Psiholoģe: "Mazuļa nemiera cēlonis ne vienmēr ir saistīts ar mammu!"

Psiholoģe: "Mazuļa nemiera cēlonis ne vienmēr ir saistīts ar mammu!"

25. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pa reizei arī māmiņas, kuras savus mazuļus baro ar krūti, mēdz ieēst ko netradicionālu. Jūtot, ka bērniņš pēc kārtējās maltītes kļuvis nemierīgs, viņas nereti to saista ar pienu. Tomēr ne vienmēr tas tā ir!

Kādi vēl cēloņi varētu būt mazulīša nemieram, stāsta psiholoģe, krūtsēdināšanas speciāliste Diāna Zande. 

Diāna Zande uzsver, ka bērniņa nemiers nav saistīts tikai ar mammu vien! „Nereti māmiņas visu, kas notiek ar bērnu, saista tikai ar pienu vai vēdergraizēm, neņemot vērā tos faktorus, kas ir pašā bērnā. Viņš var izjust diskomfortu, kas nemaz nesaistās ar mammu.

Varbūt mazulim šodien telpā ir par karstu, vai arī vakar pirms ballītes mamma bijusi ļoti satraukta un priecīga, un bērniņš to sajutis, kļuvis uztrauktāks. Tāpat var būt, ka pie viņa bija piegājusi kāda svešāka omīte, bet varbūt mazulis neizgāja savā pastaigā, kā ierasts, vai arī pastaiga ieilga. Pastāv ļoti daudz faktoru, kas mazulī var radīt nemieru,” skaidro psiholoģe.

Bērniņš var piedzīvot gan fizioloģisko diskomfortu, gan ārējo, tādēļ mazuļa pašsajūta arī var nebūt saistīti ar māmiņu. Protams, bērniņš ar viņu ir ļoti cieši saistīts, tomēr mazulim ir arī savas iekšējās izjūtas.

„Manā praksē bijušas mammas, kuras stāsta, ka tad, kad tētis atnāk mājās, iedzēris vīnu, un paņem bērniņu rokās, mazais sāk raudāt. Tas ir vīna smaržas dēļ, kura šim mazulītim nepatīk, jo tētis parasti smaržo citādāk. Iespējams, ka viņš mazulīti citādāk paņēmis rokās, un bērnam to sajūtot, radies diskomforts,” stāsta psiholoģe.

Speciāliste uzskata, ka par mazuļa nemieru nav jāsatraucas, tāpat kā mēs to nedarām ikreiz, kad pašas izjūtam garastāvokļa svārstības.

„Arī bērniņa dzīve nerit vienmērīgā nirvānā. Arī viņš jau no agrīnām dienām mācās piedzīvot priecīgākus brīžus un diskomfortu tad, kad ir slapji autiņi vai neiznāk iemigt. Tas mazuli norūda dzīvei! Viņš ar to mācās tikt galā un vecākiem nav jācenšas viņam nodrošināt tādu absolūto laimi. Protams, ir jāpalīdz pārvarēt grūtības un nav speciāli tās jārada, bet jādzīvo brīvi un jāļauj mazulim šīs sajūtas piedzīvot,” tā Diāna Zande.

Māmiņu Klubs

Vai esi ievērojusi, kuros brīžos Tavs bērniņš kļūst nemierīgāks? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā