Veselība aprūpe bērniem - maksas vai bezMaksas?!

09. Dec 2012, 20:52 aab aab

Liekas, ka man ir ļoti paveicies ar ģimenes ārstu. Viņai var zvanīt arī ārpus darba laika, lūgt konsultāciju, sarunāt nepieciešamās receptes utt.

Pati pie šīs ārstes esmu no brīža, kad viņai tika dota atļauja būt par ģimenes ārsti - nācu mantojumā no ārstes, kura gāja pensijā. Lai gan es biju paciente ar problēmu jau pašā viņas darba sākumā, mēs to veiksmīgi atrisinājām. Tāpat arī mans vīrs un, protams, ka meita, ir tieši pie viņas.

 

Par to vai medicīna bērniem ir maksas vai bezmaksas, var diskutēt daudz. Tas ir atkarīgs no ģimenes ārsta un no steidzamības pakāpes.

Ptu, ptu, ptu.... neesmu pagaidām mega vīlusies ne ģimenes ārstē, ne rindās pie speciālistiem. Protams, ka vienmēr gribas, lai tās būtu īsākas.

Meitai ir gads, taču ir nācies doties pie dažādiem speciālistiem - ķirurga, neirologa utt. Vienmēr esmu izmantojusi valsts bezmaksas aprūpi. Lai gan sākumā bija problēmas atrast bērnu neirologu, kas pieņemtu arī par valsts naudu, bet ir taču daudzi veselības centri, jeb tā sauktās poliklīnikas.

Par laimi vairs nav tie laiki, kad obligāti bija jāiet tikai un vienīgi pie savas poliklīnikas speciālista. Labi, ka tie laiki ir garām :)

Protams, ka man gribētos, lai ir iespējams tikt pie speciālistiem (tādiem, kas nav gluži katrā poliklīnikā) ātrāk, taču ir jāmet akmentiņš arī daudzu vecāku dārziņā - ja reiz netiekat uz pieņemšanu pie ārsta, tad piezvaniet un atsakiet! Pati esmu tā darījusi un pretī esmu saņēmusi pateicību, ka tā izdaru, jo kādam tā vietiņa var būt kā glābiņš.

 

Neaizmirsīsim, ka speciālisti, kas pieņem par valsts naudu, ir ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Un arī šeit ir mega garas rindas. Tāpat ir ļoti labi speciālisti, kas pieņem tikai par naudu! Skumji, jo sanāk, ka valsts šķiro - tu vari maksāt, iesi pie ļoti laba ārsta, tu nevari - iesi pie tāda, kāds ir. 

 

Kas attiecās uz rindām pie speciālistiem, vēlos vērst vecāku uzmanību uz to, ka daudzi BKUS speciālisti pieņem arī dažādās poliklīnikās! Pati tā nejauši uzzināju, ka kardioloģe, pie kuras braucu uz BKUS, pieņem arī tuvējā poliklīnikā! Un rinda nekāda! Un par valsts naudu! Ģimenes ārste bija par to pārsteigta, uzreiz piefiksēja informāciju, lai nodotu māmiņām, kam tas ir nepieciešams.

Ja mēs par labiem ārstiem, kas pieņem pacientus arī ārpus BKUS, pastāstītu ģimenes ārstiem, tad tas arī radītu kaut nelielu informācijas apmaiņu.

Kādā blogā izlasīju par to, ka ārsts iesaka zāles no dārgā gala, neiesaka speciālistus utt. Protams, ka ir arī tā. Nekur nav teikts, ka ārsts nedrīkst ieteikt labāko speciālistu. Taču ir jāiesaka arī kāds, kuru iespējams apmeklēt par valsts naudu. Šādā situācijā pavisam nesen nonāca mans vīrs. Steidzami nepieciešama ārsta speciālista konsultācija. Ģimenes ārste uz lapiņas, prioritārā kārtībā, sarakstīja ārstu uzvārdus, gan tos, kas ir par maksu, gan tādus, kurus var apmeklēt par valsts naudu. Zinot kādas ir rindas (īpaši gada beigās, kad kvotas ir izsmeltas), situācija bija dramatiska. Pieņēmām lēmumu apmeklēt maksas ārstu. Un labi, ka tā. Jo, ja gaidītu valsts rindu (būšu optimiste - apm kādus 3-4 mēnešus), būtu jau nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Tā kā visu laikus izdarījām, tad nekāda operācija nav nepieciešama, var izlīdzēties ar zālēm.

 

Gribu novēlēt, lai mūsu bērniem nav nepieciešams gaidīt bezgalīgās rindās un pieņemšanām pie speciālistiem! :)

 

 

Aab

Brīvdienu konkurss: par ko Tev nācās maksāt bērnu veselībai?

Online TV 12.decembrī: Bērna veselība - par ko maksā valsts? Uzdod jautājumus ŠEIT!

Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests informē par valsts apmaksātiem veselības pakalpojumiem bērniem

Videosarunu vada Kristīne Damškalne

20121130105302-18140.jpg