Ķer piemērotu brīdi krūts ēdināšanas beigšanai

Ķer piemērotu brīdi krūts ēdināšanas beigšanai

07. Dec 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts ēdināšanas procesa beigšana ir samērā kutelīga tēma. Daudzkas atkarīgs no sabiedrības un kultūras, kurā dzīvojam, no pašu sajūtām un arī no uzskatiem. Vispasaules Veselības Organizācija iesaka mazuļus ēdināt ar krūti līdz divu gadu vecumam. Bet - ko tālāk? Krūts ēdināšanas speciāliste un psihoterapeite Diāna Zande pastāstīja mums par kādu interesantu teoriju.

Dzīves pirmajā pusgadā bērniņam nepieciešams tikai māmiņas piens. Pēc tam sākas piebarojuma ieviešanas process. Pēc būtības pirmo piebarojuma karotīti var saukt par atskaites punktu krūts ēdināšanas beigšanās procesam, jo no šī mirkļa viss tad arī pakāpeniski sākas. Jā, tas ir tikai pats sākums, bet ar katru karotīti puncī aizvien mazāk vietiņas paliek pieniņam. Un tomēr līdz gada vecumam piebarojumu nevajag uzskatīt par krūts piena aizvietojumu, jo tas ir papildēdiens.

Pēc Diānas Zandes viedokļa, atvadīties no krūts ēdināšanas vajag sākt ap bērna pusotra gada vecumu, kad bērns stabili stāv uz kājām un cenšas iepazīt pasauli. Ap 1,5-2 gadu vecumu bērnam attīstas "mīlas romāns" ar apkārtējo pasauli - "Pasaule, es esmu te, es nāku!".

Tieši tās atklāšana, ziņkārība, vēlme iepazīt apkārtējo pasauli var novirzīt uzmanību no mammas un var ļaut būt gatavam kaut kam citam, cita veida attīstībai, nevis palikt turpat, kur bērniņš bijis pirms gada.

Protams, tāpat kā mums, tāpat arī bērniem ir svarīgi saglabāt mierīgu, ierastu vidi, tāpēc bērns tieksies pēc krūts arī ap gadu, ap divu gadu vecumu, bet jautājums ir cits: to vajag bērniņam, vai - tā ērtāk ir mammai? Bērnam, protams, vajag, lai arī šis viņa ieradums, ierastā vide saglabātos, bet attīstībai pēc divu gadu vecumu nav īsti vairs nepieciešams krūts piens. Pēc 1,5-2 gadu vecuma ir jau citas intereses, citas vajadzības.

Krūts ēdināšana pēc 1,5-2 gadu vecuma vajadzīga mammai, tā uzskata psihoterapeite. Tiešām, nevis bērnam, bet mammai - jo vieglāk ir iedot krūti, nekā iet uz priekšu. "Labāk ir zināma nelaime, nekā nezināma laime", - stāsta Diāna Zande.

Šajā vecumā pats galvenais bērniņam ir drošības sajūta, emocionālā tuvība ar mammu.  Ja bērniņš naktī raud, tas nenozīmē, ka viņš grib ēst, viņš vienkārši grib, lai mamma būtu blakus, bet mammu visvieglāk ir dabūt caur krūti. Īpaši naktī, jo ir skaidrs, ka visdrīzāk taču dosiet krūti, nevis ar viņu rotaļāsities. Īpaši aktuāli tas kļūst laikā, kad atsākat strādāt un dienā bērniņš jūs neredz.

Ja mamma nolēmusi atvadīties no krūts ēdināšanas, vajag:

1)  Apzināti par to paskumt. "Uzraksti atvadu vēstuli krūts ēdināšanai. Ļauj sev paraudāt. Tas ir līdzīgi kā atvadāmies no grūtnieces puncīša. Kamēr krūts ēdināšana mums bija, bija labi kopā, bet nu ir laiks atvadīties",- paskaidro speciāliste.

2)  Pieņem, ka bērnam arī būs skumji un sākumā viņš skaļi raudās.

3)  Esi gatava sniegt daudz fiziskās tuvības. Lai bērniņš neprasītu krūti, dod viņam milzīgu daudzumu pieskārienu - rotaļas, glāsti, kutināšana, pirkstiņspēles. Tuvība, kas palīdzēs bērnam atslābināties. Lai viņš tevi iegūst, bet ne - caur krūti.

4) Ja bērniņš iet pie tēta, svarīgi ir tam netraucēt, īpaši, ja runa ir par zēnu.

5) Ļauj bērnam iepazīt daudz ko jaunu. Jauna vide ir nepieciešama - pavizinieties ar vilcienu, trolejbusu, sniedz viņam jaunus iespaidus. Protams, te svarīgi ir arī nepārstimulēt.

6) Izej ārā no mājas, jo ārpus mājas bērns parasti prasa mazāk krūti. Ja viņš to neprasa, tātad viņam patiešām to nevajag.

7) Elementāri - nopērc blūzīti ar lielu skaitu podziņu.

Tas ir sarežģīti, bet tiksiet galā. Veiksmi jums!

Māmiņu Klubs

Alexa26 Alexa26 08. Dec 2015, 00:23

Man viens no mazajiem atteicās no krūts pats, bez nekādām problēmām, problēma bija man - nespēju to pārdzīvot, jo mazajam palika tikai 9 mēneši. Pagaidām priecājos, ka otrs vēl ēd, un ceru, ka vēl vismaz līdz 1 g.vec., un tad cerams atteiksies no krūts tikpat viegli kā brālis.