Kā aborts ietekmē nākotnes grūtniecības

Kā aborts ietekmē nākotnes grūtniecības

28. May 2013, 14:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai aborts, kas bijis tālākā pagātnē var ietekmēt spēju kļūt par māmiņu nākotnē? Šādu jautājumu sievietes visai bieži uzdod ginekologiem. Konsultē ginekologs Sandra Tamane.

Tāda iespējamība ir, un tomēr neliela. Vairums sieviešu, kam bijis aborts, tad, kad viņas ir gatavas māmiņas lomai, par tādām arī kļūst bez jebkādām problēmām. Bet tas, ka agrāk esat palikusi stāvoklī vien apstiprina to, ka ar jums viss ir kārtībā, ovulācija norit un arī ar olvadiem viss ir normas robežās. Tieši šie abi faktori ir ļoti svarīgi, lai sieviete spētu ieņemt bērniņu.

Retos gadījumos sievietei var kaitēt ķirurģiskā operācija, ar kuras palīdzību dzemdes kakls tiek paplašināts, lai būtu iespējams veikt abortu. Operācijai var būt arī dažādas sekas, sākot no sarežģījumiem dzemdes kakla veselības jautājumos, beidzot ar pašas dzemdes veselības stāvokli.

Pat, ja runa nav par tavu gadījumu, ir jāsaprot, ka jebkura procedūra, kas saistīta ar dzemdes kakla paplašināšanu, var atslābināt to. Tāpēc, ja bijis vismaz viens aborts, pastyāv iespēja, ka iestāsies dzemdes kakla vājums.

Kad ilgi gaidītā grūtniecība neiestājas, sieviete nolemj, ka tā ir viņas vaina, jo pagātnē ticis veikts aborts. Ja tādas domas arī tev nāk galvā, atgādini sev, ka aborts vien retos gadījumos ietekmē spēju kļūt par māmiņu. Dažkārt vienkārši ir vajadzīgs laiks. Vairums pāru, kas regulāri nodarbojas ar seksu, neizsargājas, pie bērniņa tiek vien gada laikā. Ja tavi centieni tikt pie mazulīša ir jau ilgāki par gadu, vai arī  - tie ir pusgadu ilgi, un tev ir vairāk kā 35 gadi, aizej pie ārsta uz konsultāciju. Viņš sniegs atbildes uz taviem jautājumiem, kā arī - būs iespēja veikt analīzes, un nepieciešamības gadījumā tev ieteiks vērsties vēl pie kāda speciālista.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Sandra Tamane

ginekoloģe, dzemdību speciāliste
Sandra Tamane Vecāku skolā
Liene Krúza Liene Krúza 28. May 2013, 17:26

man ar pirmo GR nebija nekadu problemu(26gados)un paliku stavokli uzreiz. un tagad kad planojam 2.mazuli (30g) ir bijusi 2SA(viens kirurgiski tirits) un 1MA(kirurgiski tirits)
nekad nebiju domajusi,ka pie 2.mazula ir tik gruti tikt.........☹

28. May 2013, 15:21

man viss bija ok.