Jaundzimušā miedziņš

Jaundzimušā miedziņš

11. Sep 2015, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajās 24 stundās mazulis sāk adaptēties plašajai pasaulei un tas bez šaubām ietekmē arī mazuļa miedziņu.

Jaundzimušais pirmajās nedēļās pārsvarā guļ 16-18 stundas dienā, pamostoties vien uz ēšanas laiku, jo spēki taču ir jāatgūst pēc grūtā dzemdību procesa. Par laimi,jaundzimušajiem ir lieliskas spējas iemigt gandrīz jebkur- autosēdeklītī, māmiņas rokās, gultiņā. Daudzi jaundzimušie dod priekšroku gulēšanai rokās vai braucot autosēdeklītī, jo šīs lietas apņem mazulīti tik cieši kā tas bija māmiņas puncī,tāpēc iesaka pirmajās dzīves nedēļās izmantot pakaviņu vai salocītu segu/dvielīti, lai radītu sajūtu bēbītim, ka viņš atrodas kā aliņā. Šādā pozā bēbītis nesatrūksies, ja gadīsies reflektoriski pakustināt rokas un/vai kājas.

Vienalga, kur bēbītis gulētu,vienmēr liec viņu uz muguras vai sāniņa stabili atbalstot viņu un nekādā gadījumā gultiņā nelikt lielas segas, kas var tikt uzrautas viņam uz galvas, spilvenus, mīkstās rotaļlietas, lai mazinātu Zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma risku. Tāpat nekad neatstāj mazuli nepieskatītu uz gultas vai pārtinamās virsmas pat tad,ja mazulis vēl neveļas, jo tas var notikt vienā mirklī.

Kad mazulītis guļ, nebrīnies, ka viņš izdala dīvainas skaņas. Ja šķiet, ka mazulim ir iesnas, iespējams, tas tā ir, jo jaundzimušie parasti elpo caur degunu. Tā kā viņi paši nespēj iztīrīt deguna dobumu,iesakāms rīta apkopes laikā ar izveidotu vates irbulīti iztīrīt sakrājušās iesniņas un pieniņu, kas, iespējams, satecējis deguntiņā. Tas ļaus mazulim vieglāk elpot, gulēt un elpot.

Vēl viena jaundzimušā īpatnība ir periodiskā elpošana- te viņš var elpot ātri, ātri un te uz brīdi pārtraukt to darīt. Tas ir pavisam normāli, lai gan var radīt bažas māmiņai.

Pie ārsta nekavējoties būtu jāgriežas, ja:

- mazulis gārdz;

- viņam ir spēcīgi izdalījumi no deguna dobuma;

- elpošana ilgstošā laika periodā ir strauja;

- ir sēkšana no krūtīm;

- smaga un skaļa elpošana ar svelpojšām skaņām ieelpojot un izelpojot;

- starp ieelpām un izelpām pauze ir ilgāka kā 10-15 sekundes.

Māmiņu Klubs

20150904092310-38420.jpg