Kas ir nabas trūce?

Kas ir nabas trūce?

13. May 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā bērniņš ir saistīts ar māmiņu ar nabassaiti. Pēc dzemdībām šī fiziskā saite pārtrūkst. Tas notiek bez sarežģījumiem, bet dažkārt tomēr gadās, ka mazulim tā rezultātā rodas nabas trūce. Uzzināsim, kas tas ir, un vai būtu jāuztraucas.

Diagnoze "nabas trūce" ir teju katram otrajam bērniņam. Māmiņas, dzirdot šādu diagnozi, sabīstas un pārdzīvo par mazuļa veselību. Un tomēr, kā stāsta ģimenes ārsts Ignats Kulišovs, ļoti bieži māmiņas pašas par nabas trūci notur nabas rētiņas sulošanu vai dzīšanas procesu, kurš ir normāls pēc nabassaites pārgriešanas. Kā lai nekļūdās?

"Nabas trūci var pamanīt vienkārši. Ir pazīmes, kas uz to norāda. Piemēram, kad mazulis guļ, spiež vai viņu moka gāzītes, mēs redzam, ka nabiņa izspiežas. Pietam šī nabas izspiešanās nemiera stāvoklī ir lielāka, kā tad, kad mazulis mierīgi guļ un elpo. Ja mazuli novietojam vertikāli, tad nabas izspiešanās var būt pamanāmāka", - paskaidro ģimenes ārsts.

Ja jums ir aizdomas par mazuļa nabas trūci, nenodarbojieties ar pašdarbību, dodieties pie sava ģimenes ārsta vai pat pie bērnu ķirurga, jo tikai viņš var precīzi uzstādīt diagnozi un nozīmēt piemērotāko ārstēšanas metodi.

Ir vairāki veidi, kas visai veiksmīgi pielietojami arī mājās. "Nabas trūci neoperē mazuļiem vecumā līdz 1 gadam. Vislabāk tad izmantot vecās metodes - nabiņas pielīmēšanu vai tamponiņa pielīmēšanu tai. Ir medotes, kuru lietošana uzlabo stāvokli jau 3-4 nedēļu laikā", - stāsta Ignats Kulišovs.

Vairāki padomi, kas jāņem vērā nabas trūces gadījumā:

  • Paglāstiet mazuļa vēderiņu.
  • Nostipriniet mazuļa priekšējo vēdera sieniņu. Tā var būt viegla masāža no ārpuses, kas virzās uz puncīša centru.
  • Lieciet mazuli gulēt uz vēderiņa. Dariet to pirms katras ēdināšanas.
  • Pēc kārtas pielieciet mazuļa kājiņas pie vēderiņa, pavingrojiet!
  • Nepārbarojiet mazuli!
  • Nabas trūces gadījumā jāizmanto ļoti maigas autiņbiksītes, kuras nenoberž nabiņu.
  • Profilaksei nabas trūces gadījumā, nevajadzētu mazulim ļaut daudz un ilgi kliegt.

Ļoti svarīgi ir neuztraukties un nekrist panikā, jo bieži vien, sekojot šādiem vienkāršiem padomiem, pieturoties pie ķirurga rekomendācijām, nabas trūce pāriet pati no sevis, un ir iespējams pat izvairīties no ķirurģiskas iejaukšanās.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs