Izvēlies veidu, kā atmest smēķēšanu!

Izvēlies veidu, kā atmest smēķēšanu!

28. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir nopietns arguments, lai ikviena no mums atteiktos no kaitīgā ieraduma - smēķēšanas. Protams, atmešanas metodes šajā periodā ir samērā ierobežotas. Iespējams, ka dažādu iemeslu dēļ patstāvīgi neizdodas nemaz atmest. Bet jāatceras, ka jebkuras zāles, jebkuri preparāti, ko lietojat, var negatīvi ietekmēt arī gaidāmo bērniņu. Tad nu parunāsim par smēķēšanas atmešanas metodēm!

Cilvēki atsakās no smēķēšanas dažādos veidos. Katram der kaut kāda cita SAVA metode. Un iespējams, tev nāksies izmēģināt dažādas stratēģinas un kombinācijas, pirms optimālais risinājums būs atrasts. 

«Aukstās dušas» metode

Metodes būtība: Jāizmet savas cigaretes un radošā veidā jāapsola sev vairs nekad nesmēķēt. 

Drošība: Pastāv risks, ka pirmās pāris nedēļas nejutīsieties kā savā ādā, bet atcerieties - tas nekaitē nedz jums, nedz mazulim. Nav pierādījumu, kas liecinātu par to, ka stress, ko rada atteikšanās no smēķēšanas, negatīvi ietekmētu bērniņa attīstību.

Rezultāts: Patiesībā vien patiešām neliels skaits cilvēku spēj atmest smēķēšanu tieši šādā veidā, bez papildus procedūrām. Kopumā jūsu izredzes ceļā uz labiem rezultātiem paaugstinās, ja tiek izmantota arī nikotīnu aizvietojošā terapija vai kāds cits līdzeklis papildus savai motivācijai.

Konkrētā metode ir droša un ekonomiska. Patiesībā jūs nekavējoties pārtraucat savu mazuli apdraudēt ar nikotīna un citu ķīmisko savienojumu iedarbību.

Mīnusi: Ja esat kaislīga smēķētāja, iespējams, izjutīsiet nikotīna badu un tuvākās 2-3 nedēļas, izmantojot šo metodi, novērosiet zemāk aprakstītos simptomus:

  • aizkaitināmība
  • slikts noskaņojums
  • nemiers
  • trauksmes sajūta
  • grūtības koncentrēties
  • pirmās nedēļas jūs varat sajust arī spēcīgu vēlmi uzsmēķēt

Toties šī metode ir bezmaksas!

Nikotīna aizvietošanas terapija

Metodes būtība: Nikotīns, kurš atrodams cigaretēs, ļoti ātri izraisa pieradumu. Nikotīna aizvietošanas terapija nomāc nikotīna badu, kurš rodas, atsakoties no smēķēšanas. Jūs varat izmēģināt:

  • nikotīna plāksterus
  • speciālu košļājamo gumiju
  • nazālo aerosolu

un citus preparātus. 
Drošība: Jāatceras, ka nikotīns nav vienīgais kaitīgais elements cigaretēs, tāpēc, jebkurā gadījumā, arī šī metode jums un mazulim ir droša. Apspriediet aizvietošanas terapiju ar ārstu, kurš palīdzēs jums izvēlēties optimālo variantu. 

Tādi preparāti kā košļājamās gumijas, pastilas, ledenes ir nekaitīgāki kā plāksteris, jo satur mazākas nikotīna devas. Un tomēr -arī plāksteris nav tas sliktākais variants. Īpaši, ja jums ir spēcīga sliktas dūšas sajūta, lietojot ko citu. Grūtniecības laikā plāksterus var lietot 16 nevis 24 stundas. Tie ir efektīvi, bet ievada organismā nelielu nikotīna devu, ar ko jārēķinās. 

Rezultāts: Šī terapija dubulto jūsu izredzes atmest smēķēšanu.

Nikotīna aizvietošanas terapija palīdz atbrīvoties no vēlmes uzsmēķēt. Šī metode ir īpaši laba tieši kaislīgiem smēķētājiem, kā arī tiem, kam bijuši jau neveiksmīgi mēģinājumi atbrīvoties no smēķēšanas ar "aukstās dušas" palīdzību. 

Mīnusi: Pastāv pavisam neliela iespējamība, ka nikotīnu saturošie preparāti var nodarīt kaitējumu auglim, ja preparāti tiek lietoti pārmērīgās devās.

Cena: Jebkurus nikotīna aizvietotājus var iegādāties aptiekās, un to cenas ir atšķirīgas. 

Ārsta konsultācija

Metodes būtība:  Ārsts var sniegt jums piemērotākās rekomendācijas, viņš var jūs iedvesmot un atbalstīt. Tāpat pozitīvu efektu atstāj arī dalība domubiedru grupās. 

Drošība: Šī metode ir droša.

Rezultāts: Objektīvs speciālists vienmēr jums centīsies palīdzēt. Dažkārt sievietēm iesaka apvienot ārsta konsultācijas ar nikotīna aizvietošanas terapiju. 

Konsultācijas ietekmē vistiešākajā veidā gan jūsu domāšanu, gan pat uzvedību. Tās palielina iespējamību, ka tieši jums izdosies atbrīvoties no šī kaitīgā ieraduma. Bez tam, konsultācijas pie laba speciālista, palīdzēs atbrīvoties arī no stresa, kas dažkārt rodas pirmo nedēļu laikā. 

Mīnusi: Garantijas īsti nav. Ja ārsts vai tematiskais forums jums nevar palīdzēt, jums vienmēr jābūt gatavai izmantot citu metodi.

Cena: Viss atkarīgs no dažādiem nosacījumiem.

Hipnoze un adatu terapija

Metodes būtība: Speciālisti, un arī bijušie smēķētāji atzīst, ka šādas procedūras tiešām samazina tieksmi pēc cigaretēm. 

Drošība: Metode ir droša. 

Rezultāts: Ja esat nolēmusi par labu šāda veida procedūrām, izturieties pret ārsta izvēli atbildīgi. 

Metodē netiek izmantoti nekādi medikamenti.

Mīnusi: Šīs metodes nav pietiekoši izpētītas smēķēšanas atmešanas praksē.

Cena: Cenu diapozons ir ļoti atšķirīgs. Adatu terapijas ilgums ir aptuveni pusstunda. Hipnozes seansi ar katru reizi tiek mazliet pagarināti. 

Māmiņu Klubs