Pirmais piebarojums ne vēlāk kā 6 mēnešu vecumā

28. Mar 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa pirmā karotīte pieaugušā uztura ir tēma, par kuru ir neskaitāmi jautājumi, ieteikumi, ko un kā vajadzētu darīt. Lūk, apkopojām māmiņu jautājumus, uz kuriem atbildes palīdzēs rast uztura speciāliste Inga Širina. 

Kad ir laiks pirmajam piebarojumam?

Mammu apjukumu šajā jautājumā var saprast, jo pieejamā informācija ir tik atšķirīga, tāpat atšķirīga ir māmiņu pieredze. Atcerieties: jūsu bērns ir individuāls, katrs bērniņš attīstas citādāk. 

Lai gan nav universāli piemērojama laika, kad vajadzētu vai nevajadzētu mazuli sākt piebarot, eksperti iesaka robežas, kurās tā varētu tikt uzsākta- nevajadzētu piebarošanu uzsākt ātrāk par 4 mēnešiem un nevajadzētu sākt vēlāk par sešiem septiņiem mēnešiem.

Ja māmiņas būs vērīgas, mazulis pats pateiks priekšā, kad viņš ir gatavs šim nozīmīgajam solim, piemēram, ja mazulis patstāvīgi sēž, tā ir viena no pazīmēm, ka bērns ir gatavs jaunam ēdienam.

Ar ko sākt piebarot?

Noteikti tie būs dārzeņi. Jo sezonālāki, jo tuvāk jūsu mājām izauguši, jo labāk. Izvēlies dārzeņus, kas nav ļoti intensīvā krāsā.

Vai ķirbis ir alerģisks?

Informācija par alerģiskiem produktiem ir atšķirīga, tā bieži mainās, atkarībā no vecāku pieredzes. Produktus svarīgi ir ieviest pakāpeniski – piedāvājot nedēļā tikai 1 jaunu dārzeni. Viss atkarīgs arī no tā, kādos apstākļos produkts uzaudzis, kas tam pievienots augšanas procesā.

Kādas garšvielas izvēlēties?

Mammas garšas uztvere nav rādītājs, kas mazulim varētu garšot, tāpēc uztura speciāliste iesaka sāli un cukuru mazuļa ēdienos nepievienot!

Savukārt lai garšas būtu intensīvākas, garšvielas vajadzētu aizvietot ar garšaugiem – dillēm, lokiem un sīpoliem, jo smaržīgs un garšīgs ir arī tas, kas ir pašu gatavots un bez garšvielām.

Kad drīkst aizstāt veselu ēdienreizi ar piebarojumu?

Ēdienreizes aizvietošanai ar piebarojumu jānotiek dabiski, ņemot vērā bērniņa individualitāti. Katram ēšanas režīms un attīstība ir citādāka. Pamazām, kad pagājuši pāris mēneši kopš piebarojuma uzsākšanas, var būt tā, ka kāda 1-2 ēdienreizes ir jau aizstātas ar piebarojumu. Ap gada vecuma mammas piens ir jau uztura piedeva, un ēdienreizēm ir jābūt apmēram pielīdzinātām mūsu ēdienreizēm. Tāpat būtu jāpiedomā pie tā, ko ēdam mēs paši, tāpēc līdz 3 gadu vecumam tomēr vajadzētu īpaši pārdomāt visas ģimenes ēdienkarti.

Kad ieviest gaļa bērniņa uzturā?

Gaļu var dot nogaršot tad, kad bērniņš iepazinies ar dārzeņiem. Vispirms dodam vienu tējkarotīti tvaicētas gaļas. Gaļa satur svarīgus vitamīnus, kas nepieciešami, lai izvairītos no dzelzs deficīta.

Kad ieviest zivi bērniņa uzturā?

Zivs ir diezgan alerģisks produkts, bet, ja bērniņam līdz šim nav bijušas problēmas,ap gada vecumu var sākt piedāvāt mencu un lasi.

Gatavojot zivi,gaļu un dārzeņus ieteicams tos tvaicēt, lai produktos saglabātos visi nepieciešamie vitamīni.

Kad ieviest olas bērniņa uzturā?

Arī olas ir alerģisks produkts. Olas baltumu – var lietot pēc gada vecuma, bet olas dzeltenumu jau pēc 8 mēnešu vecuma, kad bērniņš ir iepazinies ar gaļu. Olu ieviešana ēdienkartē jāveic uzmanīgi, vērojot bērniņa reakciju pēc olas dzeltenuma nogaršošanas, jo alerģiju gadījumā olas var radīt diskomfortu vēderā, vēdera pūšanos, izmaiņas vēdera izejā, izsitumus. 

Māmiņu Klubs

Videosarunu atbalsta:

 20140320121009-97990.jpg