KĀRTOJAM DZEMDĪBU SOMU: Kā Tu uzzināji, ka gaidi mazuli?

KĀRTOJAM DZEMDĪBU SOMU: Kā Tu uzzināji, ka gaidi mazuli?

27. Apr 2017, 00:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveika!

Šodien parunāsim par grūtniecību. Vēl esot mazai meitenei, es sapņoju kādreiz kļūt par mammu. Es daudz spēlējos ar lellēm un, atzīšos, spēlējos līdz gana lielam vecumam. Līdz brīdim, kad manai māsai piedzima meitiņa.

20170427003645-97745.jpg

Māsa ir par mani 10 gadus vecāka, savukārt viņas meitiņa – 10 gadus jaunāka par mani. Proti, māsai meitiņa piedzima, kad viņai bija 20 gadi, bet man – 10. Visu savu mīlestību es veltīju jaundzimušajai māsasmeitai, un man tik lieliski padevās viņu aprūpēt, ka, neskatoties uz to, ka biju tik jauna, māsa man pilnībā uzticēja savu mazuli.

Māsasmeitu pieskatīju, kamēr māsa devās uz veikalu vai pie ārsta. Es pratu nomainīt autiņbiksītes, pabarot ar pudelīti un pat pagatavot nepieciešamo ēdienu. Salīdzinot savu meitu, kura patlaban ir aptuveni tajā pašā vecumā, ar sevi, es saprotu, cik ļoti atšķirīgas esam. Apbrīnojami!

Taču šoreiz ne par to. Vēlos parunāt par, manuprāt, kādu interesantu tēmu. Proti, kā jūs sapratāt, ka tagad vairs neesat vienas? Vienkāršāk runājot – kā uzzinājāt, ka gaidāt mazuli?

20170427003717-81756.jpg

Tiklīdz sievietē dzimst jauna dzīvība, viņas organisms piedzīvo pārvērtības. Kāda šīs izmaiņas sajūt, bet kāda cita pat nenojauš, ka viņā dzimis brīnums.

Apskatīsim, kādas fizioloģiskās izmaiņas sievietes organisms piedzīvo grūtniecības laikā.

Pirmā grūtniecības pazīme ir menstruāciju iztrūkums ierastajā laikā.

Vajadzība biežāk apmeklēt labierīcības ir arī gana populārs simptoms premenstruālajā fāzē sievietēm, kuras nav gaidībās, taču grūtniecēm šī vajadzība ir izteiktāka, tāpēc var būt kā pirmais signāls, ka sieviete ir stāvoklī.

Izmaiņas piena dziedzeros ir pamanāmas jau pašā grūtniecības sākumā, it īpaši, ja sieviete gaida pirmo bērniņu.

Slikta dūša, miegainība, nespēks, galvassāpes, apetītes trūkums – tie visi var kalpot kā pirmie vēstneši, ka sievietē sākusi augt jauna dzīvība.

20170427003757-25083.jpg

Ak, un vai to mēs sakām par visskaistāko laiku sievietes dzīvē? Jā! Jo tas patiešām ir visskaistākais laiks katrs sievietes mūžā.

Protams, jāatzīst, ka ne jau visas sievietes šajā laikā jūtas kaut kā īpašāk. Kāda, neapzinoties faktu, ka ir stāvoklī, nodzīvo 8 nedēļas, bet kāda cita pirmās grūtniecības pazīmes var nepamanīt vēl ilgāk.

Piemēram, mana draudzene par savu grūtniecību uzzināja tikai 18.nedēļā. Grūti to pat iedomāties, taču tā ir patiesība. Tā var notikt, ja mazulis netiek speciāli plānots vai arī ir neregulārs menstruāciju cikls. Toties iedomājieties, kāds ir pārsteigums, kad saproti, ka vēderā kāds kustās! Un tā ir jau 18.nedēļa!!!

20170427003830-75737.jpg

Pamēģināsim atcerēties savas sajūtas!

Bet ne fizioloģiskās. Gandrīz katra mamma, stāstot par savu grūtniecību, piemin frāzi: „Un tad es sapratu, ka esmu stāvoklī!” Un taisnība, ka, atceroties visas savas grūtniecības, vēl pirms testa pozitīvā rezultāta, es jutu, ka ir iestājusies grūtniecība. Atceroties šos momentus, pārņem neticamas sajūtas.

20170427003859-85926.jpg

Pat tagad, iedomājoties sevi kā grūtnieci, es izjūtu tās pašas sajūtas un īpašo stāvokli. Es dzirdu savus sirdspukstus, pār ķermeni skrien skudriņas un šķiet, ka kājas kļūst nejūtīgas... ceļi trīc, ķermeni pārklāj zosāda. Kas gan tā ir par sajūtu? Bailes? Prieks? Šoks? Kaifs? Nirvāna? Neviļus aizveru acis un iekšēji kliedzu: „Jāāāā!!!!”

Es esmu tik laimīga, ka esmu izjutusi šīs sajūtas. Atceros, kā acu priekšā mainījās attēli. Neaprakstāmajā laimes momentā sāc visu redzēt savādāku. Visa pasaule kļūst skaistāka un īpašāka. Liekas, ka sāc pamanīt apkārt lietas, kuras iepriekš pat neievēroji. Un rodas pārliecība, ka esi pasaulē skaistākais un laimīgākais cilvēks. Eiforijā rodas sajūta, ka Tu nevis staigā pa zemi, bet gan lido vai arī lēkā atsperīgiem soļiem kā astronauti uz Mēness.

20170427003929-82674.jpg

Kopīgi atcerēsimies un atgriezīsimies atmiņās brīdī, kad sapratām, ka mūsos ir dzimusi jauna dzīvība. Varbūt starp mums ir arī māmiņas, kuras šīs sajūtas izjutušas pavisam nesen?

Ko sajutāt jūs? Cik ilgi atradāties šādā stāvoklī? Bet varbūt sajutāt pavisam citas izjūtas?

Atcerēsimies, dalīsimies, diskutēsim un atbalstīsim viena otru!

Uz tikšanos nākamajos blogos!

RUBRIKU ATBALSTA

20170427004205-91887.jpg

DZEMDĪBU SOMA

20170427004053-56226.jpg

www.dzemdibusoma.lv

la4ukinjsh la4ukinjsh 29. Apr 2017, 20:21

neplānojām., bet bez testa iekšējā sajūta teica, ka vairs neesmu viena. 😀

renaateC renaateC 27. Apr 2017, 16:17

Par cik mazais tika plānots, tad par viņu uzzināju jau ap 4-5 ned 😀 Jo katru mēnesi, kopš centāmies tikt pie mazā es taisīju testu. Kopā tie bija 3 vai 4 mēneši. Pirms tam ikreiz cerēju, ka mazais ir pieteicies, bet nebija. Katru reizi taisot testu cerēju, ka būs pozitīvs, bet jutu, ka nebūs. Tad pienāca brīdis, ka es zināju, ka šoreiz viss būs. Un jau nedēļu pirms testa taisīšanas es biju pārliecināta, ka tas būs pozitīvs. Man nebija šaubu. Laikam jutu. Jau dzīvoju ar domu, ka manī ir jauna dzīvība. Jo vēl pirms testa taisīšanas man dedzināja kuņģi un aptiekā pērkot zāles jautāju, lai dod tādas, ko var lietot grūtniece... un tikai pēc tam, kad pienāca pirmā MR diena un nekas nesākās es taisīju testu, kurš, protams, bija pozitīvs. 😀 Biju laimīga. Savu mazo vēl tikai gaidu, pašlaik mums ir 16 nedēļas. Tas bija skaisti.
Pirmās pazīmes neskaitot MR, bija krūšu izmaiņas un nogurums, miegainība.