Kā aizpildīt dzelzs deficītu grūtniecības laikā

Kā aizpildīt dzelzs deficītu grūtniecības laikā

23. Dec 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošajai māmiņai trešajā trimestrī radušās problēmas ar dzelzs līmeni asinīs. Kā nepieļaut, lai dzelzs līmenis nesamazinās, un kā to paaugstināt? To mēs uzzinājām no Māmiņu Kluba ekspertes Larisas Zaharovas. 

Tieši trešajā grūtniecības trimestrī, kas mazuļa ķermeņa masa sāk pieaugt, māmiņas dzelzs rezerves tiek vairāk patukšotas. Tāpēc, ja šīs dzelzs rezerves grūtniecības sākumā jau  nebija pietiekamas, vai niecīgas, tad trešajā grūtniecības trimestrī tās pavisam sāk iztukšoties.

Bet baidīties nevajag, vajag pārskatīt savu ēdienkarti un iekļaut tajā pēc iespējas vairāk dzelzi saturošus produktus.

Daudz dzelzs ir gaļā. Sevišķi  daudz dzelzs ir liellopu gaļā. Daudz var lietot pastēti un aknas dažādos ēdienos, kā arī cūkgaļu un olas.

No ogām var lietot:  avenes, zemenes, mellenes, kurās ir arī C vitamīns, kas palīdz atjaunoties dzelzs rezervēm.

Nevajag aizmirst par žāvētiem augļiem; aprikozēm, vīģēm, rozīnēm. Grieķu riekstos arī ir daudz dzelzs. No sojas un pupiņu produktiem arī var iegūt daudz dzelzs.

Diemžēl, ne vienmēr dzelzs līmeni var pacelt tikai ar produktu palīdzību, ir gadījumi, kad topošās māmiņas ārsts izraksta dzelzi saturošus preparātus.

Larisa Zaharova rekomendē nesavienot tējas un kafijas dzeršanu ar dzelzs preparātu uzņemšanu. Piemēram, izdzērāt dzelzs preparāta nepieciešamo devu, un pēc 2-3 stundām varat droši padzert tēju.

Tas pats tiek ieteikts arī pēc dzelzi saturošu produktu apēšanas. Tikai pēc vairākām stundām var dzert tēju, jo tēja nav dzelzs avots, tā nepalīdz organismam iegūt vairāk dzelzs. 

Māmiņu Klubs

Eksperts

Larisa Zaharova

krūtsēdināšanas speciālists, gimenes ārsts, pediatrs
Larisa Zaharova Vecāku skolā