Valsts ārstēs neauglību sievietēm ne vecākām par 37 gadiem

Valsts ārstēs neauglību sievietēm ne vecākām par 37 gadiem

27. Feb 2012, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī finansējuma vēl nav, Veselības ministrija neatkāpjas no ieceres ar šā gada jūliju sākt apmaksāt neauglīgo pāru ārstēšanu no valsts kases. Pagaidām gan ministrijai nav skaidrs, cik naudas šim mērķim vajadzēs, jo tikai tagad sākusies neauglīgo pāru apzināšana, tā svētdienas vakarā informēja LNT ziņas.

Aicina fiksēt pacientus, lai VM plānotu finanses

«Veselības centra 5» ginekoloģe Maija Broša, tāpat kā daudzi viņas kolēģi Latvijā, ir saņēmusi vēstuli no Nacionālā Veselības centra. Tajā lūgts pievērst pastiprinātu uzmanību pacientiem, kuriem konstatēta neauglība.

«Ja es ārstēju iekaisumu, tad man tā neauglības diagnoze neko neizsaka šinī brīdī, ja. Bet tātad - pievērst uzmanību, ka šī iekaisuma rezultātā ir neauglība un tātad atzīmēt, ka šeit būs vajadzīga palīdzība,» tā LNT ziņām skaidroja Broša.

Tiem pacientiem, kam neauglība konstatēta jau agrāk, Veselības ministrija (VM) iesaka atkārtoti vērties pie ārsta, lai būtu pārliecība, ka konkrētās personas dati ir ievadīti datu bāzē.

«Arī tie ārsti, kas šobrīd strādā privāti, viņi var slēgt līgumus par piekļuvi vadības informācijas sistēmai un šos savu esošo pacientu datus vadīt šajā sistēmā, tādejādi lai mums būtu pilns šis spektrs par to, kādas mums vajadzētu plānot šīs finanses, » tā informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Pole.

Būs vecuma limits tiem, kam valsts apmaksās procedūru

Kamēr notiek pacientu apzināšana, VM uzaicinātie speciālisti ir sākuši nepieciešamo dokumentu izstādi. Speciālisti jau ir savā starpā saskaņojuši un iesnieguši ministrijai vadlīnijas neauglības diagnosticēšanai. Tagad sākts darbs pie vadlīnijām neauglības ārstēšanai.

Darba grupas vadītāja, ginekoloģe-reproduktoloģe Valērija Godunova atzina: «Ja ir situācija A, tad mēs vadāmies pēc šīs metodes un ejam tādu ceļu. Ja tas nepalīdz, tad mēs izmantojam to, un ja atkal nepalīdz – tad to un tā tālāk. Un aptuveni tas ir zināms, pie kādām situācijām izmanto vienu vai otru procedūru un var izrēķināt, cik valstij ir nepieciešams naudas, lai varētu segt pacientu izdevumus.»

Ārpus ķermeņa apaugļošana esot vajadzīga vismaz pusē gadījumu. Pēc pašreizējā projekta, valsts pārim apmaksās vienu mākslīgās apaugļošanas procedūru, kas var izmaksāt pat līdz 3 tūkstošiem latu.

Taču šāda iespēja būs dota tikai tām sievietēm, kuru vecums nepārsniedz 37 gadus. Vīrieša vecuma robeža vēl nav noteikta, bet visticamāk tie būšot 45 gadi. Godunova atzīst, ka vecuma ierobežojums ir nežēlīgs solis, bet šajā situācijā savādāk nevarot.

«Pēc 37 gadiem būs iztērēta nauda liela, bet efektivitāte – maza. Ziniet, medicīna ir humāna katram cilvēkam, bet medicīnas plānošana ir humāna sabiedrībai. Un mums ir jāzina tās divas daļas, tāpēc, ka mēs nevaram izmest valsts naudu vienkārši tāpat,» piebilda Godunova.

Naudas vēl nav, bet cer to saņemt

Tikmēr Veselības ministre Ingrīda Circene sola, ka pirmos neauglīgos pacientus par valsts naudu varēs sākt ārstēt ar šā gada jūliju.

Tiesa, pagaidām ministrijas budžetā šim mērķim nav ne santīma, taču šonedēļ notikušajā premjera Valda Dombrovska (V) vadītajā Demogrāfijas padomes sēdē iebildumi pret šo ieceri neesot izskanējuši. VM pārstāve Pole norādīja: «Tā kā ir ļoti liels pamats cerēt, ka šie līdzekļi būs, un mēs varēsim beidzot uzsākt šo ārstēšanu.»

Latvijā šobrīd strādā četra neauglības ārstēšanas klīnikas. Gadā tajās tiek veiktas ap 1800 ārpusķemeņa apaugļošanas procedūras. 37% gadījumu tās beigušās ar grūtniecību.

Eksperti prognozē, ka, ja mākslīgā apaugļošana tiks veikta par valsts naudu, apaugļošanas procedūru skaits varētu palielināties par četrām reizēm. Pāri par neauglīgu ārsti uzskata tad, ja mazulis, nelietojot kontracepciju, nepiesakās gada laikā. Latvijā 53% neauglības gadījumu problēmas esot vīrieša reproduktīvajā veselībā.

VM plāno izveidot centralizētu spermas banku, taču speciālisti par to ir skeptiski, jo krietni lētāk esot iepirkt nepieciešamo materiālu no Igaunijas, Dānijas vai Amerikas.

TVNET/LNT ziņas