riepas var pieķept ar sniegu, kas savukārt apgrūtinās braukšanu. Noteikti vajadzētu noskaidrot, vai salūšanas gadījumā iespējama riteņa nomaina.

 

Kulbiņa. Ratiņu audumam jābūt viegli kopjamam, noņemamam, lai to varētu izmazgāt. Jāizvēlas pēc iespējas dabiskāks materiāls, lai rati „elpotu”, kā arī jāpievērš uzmanība, lai audums viegli neizbalētu saulē. Vēlams, lai audums būtu ūdensizturīgs vai ūdeni atgrūdošs. Tāpat jāpievērš uzmanība kulbas lielumam - tai jābūt tik lielai, lai mazulim tajā būtu ērti. Mazuļi mēnesī vidēji izaug par 2 cm, un ratu kulba vajadzīga vismaz līdz sešu mēnešu vecumam, kad var sākt lietot ratu sporta variantu.

 

Rokturis. Ja vecāku augumu garums ir ļoti atšķirīgs, vajadzētu izvēlēties ratiņus ar regulējamiem rokturiem. Ja vecāku rokām ikdienā ir liela slodze, var izvēlēties ratiņus ar mīkstas plastmasas uzliktņiem - tas samazinās slodzi uz rokām un neļaus tām slīdēt. Māmiņu ērtībai var izvēlēties arī ratiņus ar pārliekamu rokturi – tas, dodoties pastaigā ar ratiņiem, ļaus mainīt bērna skatīšanās virzienu.

 

Kabatas, iepirkumu grozs, citi aksesuāri. Ratiņi ar vienu lielu kabatu ir diezgan neizdevīgs variants, jo tādā gadījumā ikdienā lietas var vienkārši pazust. Ja iespējams, labāk dod priekšroku ratiem ar vairākām kabatām kulbiņā. Ir modeļi, kuriem komplektā līdzi nāk arī ratu soma, kas pie roktura stiprināma ar spiedpogām. Ja māmiņas ratiem komplektā ir soma, tad, to lietojot, vajadzētu pārbaudīt, kāds ir maksimālais svars, ko tā var izturēt. Ja ikdienā līdzi jāpārvadā daudz mantu, tad vajadzētu izvēlēties ratus ar lielāku iepirkumu grozu. Tas noderēs, gan dodoties kopā ar mazo iepirkties, gan tad, ja ģimenē jau ir kāds vecāks bērniņš, kuram, dodoties pastaigā, līdzi vajadzīgas dažādas mantas. Papildu aksesuāri, kas ikdienas gaitas padara vieglākas, ir lietus plēve un pretodu tīkls.

 

Atstarotāji uz auduma vai riteņiem. Rūpējoties par drošību tumšajos vakaros, ir divi varianti: māmiņa izvēlas ratus ar jau iestrādātiem atstarotājiem vai arī pati parūpējas par atstarotāju piestiprināšanu.

 

 „ELKOR PLAZA bērnu nodaļā iespējams gan saņemt izsmeļošas pārdevējas konsultācijas, gan arī pasūtīt savām vēlmēm – piemēram, modelim, krāsai – atbilstošus bērnu ratiņus un aksesuārus,” piebilst V.Penčura.

 

Tirdzniecības centra ELKOR PLAZA adrese – Brīvības gatvē 201.

 

Kādus apsvērumus Tu ņēmi vērā, izvēloties ratus savam bēbītim? Dalies savā pieredzē, iesūtot ziņu šeit!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 


Uzzini vairāk www.elkor.lv

09. Dec 2010, 23:30

Elkorā bijām iegriezušies arī sameklēt puikām braucamo, bet beigās izrādījās, ka dvīņu ratu piedāvājums ir tik niecīgs, ka pat nebija starp ko izvēlēties, laikam viens modelis, kur viena vesela kulba un vieni Emaljung tandēm rati, kur , lai nostiprinātu divas kulbas mums ieteica pasūtīt rāmi, kas domāts trīnīšiem, jo savādāk divas kulbas tur nenoliksim...

Muuna Muuna 09. Dec 2010, 16:07

Elkorā braucām skatīties "dzīvē" ratiņus, jo tur liela izvēle 😀