SuperBēbis2020: Komunikācija grūtniecības laikā

SuperBēbis2020: Komunikācija grūtniecības laikā

Kādu dienu aizdomājos, cik man ļoti ir svarīga komunikācija ar cilvēkiem un kā tā ir mainījusies manā gaidību laikā. 

Grūtniecība ir ļoti īpašs laiks un arī ne visiem piemērots sarunu temats, it īpaši tad, kad sarunu biedrs nav saskāries ar šo - sievietei tik ļoti īpašo, laiku. Visbiežāk, mūsu sarunu partneris ir mīļotais vīrietis, bet jāsaprot, ka ne vienmēr viņš spēs izprast visus grūtniecības smalkumus, piemēram, grūtnieču hormonus, pretstriju eļļas vai sievietes emocionālo pusi, bērniņu gaidot. Vīrs, visticamāk, ļoti vēlas saprast savu sievu, bet tomēr nākas atzīt, ka sievietes ir no Venēras, bet vīrieši no Marsa. Var, protams, dalīties savās sajūtās ar kādu no ģimenes sievietēm, bet nereti dzirdu, ka tā arī nav pati veiksmīgākā komunikācija, jo bieži vien tiek salīdzinātas māsas, māsīcu, tantes dzemdību pieredzes vai arī tiek kritizētas tavas izvēles.

Tad mums atliek draudzenes, bet ne vienmēr ir ietrāpījies tā, ka mūsu draugu pulkā ir jau esošas māmiņas vai pat grūtnieces līdzīgā grūtniecības termiņā. Ja tā ir ietrāpījies - lieliski! Jūs varēsiet būt atbalsta komanda viena otrai, bet, ja nav ietrāpījies, tad katras puses interese sarunu tematos varētu būt savādāka. Man, personīgi, ir dažas draudzenes ar bērniem, tādēļ mums dabīgi paveras daudz kopīgi sarunu temati. Kopā arī apmeklējām pasākumus, kuru mērķauditorija ir ģimenes sievietes. Protams, no bezbērnu draugiem esmu mazliet distancējusies, bet man ir ļoti loģiski domājoši draugi, kuri saprot, ka kādā dzīves posmā mēdz būt savādākas intereses. Bērni izaug, rodas jaunas nodarbes, hobiji. Brīvāk var doties ceļojumos un baudīt kultūras dzīvi, atstājot bērnus pie izpalīdzīgās omītes vai auklītes. Tad arī stiprinās attiecības ar draugiem, kuri neplāno ģimenes dzīvi. Atklāšu, ka komunikācija ir ļoti atsvaidzinoša, jo ir dažādi sarunu temati bet neviens no viņiem neiekļauj bērnu tēmu.

Bet patlaban, savā grūtniecības periodā, esmu atklājusi grūtnieču slēgtos forumus. Jau ar pirmo bērnu tā bija vērtīga un izklaidējoša komunikācija, kura raiti norisinājās starp aptuveni 60 sievietēm. Jā, grūtnieču hormoni dažreiz mēdza izspēlēt kaislīgas virtuālās ainas, bet kur vēl var pārspriest VISUS grūtniecei interesējošos tematus un iegūt citu sieviešu pozitīvās un negatīvās pieredzes? Turklāt internets ir ļoti ērts, komunicēt var datorā vai telefonā, lieki neķert baciļus kafejnīcās un ļauj ietaupīt laiku. Grūtnieces ir arī lieliska atbalsta komanda, kad neklājas tik viegli. Lieliska uzmundrinātāju komanda, jo vienmēr kāda uzraksta, ka viss būs labi, nevis ļauj uzdzīvot tarakāniem, kuri jau sākuši dejot polku grūtnieču galvās. Var dalīties ar atsauksmēm un informāciju par ārstiem vai kādu jaunu kursu ciklu. Abās grupās tika rīkoti arī grūtnieču tusiņi, kur aptuveni 20 grūtnieces vienlaicīgi ietur pusdienas un pļāpā par sev interesantām tēmām. Un tas viss ir lieliski, jo vēlme komunicēt par grūtnieču tēmām ir viegli realizējama un klausītāju auditorija ir tādas pašas grūtnieces - ar tādiem pašiem jautājumiem.

Kad izmantoju vienu no populārākajiem grūtnieču forumiem ar pirmo bērnu, tad mums izkristalizējās vairākas grupiņas. Ar vienu grupiņu komunicēju joprojām un mēdzam satikties kādā kafejnīcā uz latti, un visbiežāk tas notiek bez bērniem, jo no bērnu tēmām esam pārgājušas uz karjeras, hobiju, ceļojumu vai “klaču” tematiem, kas ir pilnīgi normāli, jo bērni pieaug. Ar kādu citu grupiņu mums bija regulāri bēbju tusiņi, bet bērniem kļūstot vecākiem, tie vairs nebija tik aktuāli. Bet kopsummā - draugus var iegūt, ja ne draugus, tad labus kontaktus un plašāku pasaules redzējumu, jo katrs iepazītais cilvēks dod savu iespaidu un mammas ir tik dažādas, ka jāsaprot - audzināšanas modeļi mēdz būt ļoti atšķirīgi, bet neviens nav nepareizs.

 

Kopsummā - ir cilvēki, kuri nemeklē atbalsta grupas, arī es to parasti nedaru, bet ievēroju, ka grūtniecība ir tas īpašais laiks, kad vēlos vienkāršu komunikāciju arī ar citu grūtnieci, jo viņa tiešām sapratīs to mazo nemieru, kad dīvaini iesāpas vēders vai to mazo prieku, kad analīžu rezultāti ir normā. Tās visas mazās lietas, kuras apvieno grūtniecības laikā un pēc tam. Un šoreiz bez sarkasma jāsaka - tas TIEŠĀM ir draudzīgs sieviešu kolektīvs, jo visas vieno gaidas pēc brīnuma :)

 

Kāda ir tava pieredze ar grūtnieču forumiem? Vai tev bija nepieciešamība pēc komunikācijas ar citām līdzīgi domājošajām?