"Esmu iedomājusies, ka esmu stāvoklī! Ko darīt?"

"Esmu iedomājusies, ka esmu stāvoklī! Ko darīt?"

10. Aug 2011, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reizēm iedomājoties, ka sieviete ir stāvoklī, patiešām parādās grūtniecības simptomi! Vai tas ir normāli un ko darīt šādā situācijā, komentē psiholoģe Diāna Zande.

 

Jautājums:

Man jau trešo reizi ir iedomas, ka esmu stāvoklī. Man pašai ir spirāle jau 4 mēnešus un nav bijušas nekādas problēmas. Reizēm pat lūdzu, lai draugs lieto prezervatīvu, jo neesmu droša par spirāli. Man pašai ir bērniņš 1,3 gadiņi, beidzu barot mazo, kad viņam bija 3 mēneši. Jo vairāk domāju, jo vairāk liekas, ka esu stāvoklī.Kā man rīkoties?

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:


Droši vien esi noraizējusies par to, vai kontracepcijas veids, kuru ar partneri esat izvēlējušies, ir drošs. Varbūt, ka iepriekšējo reizi palikāt stāvoklī neplānoti ( varbūt, par ar visu kontracepciju), varbūt, ir ļoti ļoti svarīgi šobrīd kādu laiku nepalikt stāvoklī. tas var radīt trauksmi un bažas.
Tāpat, Jūs uztraucaties par to, ka no krūtīm vēl arvien var izspiest pienu. Jā, arī tas ir gluži normāli un ar laiku pāries. Jautājums pat , šķiet ir nevis par izsargāšanos vai pienu, bet - ko darīt ar bažām, kuras iezogas galvā? Kā pārvarēt? Pirmais un galvenais - ar bailēm nav jāuzsāk karš, bet - tās jāpavēro un jānoskaidro - kuros brīžos un kāpēc tās rodas? Droši vien, ne pirms un pēc katras mīlēšanās.... Šādas bailes ir ļoti raksturīgas situācijās, kad cilvēks jau iepriekš saskāries ar līdzīgu pieredzi savā vai savu tuvinieku dzīvē un nekādā gadījumā nevēlas to piedzīvot.Varat sev uzdot dažus jautājumus.
Vai Jūs arī agrāk raizējāties par savu veselību? Varbūt, to dara kāds cits? Vai ir iespējams palikt stāvokli ar spirāli? Jā. Cik liela ir šī iespēja realitātē? 1 - 2 %? Ko var darīt, lai šos procentus vēl minimizētu? Varbūt, ka var kādu laiku izmantot dubulto izsargāšanos, kā jau rakstījāt, ka dažreiz to darāt.
Der paskaitīt, vai bažas nav lielākas dienās, kad teorētiski var būt ovulācija. Varat arī aiziet pie ārsta, lai noskaidrotu, vai spirāle ir stabili ievietota. tas arī var ieviest skaidrību , bet skaidrība ievieš mieru. Jūs jau teicāt, ka sadomājaties. Diezgan bieži gadās, ka cilvēki reaģē uz šīm bažīgajām domām tā, it kā tās būtu realitāte. Jūs iedomājaties, ka ar spirāli var palikt stāvoklī un rīkojaties tā, it kā tas jau ar Jums notiek, kā rakstāt, parādās simptomi.
Vai atceraties grāmatu "Trīs vīri laivā", kur vienam no varoņiem, izlasot medicīnas encikopēdiju, bija skaidrs, ka viņam ir visas slimības, izņemot ūdeni ceļgalā. Katrs dažreiz piedzīvo kaut ko līdzīgu, un tas ir gluži dabiski. bet, kā jau rakstīju, vislabākais, ko varat darīt ,ir - noskaidrot faktus.
Veiksmi Jums !

 

UZDOD JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem .