Hemoroīdi – nevēlama grūtniecības blakne?

Hemoroīdi – nevēlama grūtniecības blakne?

05. Dec 2015, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa gaidības ir ļoti skaists laiks un, protams, vēlamies, lai nekas to neaptumšo. Tomēr, kā liecina prakse, nereti tieši grūtniecības laikā saasinās tāda veselības problēma kā hemoroīdi. Kāpēc grūtniecības laikā mēdz rasties hemoroīdi un ko darīt, stāsta Lāzermedicīnas klīnikas ķirurģe koloproktoloģe Inga Melbārde – Gorkuša.

Mēs parasti domājam, ka hemoroīdi raksturīgi gados vecākiem ļaudīm. Vai tiešām tie ir arī jaunām sievietēm?

Tas ir viens no izplatītākajiem mītiem, taču hemoroīdi var gadīties arī jauniem cilvēkiem – kā vīriešiem, tā sievietēm. Nereti uz konsultāciju nākt pat 18 gadus jauni cilvēki, kuriem šī kaite jau ir. Pat pavisam jaunām meitenēm, kas vēl nav dzemdējušas, nereti ir sūdzības par aizcietējumiem, vēdera izeja ir ļoti reta, saistīta ar lielu piepūli un spiešanos, kas provocē hemoroīdu attīstību.

Ja hemoroidāla rakstura problēmas bijušas jau pirms grūtniecības, tad ir ļoti liela varbūtība, ka grūtniecības laikā tās atkārtosies. Sievietes, kurām savulaik ir bijuši hemoroīdi un kuras sāk plānot grūtniecību, dara ļoti pareizi, ja laicīgi atnāk pārbaudīties pie proktologa. Tad var atklāt hemoroīdus vieglā stadijā un, izmantojot dažādas ārstēšanas metodes, tos likvidēt, lai grūtniecības laikā nenonāktu līdz slimības paasinājumam. Taču daudzas sievietes palīdzību pie ārsta meklē bieži vien jau grūtniecības laikā, kad hemoroīdi kļūst par nopietnu ikdienas ritma traucēkli.

Kādas ir hemoroīdu pazīmes?

Būtībā jebkuras sūdzības par diskomfortu, niezi, svešķermeņa sajūtu vai citām traucējošām parādībām anālajā zonā ir pietiekams pamats, lai pieteiktos uz vizīti pie proktologa, nemaz nerunājot par gadījumiem, kad ir asiņošana no taisnās zarnas – tad pie ārsta ir jāiet obligāti, jo pastāv inficēšanās risks.

Kurā grūtniecības posmā hemoroīdi sāk traucēt?

Parasti tas ir grūtniecības beigās, trešajā trimestrī, kad dzemde palielinās un spiež uz vēnām. Līdz ar to ir traucēta asins atplūde no ķermeņa lejasdaļas, paplašinās vēnas kājās un arī taisnajā zarnā, un tas provocē hemoroīdu attīstību.

Atsevišķos gadījumos hemoroīdu slimība var paasināties arī grūtniecības sākuma posmā. To ietekmē hormonālās izmaiņas sievietes organismā – progesterons, kura līmenis grūtniecības laikā pieaug, atslābina asinsvadu sieniņas un līdz ar to ir tendence paplašināties arī hemoroidālajiem asinsvadiem. Turklāt grūtniecēm bieži var rasties aizcietējumiem, kas arī ir hormonāli izraisīti un ko vēl vairāk veicina tas, ka dzemde spiež uz resno zarnu. Aizcietējumi izraisa spiešanos, un spiešanās savukārt izraisa hemoroīdus.

Ko Jūs ieteiktu darīt, lai izvairītos no hemoroīdiem?

Jebkurai grūtniecei jālieto piemērots veselīgs uzturs, kurā ir pietiekami daudz balastvielu, nepieciešamas arī kustības. Tās var būt vienkārši pastaigas vai grūtnieču vingrošanas nodarbības, ir arī speciāli vingrinājumi, kas stiprina mazā iegurņa muskulatūru un kavē hemoroīdu attīstību, veicina ātrāku atlabšanu pēc dzemdībām un palīdz novērst arī citas problēmas, piemēram, urīna nesaturēšanu, kas retos gadījumos var attīsties pēc dzemdībām. Visas šīs lietas vajadzētu pārrunāt ar savu ginekologu. Noteikti jāpastāsta savam ārstam, ja ir parādījies kaut kāds diskomforts anālajā zonā. Tad paciente tiks nosūtīta pie proktologa, lai veiktu diagnostiku un varētu uzsākt profilaktiskus pasākumus, lai sūdzības neprogresē.

Ko darīt, ja tomēr grūtniecības laikā tiek konstatēti hemoroīdi?

Tādā gadījumā ārstēšana pamatā ir konservatīva. Grūtniecēm ir diezgan ierobežota medikamentu izvēle, tāpēc nedrīkst vienkārši ieiet aptiekā un nopirkt bezrecepšu svecītes vai citus līdzekļus. Noteikti ir jāiet pie speciālista, kurš nozīmēs piemērotu medikamentu, uzņemoties pilnu atbildību par ārstēšanās kursu.

Viena no nedaudzajām manipulācijām, kas pieļaujama arī grūtniecības laikā, ir moderna un saudzējoša hemoroīdu ārstēšanas metode, izmantojot HeLP (hemorrhoid laser procedure) tehnoloģiju. Tā neprasa narkozi vai antibiotiku lietošanu un ļauj piededzināt hemoroīdu barojošo asinsvadu, ierobežojot tā asinsapgādi. Rodas apdegums, kas sastāv no daudziem maziem punktiņiem, un tā kopējais laukums ir pavisam neliels – apmēram tāds rastos, nejauši piešaujot pirkstu pie karstas pannas. Iedarbojoties ar lāzeru uz iekšējiem hemoroīdu mezgliem, šī manipulācija ir nesāpīga. Protams,  jebkurā gadījumā grūtniece ir īpaša paciente un tāpēc ir ļoti rūpīgi jāizvērtē, vai tiešām ārstēšana ir nepieciešama.