Pirmais solis uz patstāvību: pirmais piebarojums VIDEOieteikumos

20. Sep 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmais piebarojums ir mazuļa solis uz patstāvību. Ķirbis, kabacis, burkāns, saldie kartupeļi... Ir tik daudz garšas, ko piedāvāt savam mazulim, uzsākot piebarošanu. Ar ko vislabāk sākt un kad ir īstais brīdis, to tūdaļ noskaidrosim! 

Ieteikumos dalās psiholoģe, psihoterapeite Diāna Zande un Capital Clinic Riga pediatre, bērnu neiroloģe Vizma Meikšāne. 

Piebarojuma uzsākšana ir mazuļa pirmais solis uz patstāvību, tāpēc tas ir īpašs brīdis gan mazuļa, gan vecāku dzīvē.  Turklāt no tā, cik veiksmīgi izdosies uzsākt piebarošanu, var būt atkarīgs, kā mazais attīstīsies, kāda būs viņa pašsajūta un veselība.   

Tāpat uzsākot bērna pirmo piebarojumu, ir svarīgi nesteigties. Atcerēsimies, ka viss, kas mums jau ir ierasts, mūsu mazulim ir kas pavisam jauns. Turklāt pārlieku agra vai nepareiza piebarošanas uzsākšana var radīt veselības problēmas, kas gan māmiņai, gan bērniņam sarežģīs dzīvi vēl ilgu laiku pēc tam, kad nogaršots pirmais biezenītis.

Lai mazuļa pirmā iepazīšanās ar jaunām garšām būtu veiksmīga, atcerēsimies, ka būtiski, lai  piebarošanai  būtu gatavs ne vien pats bērns, bet arī vecāki. Nesteigsimies, vērosim savu mazuli, konsultēsimies ar pediatru un noteikti pienāks tā diena, kad mazulis paziņos par gatavību nogaršot pirmo biezenīti. 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā