Viss, kas vecākiem jāzina par bērna iesnām

27. Dec 2012, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atkal iesnas - pie tāda secinājuma laiku pa laikam nonāk katra māmiņa. Uz māmiņu jautājumiem par iesnām atbild Veselības mājas "Olība" otorinolarinogologs Līga Logina.

20121122135553-47273.jpg


Vai iesnu ārstēšanā palīdz mammas piens?

Katrā gadījumā, tas nekaitē. Iepilinat pienu nāsīs mazulim pirmajās dienās, kad parādījušies aizlikta deguna simptomi. Jāatceras, ka pienā ir daudz dažādu imūnvielu, kas vienkārši stipirna mazuļa imunitāti.

Vēlāk, kad parādīsies šķidri izdalījumi no deguna, pieniņš vairs nelīdzēs.

Vai mazuli var vannot, ja viņam ir iesnas?

Vecākiem jāsaprot, ka iesnas tā ir slimība, un pirmajās iesnu dienās speciālisti neiesaka vannot mazuļus.

Iesnas nereti pavada galvassāpes, ko jūt mazais cilvēciņš. Ja viņu vanno, neizbēgamas ir arī temperatūras maiņas, kas noteikti var ietekmēt mazuļa veselības stāvokli.

Vai iesnu gadījumā var doties pastaigās?

Ja deguns ir aizlikts, pirmajās dienās var būt arī paaugstināta temperatūra, un tādā gadījumā ir vērts sēdēt mājās. Bet, kad deguns tek un nav paagustinātas temperatūras, tad ne tikai var, bet arī vajag iziet ārā, paelpot svaigu gaisu, sevišķi, ja ir sauss laiks.

Ko darīt, lai izvairītos no iesnām?

Cenšoties izvairīties no saaukstēšanās, jāatceras, ka nevajadzētu bērnu pārāk silti saģērbt. Netuntulējiet bērnu. Pats galvenais, lai kājas būtu siltumā.

Jāievēro arī pareiza uztura nosacījumi.

Sauss gaiss dzīvoklī.

Ja ir sauss gaiss telpās, deguna gļotāda izžūst un te palīdzēt var jūras ūdens. Mitrinātāji gaisam ir labi, bet sauss gaiss telpās tomēr ir labāk, kā pārāk liels mitrums un pelējums.

Vai ir kāda saistība starp adenoīdiem un saaukstēšanās slimībām? Vai adenoīdi jāoperē?

Adenoīdi ir normāla parādība visiem bērniem. Tie palielinās pēc divu gadu vecuma. Un tā notiek līdz pat 6 gadu vecumam. Bet līdz 12 gadu vecumam tie uzsūcas.

To palielinājums katram bērnam var būt atšķirīgs, un uz katru bērnu, tātad, adenoīdu ietekme arī var būt atšķirīgi. Daži tos vispār var pat nejust.

Simptomi var būt dažādi: aizlikts deguns, vidusauss iekaisums, deguna blakusdobumu iekaisums.

Adenoīdu operācija veicama tikai individuālā kārtībā. Uzreiz nevienam neko neoperē, jo tomēr arī adenoīdiem ir sava aizsargfunkcija organismā.

Kā atšķirt alerģiskas iesnas no parastām?

Parastas iesnas ir 3-5 reizes gadā, un tā ir norma. Tādā gadījumā iesnas netiek uzskatītas par slimību.

Ja iesnas nepāriet 2-3 nedēļas. Pēc tam uz nedēļu pāriet un tad atkal atgriežas, kā arī izdalījumu krāsa ir atšķirīga, vēlams būtu pārbaudīt deguna gļotādu, pēc kuras iespējams noteikt alerģisku iesnu simptomus. Pēc tam tiek veiktas analīzes, lai noteiktu alergēnu.

Vai ir iespējams tikt galā ar hroniskām iesnām?

Hroniskas iesnas ir 6-7 reizes gadā, gandrīz katru mēnesi. Tādā gadījumā jāizskata variants ar alerģiskām iesnām. Jādodas pie ārsta.

Bet var būt arī tā, ka vecāki ir pārcentušies ar medikamentiem - deguna pilieni, piemēram, var likt gļotādai nesaprast, kas notiek, sevišķi, ja tie tiek lietoti nepareizi.

Pilieni atvieglo elpošanu, bet gļotāda savas funkcijas turpina.

Vai gļotādai var palīdzēt atjaunoties?

Jūras ūdens var palīdzēt gļotādai atjaunoties to mitrinot.

Kā iesnas nenovest līdz haimorītam?

Tas ir bērna organisma imunitātes jautājums. Ārsti nevar precīzi pateikt, vai konkrētās iesnas pāraugs haimorītā, vai nē.

Vai iesnas drīkst atsūkt?

Izdalījumu atsūkšana pieļaujama vien retos gadījumos.

Fizioloģiskais izdalījumu ceļš uz iekšu ir normāls, tāpēc labāk ir tomēr paskalot degunu ar jūras ūdeni, kas palīdzēs izdalījumiem dabīgā veidā iztecēt.

Vai bērnu ar iesnām var vest uz dārziņu?

Pats lipīgākais ir iesnu sākuma periods, kad izdalījumu nav, bet deguns ir aizlikts. Tāpēc pirmās dienas bērnu labāk atstāt mājās, bet, kad iesnas iet uz beigām, tad uz dārziņu var jau doties, jo iesnas tad ir mazāk lipīgas.

Māmiņu Klubs

Videotranslāciju piedāvā

20121122135650-75370.jpg

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Iphone un Ipad ierakstu skaties šeit!