Kā palīdzēt bērnam nogulēt visu nakti?

Kā palīdzēt bērnam nogulēt visu nakti?

29. Sep 2015, 18:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi bērni nevar nogulēt visu nakti mierīgi. Apmēram ceturtdaļa bērnu līdz piecu gadu vecumam saskaras ar miega problēmām - nevēlas laikus iet gulēt, mostas naktī. Ja tavs bērns pastāvīgi naktī mostas, tiek traucēts arī tavs miega režīms, un visu nākošo dienu jutīsies kā izsista no līdzsvara. Saskaņā ar pētījumiem, sievietēm, kuru bērni guļ nemierīgi naktī, ir nosliece uz depresijām. Mazuļa miega režīms ir jāsakārto, citādāk - tiek traucēts ne tikai tavs miegs, bet pat tavas attiecības ar otro pusīti un pat mazuli.

Konsultē miega speciālists Juris Svaža.

Kā sakārtot bērna miega režīmu?

  • Aktīvi komunicē ar bērnu dienas ēdienreižu laikā, bet naktī esi klusa un mierīga. Tas palīdzēs bērnam noregulēt bioloģisko pulksteni un viņš iemācīsies atšķirt dienu no nakts.
  • Ļauj bērnam iemigt patstāvīgi, sākot no apmēram 6-7 nedēļām. Liec bērnu gultiņā, kad redzi, ka viņš ir miegains, bet vēl nav aizmidzis. Daudzi speciālisti neiesaka mazuli ēdināt vai šūpināt ar mērķi - iemidzināt viņu, bērnam tas var kļūt par ieradumu.
  • Izveido gulētiešanas rituālu. Tam jābūt vienkāršam, bet nemainīgam: vanna, autiņbiksītes, pidžama, pasaka vai šūpuļdziesma. Procedūras noslēgumam jābūt bērnistabā.
  • Dod bērnam miega mantiņu, lupatiņu vai dvielīti, kas viņam ļautu justies drošībā un vienmēr būtu pieejama.
  • Ļauj bērnam izraudāties. Šis derēs 4-5 mēnešus veciem un vēl vecākiem bērniņiem. Ja bērniņš raud, kad ielikts gultiņā, pienāc pie viņa, noklāsti viņu, pasaki, ka viss ir kārtībā, vienkārši pienācis laiks doties gulēt. Esi maiga, bet pārliecināta. Izej no istabas un atkal nogaidi 2-5 minūtes. Ja bērniņš raud, atkārto visu. Dari to, līdz mazulis iemieg.
  • Apskauj bērnu. Ja plāno gulēt kopā ar bēnru, nomierini viņu pirms miedziņa. Nogulies blakus un apskauj viņu, izliecies, ka guli, un ļauj bērnam saprast, ka laiks gulēt.
  • Lieciet bērnu gulēt pa kārtai - vienu dienu tu, citu dienu tētis, lai katrs no jums varētu iemācīties nomierināt bērniņu pirms miega. Kad mazulis paaugsies, neēdīs naktī, tētis viņu varēs mierīgi nolikt gulēt.
  • Pakārtojies bērna vajadzībām. Dienas laikā ļauj viņam justies drošībā, nēsā viņu slingā. Ja mostas naktī, centies saprast iemeslu. Iespējams, ka viņam ir slapjas autiņbiksītes vai neērts apģērbs. Varbūt, ka viņa ir par vēsu vai par karstu.

Bērnam augot, viņa miega režīms dažādos attīstības posmos mainīsies, jārēķinās arī ar to.

Miega traucējumi: no 0 līdz 3 mēnešiem

Jaundzimušais parasti guļ īsu laika sprīdi un bieži mostas naktī. Pirmajās mazuļa dzīves nedēļās tas jāpiecieš. Un tomēr, var sākt radināt pie noteikta miega režīma arī šajā attīstības posmā, lai gan rezultāts nebūs uzreiz.

  • Ja mazulis iemieg krūts ēdienreizes laikā vai tad, kad turi viņu rokās, pārvieto viņu uz guļamistabu, ieliec viņu gultiņā. Ja mazulis neiemieg, komunicē ar viņu. Tādā veidā iemācīsi viņam saprast gultiņas un miega saistību.
  • Pirmajās 2-3 mazuļa dzīves nedēļās viņu var ietīt, lai vieglāks būtu nomierināšanās process. Bet gadās, ka dažiem bērniem tas palīdz iemigt, turpretī citiem - ietīšanas process neiet pie sirds. Pēc mēneša vecuma mazuli neiesaka ietīt, jo tādā veidā tiek ierobežotas viņa kustības.

Miega traucējumi: no 3 līdz 6 mēnešiem

  • Ja esi sākusi mazuli radināt gulēt gultiņā un pirms tam viņš tur nav gulējis, viņam būs grūti adaptēties jaunajā vietā.
  • Ja neskatoties uz visiem taviem pūliņiem, mazulis neiemieg, iedod viņam māneklīti. Atceries, ja mazulis pamostas un māneklīša mutē nav, viss var sākties no jauna.
  • Neļaujies kārdinājumam sākt mazuli piebarot pirms laika ar mērķi - padarīt SAVU nakts miegu mierīgāku. Līdz sešiem mēnešiem mazulim piebarojums nav nepieciešams.
  • Pārliecinies par to, ka mazulis neiet gulēt pārāk vēlu. Pārgurušam bērniņam ir krietni grūtāk iemigt.

Miega traucējumi: no 6 līdz 9 mēnešiem

Šajā vecumā bērni, kas agrāk gulējuši lieliski, pēkšņi var sākt mosties naktī. Tas tāpēc, ka viņi izjūt bailes no šķiršanās ar māmiņu. Iespējams, mazulis mostas, jo apzinās, ka tevis nav blakus un pārdzīvo par to, ka tu neatgriezīsies. Miega traucējumi var būt saistīti arī ar jaunajiem prāta un fiziskajiem attīstības posmiem. Šajā vecumā mazulis mācās velties, sēdēt, rāpot.

  • Ja mazulis mostas, lai gultiņā mēģinātu apsēsties un aizraujas ar šo procesu, tev jāmāca viņu apgulties pašam, un jāpieturas pie ierastās gulētiešanas procedūras.
  • Pēkšņs lēciens attīstībā tas nav tas pats, kas pēkšņs lēciens augšanā, tāpēc papildēdiens neuzlabos situāciju. Dažkārt tas visu pat pasliktina, jo bērns pierod, ka pirms miega viņam jāpieēdas kārtīgi.
  • Mazuļa miegs var tikt traucēts arī zobiņu nākšanas dēļ. Ja viņš nejūt sāpes, liec viņu gulēt kā parasti. Ja mazulim ir sāpīgi, pamasē viņa smaganas, ļauj kaut ko vēsu pakošļāt, kaut vai ledusskapī paturētu auduma gabaliņu. Ja mazulis jūtas slikti zobiņu nākšanas dēļ, dod viņam bērnu paracetamolu tādā devā, kas būtu piemērota viņa vecumam.
  • Ja mazuli vakarā liec gulēt ap 20:30, un viņš naktī mostas, mēģini likt gulēt viņu pusstundiņu vēlāk.

Miega traucējumi: no 9 līdz 12 mēnešiem

Šajā vecumā mazuļi jau var nogulēt visu nakti bez pamošanās, bet daži mazuļi joprojām ir sava miega režīma meklējumos, un joprojām baidās no šķiršanās ar māmiņu. Iespējams, ka tev būs jārod jauna pieeja problēmas risināšanai.

  • Mēģini agrāk likt bērnu gulēt pa dienu, un saīsini dienas miega garumu. Pieturies pie noteiktiem rituāliem stingri. Bērnam jāsaprot, ka ir laiks gulēt un tad ir arī jāguļ. Dažkārt var noderēt pat modinātājs, kas signalizē, ka laiks doties gulēt.
  • Bērna guļamistabas durvīm jābūt pavērtām, lai viņš dzirdētu, ka esi turpat un nekur neesi aizgājusi.

Ja nekas no agstākminētā nelīdz, un tev ir miega traucējumi jau pašai dēļ tā, ka mazuļa miega režīms ir nekontrolējams, jāvēršas pie palīdzības pie ārsta. Sākumā tas var būt pediatrs, bet noderēt var arī tieši miega speciālista palīdzība.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Juris Svaža

ārsts - anesteziologs, miega slimību konsultants
Juris Svaža Vecāku skolā
pepyja pepyja 07. Oct 2017, 23:51 KV_NAM11

Jā, arī šī tēma aktuāla! Sēdus uzmostas un raud... ☹