Modernās piebarojuma metodes jeb bērna vadītā ēšana: kas Tev par to jāzina

Modernās piebarojuma metodes jeb bērna vadītā ēšana: kas Tev par to jāzina

19. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz šim speciālisti pirmo piebarojumu bērniņam iesaka tad, kad mazais ir sasniedzis 6 mēnešu vecumu, taču ar nosacījumu, ja bērniņš ir ēdis māmiņas pienu. Ar piena maisījumu barotos mazuļus, iepazīstināt ar biezenīšiem var arī ātrāk. Jā, tieši ar dārzeņu biezenīšiem, taču, šķiet, ka iepazīstot bērnu attīstību, ir speciālisti, kuri mudina mūs visu darīt nedaudz savādāk – ļauties bērna vadītai ēsanai – mēs piedāvājam gabaliņos sagrieztus, labi iztvaicētus dārzenīšus un bērns pat izvēlas, ko viņš ēdīs.

 BĒRNA VADĪTĀ ĒŠANA MĀMIŅU KLUBĀ KOPĀ AR KLAUDIJU HĒLU

Konsultē Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzēja, fizioterapeite Klaudija Hēla. 

Kurš gan nav redzējis vecākus, kuri, lai iemānītu bērnam kārtējo biezeņa karotīti, tēlo lidmašīnu vai kādu iemīļotu animācijas filmu varoni! Mēģinot pabarot bērnu ar blenderētu ēdienu šāda izklaides programma- vecāku dziedāšana, TV fonā, skriešana pa māju- tiek izpildīta, lai tikai bērns paēstu. "Un tad radās doma, ka, iespējams, viss šis cirks nemaz nav vajadzīgs, jo bērns var ēst pats- ja ne ar karoti un dakšiņu, tad gabalos sagrieztu ēdienu. Tieši šie bija pirmssākumi, kad radās bērnu vadītā ēšana," atklāj fizioterapeite Klaudija Hēla. "Es iesaku izbaudīt šos vārdus- bērns, vadīt un ēšana.

Bērns pats vada savu ēšanas procesu, kas ir pamatdoma šai kustībai. Bērnam piedāvā gabaliņos sagrieztu dārzeni, bet ne vairāk kā 3 gabaliņus."

Taču ir kāds nosacījums, lai bērns varēti izbaudīt paša vadītu ēšanu – bērnam ir jāprot pašam sēdēt, tātad tas var notikt aptuveni 8 vai 9 mēnešu vecumā.

Svarīgi ir ļaut mazajam izvēlēties, nevis mēģināt ar karotīti par katru cenu iebarot to, ko esam pagatavojuši vai spēlēt spēli – "Šī karotīte par mammīti, šī par brālīti" un lūgties, lai mazais kaut nedaudz nogaršo to, ko mēs viņam piedāvājam. Bērnam jādod iespēja pašam izdomāt, ko viņš ar mūsu piedāvātajiem dārzeņa gabaliņiem viņš iesāks.

Ir dažas mammas, kuras uzskata, ka no 6 mēnešu vecumu bērns ir jāpiebaro un tā patiešām ir kā piebarošana, jo lielākoties šajā vecumā bērni vēl nesēž. Kad bērns jau sāk sēdēt, tad ir iespējams kombinēt- burkānu, kartupeli, cukini un citus dārzeņus vai gaļas gabaliņus neblendēt, bet gan piedāvāt gabaliņos.

"Bērni vislabāk ēd paši nevis tad, kad mēs viņus barojam, jo bērni ir aktīvi un arī ēdināšana ir interesanta," atklāj Klaudija Hēla. "Protams, ar ēdienu spēlēties nedrīkst ļaut un ja vecāki redz, ka bērns mērķtiecīgi met ēdienu zemē, tad ēšana ir beigusies."

Iemesli uzsākt piebarojumu 

Iemesli, kapēc mēs nolemjam savam bērnam piedāvāt pirmo piebarojumu tieši tagad, ir dažādi. "Jautājot mammām, kāpēc viņas sāk piedāvāt bērnam papildēdienu, atbildes skan dažādas, piemēram, ka bērns skatās, kā mamma ēd. Tad es vienmēr viņām atgādinu, ka bērns skatītos arī tad, ja mamma pīpētu vai iedzertu vīnu," nosaka fizioterapeite. "Šajā vecumā 7-8 mēnešos bērni sāk atdarināt un bērnam ir interese par visu, kas notiek apkārt. Ja vecāki nolemj, ka nu ir laiks piedāvāt papildēdienu, to var darīt, bet ar nosacījumu, ka tad, ja bērns atteiksies, vecāki vienkārši nogaidīs."

Lai saprastu vai mazais ir gatavs pirmo reizi savā dzīvē nogaršot dārzeņus, mēs varam tos piedāvāt katru dienu, taču, ja rit jau piektā diena un mazais joprojām neizrāda interesi par ēdienu, vēlams nogaidīt pāris nedēļas un tad atkal sākt visu no sākuma.

Ir objektīvi apsvērumi,kāpēc var sākt piedāvāt papildēdienu, tomēr mammas reizēm mēdz domāt maldīgi- ja bērns neizguļ visu nakti, ēdot mammas pienu, tad ar dārzeņu ēšanu tas tiks panākts. Salīdzinājumā ar parastu ēdienu, kalorāžas ziņā vienmēr uzvarēs mātes piens, nevis dārzeņi vai augļi, savukārt dārzeņi, putras un gaļa lēnāk tiek sagremota.

Atstāj arī pustukšu šķīvi 

Taču vislielākais izaicinājums mums – māmiņām, ir pieņemt to, ka bērns ir paēdis, jo nez kādēļ šķiet, ka šķīvis vienmēr ir jāizēd tukš.

"Svarīgākais ir uzticēties bērnam, ka viņš ir apēdis 9 gabalus un viņam ar to pietiek. Ja bērns ir gatavs ēšanai, tad ir gatavs. Par blendētu ēdienu parasti mammas lūdzas, apmelējas, lai tikai apēstu vēl pēdējo karotīti, ar ko bērns var sākt manipulēt, jo viņš zina, ka, aiztaisot muti, mamma sāks ākstīties un tad jau mīļā miera labad var norīt arī pēdējo kumosu," novērojumos dalās fizioterapeite. 

Lai uzzinātu vairāk par to, kas ir bērna vadītā ēšana un kā to mēs varētu ieviest sava bērna dzīvē, ir iespēja tikties ar Klaudiju Hēlu Māmiņu Kluba vecāku skolā. Atceramies, ka bērna vadītā ēšana ir rituāls – mēs ieturam maltīti kopā ar bērnu, nevis sēžam un skatāmies kā viņš to dara viens pats. Tāpat atceramies, ka starplaikā līdz nākamajai ēdienreizei, nepiedāvājam bērniņam iespēju našķēties. Ēšana ir bērna iespēja izrādīt iniciatīvu, turklāt viņš pats ir arī darītājs, mēs tikai piedāvājam tam atbilstošu vidi, svarīgākais ir ieklausīties savā bērnā.

 BĒRNA VADĪTĀ ĒŠANA MĀMIŅU KLUBĀ KOPĀ AR KLAUDIJU HĒLU

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā
Pašreiz nav iespējams komentēt