Asins grupas un rēzus sistēmas nozīme bērniņam māmiņas puncī

Asins grupas un rēzus sistēmas nozīme bērniņam māmiņas puncī

20. Nov 2019, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā kā māmiņas puncī bērniņš ir cieši saistīts ar māmiņu, tad viens no būtiskiem aspektiem, lai bērniņš varētu normāli attīstīties, ir viņa asinsgrupas un rēzus sistēmas saderība ar vecākiem. Par to vairāk Māmiņu klubam stāsta Gunta Šmite, VADC Hematoloģiskās izmeklēšanas nodaļas ārste.

Bērniņa asinsgrupa veidojas no māmiņas un tēta asinsgrupas. Kopumā ir četras asinsgrupas – O, A, B un AB. Visretākā ir AB jeb ceturtā grupa, kas ir tikai 4% cilvēku. O un A grupa ir līdzīgi – 40-45%. Neatkarīgi no asinsgrupas cilvēks ir rēzus pozitīvs (85% cilvēku) vai negatīvs.

Svarīgi, lai bērniņam māmiņas puncī būtu saderība ar vecāku asinsgrupu un rēzus faktoru. Ja tā nav, tad ir jāņem vērā vairāki sarežģījumi, ar ko var nākties saskarties.

Asins grupas nesaderība

Ja māmiņai un bērnam ir asins grupas nesaderība, bērna eritrocītiem var pievienoties asins grupu antivielas un izraisīt to bojāeju, kas var izpausties kā izteiktāka zīdaiņa dzelte, bērniņam piedzimstot. Tomēr visbiežāk to iespējams vienkārši atrisināt, vēl slimnīcā esot bērniņu vairāk pasauļojot. Nesaderība var veidoties, ja māmiņai ir O grupa, bet tētim cita grupa.

20160427075629-84704.jpg

Rēzus sistēmas nesaderība

Būtiska uzmanība jāpievērš rēzus sistēmas saderībai. Ja abi vecāki ir rēzus negatīvi, tad arī bērniņš tāds būs un viss būs kārtībā. Ja māmiņa ir rēzus negatīva, bet tētis ir rēzus pozitīvs un bērniņš rēzus sistēmu pārmanto no tēva, tad iespējams māmiņas un bērniņa rēzus sistēmas konflikts. Īpaši būtiski tas ir pēc pirmās grūtniecības nākamajās grūtniecības reizēs. Pirmajā grūtniecībā tas parasti nav bīstami, jo grūtniecības laikā bērniņa eritrocīti nenonāk mātes asinsrites sistēmā, ja māmiņa ir vesela. Tomēr dažreiz pie saaukstēšanās vai citām saslimšanām, traumām tas var notikt.  Dzemdību laikā neliels daudzums bērna eritrocītu vienmēr nonāk māmiņas asinsritē un var sākt veidoties anti-D antivielas, kas var ietekmēt nākamās grūtniecības. Tāpēc māmiņai pēc dzemdībām un vēlams - arī grūtniecības laikā, ievada antirēzus imūnglobulīnu – tas palīdz neveidoties antivielām. Antivielu esamību vai neesamību iespējams noskaidrot, veicot asinsanalīzes un grūtniecēm, kuras ir riska grupā, šādas pārbaudes no asinsanalīzēm veic trīs reizes gaidību laikā.

Antivielas ir bīstamas, jo tās uzskata bērniņa pozitīvo rēzus faktoru kā kaut ko svešu un sāk pret to cīnīties. Smagākos gadījumos antivielas var izraisīt hemolītisko slimību: mazulim vēl esot māmiņas vēderā, bērniņa eritrocīti var iet bojā, tāpēc mazulim var rasties mazasinība, bet pēc dzimšanas- arī paaugstināts bilirubīna līmenis, kas izpaužas kā dzelte, tūska; smadzeņu bojājumi, kas var izpausties kā kustību traucējumi, dzirdes traucējumi, arī garīga atpalicība.

Lai šāda situācija neizveidotos, grūtnieci pastāvīgi novēro, asinsanalīzēs trīs reizes grūtniecības laikā pārbauda, vai nav sākušas veidoties antivielas. Tomēr šādas pārbaudes iesakāmas arī rēzus pozitīvām grūtniecēm, jo rēzus sistēmā veidojas arī citas antivielas – anti-c, anti-e antivielas. Turklāt rēzus sistēma ir tikai viena no sistēmām, kur veidojas antivielas.