Kā atšķirt viltus dzemdību sāpes no īstajām?

Kā atšķirt viltus dzemdību sāpes no īstajām?

06. Mar 2013, 14:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir topošās māmiņas, kuras pirms Lielās dienas jeb bērniņa nākšanas pasaulē paspēj līdz dzemdību nodaļai aizbraukt kļūdas pēc, domājot, ka dzemdības ir sākušās. Kas ir viltus dzemdības, kā atšķirt tās no īstajām, konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Vai neīstas dzemdības?

Tuvojoties noteiktajam dzemdību datumam, sieviete var sākt sajust tā sauktās Brakstona- Hiksa kontrakcijas, kas, tuvojoties dzemdību dienai, kļūst ritmiskākas un pat sāpīgākas, tāpēc reizēm sieviete var noturēt šīs kontrakcijas par īsto dzemdību sākumu. Tomēr atšķirībā no dzemdību kontrakcijām,šīs viltus kontrakcijas nekļūst spēcīgākas un garākas, neatkārtojas ar īsākiem laika periodiem, dzemdes kakla vēršanās neprogresē.

„Tomēr ne katra sieviete sajūt viltus kontrakcijas,” stāsta vecmāte Inese Kampusa. „Reizēm īstās, regulārās dzemdes kontrakcijas sākas pēkšņi bez iepriekšējām viltus kontrakcijām.”

Kā pateikt, ka sākušās īstās dzemdības vai tās ir tikai viltus kontrakcijas?

„Reizēm ir patiešām grūti atšķirt viltus kontrakcijas no īstajām dzemdību kontrakcijām sākuma fāzē,” stāsta vecmāte.

Ja topošā māmiņa ir 37.grūtniecības nedēļā vai vairāk, ir vairāki paņēmieni, kas palīdzētu atšķirt īstās dzemdības no neīstajām:

-          viltus kontrakciijas nav paredzamas. Tās parādās un variē gan ilguma, gan intensitātes ziņā. Protams, arī dzemdību kontrakcijas iesākumā var būt neregulāras, tomēr dzemdību darbībai virzoties uz priekšu, tās kļūst regulārākas, ar īsākiem intervāliem, kļūstot arvien izteiktākas un ilgākas.

-          Viltus kontrakcijās sāpes visticamāk būs vairāk vēdera lejasdaļā, savukārt dzemdību laikā muguras lejas daļā un ap visu vēderu.

-          Viltus kontrakcijas var mazināties pašas no sevis, kad topošā māmiņa maina pozu, savukārt īstās dzemdību kontrakcijas nemazināsies un turpināsies vienalga, ko Tu dari.

Ko darīt, ja topošā māmiņa jūt kontrakcijas?

„Ja topošajai māmiņai vēl nav 37 grūtniecības nedēļas, kad bērniņš , ja piedzimtu šajā laikā, skaitītos iznēsāts, nav ieteicams izniekot dārgo laiku, prātojot, kas notiek,” aicina vecmāte. „Ja grūtniece pamana dzemdību priekšvēstnešus vai pazīmes, noteikti būtu jāzvana savam ārstam vai vecmātei, ja nu gadījumā sākušās priekšlaicīgas dzemdības. Ja ir sasniegtas pilnas 37 grūtniecības nedēļas, topošā māmiņa droši var būt mierīga un vērot, vai kontrakcijas mitējas vai kļūst spēcīgākas un atkarībā no tā rīkoties, ja vien ārsts nav noteicis citādi.”

Viltus kontrakcijas var iztraucēt nakts miegu vai dienas gaitas, radot nogurumu topošajai māmiņai, tāpēc speciālisti iesaka doties siltā vannā un dzert daudz šķidruma, kas var palīdzēt justies labāk.

„Noteikti būtu vērts pierakstīt kontrakciju biežumu un ilgumu, lai saprastu, vai tās ir īstās sāpes vai tikai viltus trauksme,” iesaka Inese Kampusa. „Un nav jābaidās piezvanīt savai vecmātei vai ārstam, ja ir šaubas par to, kas notiek, jo mediķi noteikti sniegs uzmudrinājumu un atbildes uz jautājumiem!”

Kā Tu saprati, ka kontrakcijas ir īstās?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ: PIESAKIES

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā