e-vielas un hiperaktivitāte

22. Aug, 04:03 princesemince princesemince

nevienam jau vairs nav noslēpums, ka viens no hiperaktivitātes cēloņiem ir arī pārtikā sastopamās sintētiskās vielas. neilgi padzīvojot laukos un maksimāli izslēdzot veikalā pirktās pārtikas lietošanu, savam bērnam pamanīju jūtamus uzvedības uzlabojumus, tādēļ loģiskā kārtā, kad esam atgriezušies pilsētas dzīvē, kur dārzs vairs nav durvju priekšā, nolēmu uzmeklēt, kuras ir tās vielas, kas var stimulēt hiperaktivitāti (ar to domājot vairāk hiperaktivitātei raksturīgo uzvedību, nevis vienkārši kustīgumu). uzgāju sarakstiņu ar e-vielām šeit: http://www.evielas.lv/lv/simptomi/5 varbūt noder vēl kādam :) p.s. tā kā praktiski pie katras vielas ir arī norādīti šādi tādi produkti (gan lielākoties saldumi un dzērieni), kas satur konkrētās vielas, ar nožēlu nācās secināt, ka pāris lietojam ikdienā. nu vienkārši likvidēsim tos no iepirkumu saraksta.

princesemince princesemince 25. Aug 2012, 21:10

es biju pārsteigta par šo (kopēts no calis.lv, jo orģinālo (zinātnisko) avotu neatradu): "bērniem ar vielmaiņu un neiroloģiskiem traucējumiem tiek izskatīta un piemērota bezglutēna un bezkazeīna diēta. glutēna un kazeīna olbaltumvielas ne vien grūtāk šķelas, bet arī nekorektas šķelšanās rezultātā veidojot morfijlīdzīgus blakusproduktus, ar identiski negatīvu ietekmi uz CNS."

annijalise annijalise 25. Aug 2012, 21:05

neskatījos sarakstu, jo daudz ko par šīm lietām zinu, tā ka labi ka šo tēmu apspriežam, jo es zinu ka tā ir patiesība.
tā ka jāeipērk tik tirgū augļi un sulas jāražo pašierm.

23. Aug 2012, 08:29

Izskrāju cauri sarkanajam sarakstam - atviegloti uzelpoju 😃

princesemince princesemince 23. Aug 2012, 08:14

gladness, man sīci 200ml sula vai 500ml ledus tēja dienā sāk ietekmēt jau apmēram 3.lietošanas dienā, bet tad tā paciešami, ja to palaižu garām un turpinu vēl pāris dienas dot, tad pēc tam jau nākas "sēdināt uz diētas" - veikalam ejam vismaz mēnesi ar līkumu, labāk lai tad mājās pārtiek no ūdens vien, ja nevēlas ēst manis gatavoto 😀 jo vienkārši emocijas, agresija un miegs "aiziet pa gaisu", ka vienā telpā uzturēties nav iespējams, lai arī apzinos, ka to saku par savu bērnu.

princesemince princesemince 23. Aug 2012, 08:00

agnesedr, varbūt viņam nav hiperaktivitāte, bet vienkārši paaugstināta motorā aktivitāte?

princesemince princesemince 23. Aug 2012, 07:52

jā, arī es zināju, ka nitrītsāls nav laba, taču nebija ne jausmas, ka tai varētu būt sakars ar hiperaktivitāti. ņemot vērā, ka 99% desu un līdzīgo izstrādājumu to pievieno.

22. Aug 2012, 16:56

Nē, nē, neapstrīdu. Paldies par paceltu tēmu.

princesemince princesemince 22. Aug 2012, 16:46

dikti īss laika periods, kopš cenšanās vielas izslēgt (sākotnēji gan samazināt) pagājis nav - pilni 4 mēneši un vēl maza astīte. protams, visu laiku neticēju, ik pa brīdim "norāvos", karstajā laikā bērnam nopērkot kādu sulu vai limonādi veikalā (jo viņš salīdzinoši maz dzer), bet tad, pēc dienām 5, kā likums, sekoja dīvaina uzvedības pasliktināšanās, kaut bija šķitis - o, beidzot pie mums kā pie cilvēkiem sāk kļūt 😀

22. Aug 2012, 16:22

Hmm, es vairāk sliektos domāt, ka kaitīgo e-vielu ietekmi (vai šo vielu izslēgšanas no pārtikas efektu) nevar sajust tik īsā laika periodā. Bet apsveicu ar apņemšanos ēst/dzert veselīgāk!

princesemince princesemince 22. Aug 2012, 16:03

nevienam jau vairs nav noslēpums, ka viens no hiperaktivitātes cēloņiem ir arī pārtikā sastopamās sintētiskās vielas. neilgi padzīvojot laukos un maksimāli izslēdzot veikalā pirktās pārtikas lietošanu, savam bērnam pamanīju jūtamus uzvedības uzlabojumus, tādēļ loģiskā kārtā, kad esam atgriezušies pilsētas dzīvē, kur dārzs vairs nav durvju priekšā, nolēmu uzmeklēt, kuras ir tās vielas, kas var stimulēt hiperaktivitāti (ar to domājot vairāk hiperaktivitātei raksturīgo uzvedību, nevis vienkārši kustīgumu).
uzgāju sarakstiņu ar e-vielām šeit: http://www.evielas.lv/lv/simptomi/5
varbūt noder vēl kādam 😀

p.s. tā kā praktiski pie katras vielas ir arī norādīti šādi tādi produkti (gan lielākoties saldumi un dzērieni), kas satur konkrētās vielas, ar nožēlu nācās secināt, ka pāris lietojam ikdienā. nu vienkārši likvidēsim tos no iepirkumu saraksta.